Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
- Tajka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 sty 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
Januszu bardzo Ci dziękuję za taką wyczerpującą odpowiedź.
Właśnie przeczytałam, że gloriozy bulwa jest w kształcie litery odwróconej V i bardzo łatwo uszkodzić przy wykopywaniu, więc posadziłam ją z donicą, żeby w niej przechować.
Ale skoro mówisz, że trzeba wyjąć ją z tej ziemi, więc tak zrobię i przechowam razem z kannami.
Tak mnie podkorciało i podlałam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, ale może nie zaszkodziłam.
Bardzo dziękuję Twojej Żonie za pamięć i także pozdrawiam.
Właśnie przeczytałam, że gloriozy bulwa jest w kształcie litery odwróconej V i bardzo łatwo uszkodzić przy wykopywaniu, więc posadziłam ją z donicą, żeby w niej przechować.
Ale skoro mówisz, że trzeba wyjąć ją z tej ziemi, więc tak zrobię i przechowam razem z kannami.
Tak mnie podkorciało i podlałam rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw, ale może nie zaszkodziłam.
Bardzo dziękuję Twojej Żonie za pamięć i także pozdrawiam.
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z bulwą różnie bywa ale tak przeważnie w kształcie litery V. Dlaczego pisałem,że trzeba sadzić na płask, bo z bulwy tu gdzie się kończy tż. po drugiej stronie tegorocznego pędu z kwiatami na drugi rok wyrośnie nowy pęd czyli z bulwy wyrasta pęd kwiatowy raz z jednej stron drugi rok z drugiej strony.
Dzisiaj to tylko między deszczami można było pstrykać zdjęcia:
Pierwsze lilie
Po zmianie miejsca ładnie wyrosły Brunery:
Odwrócone kolory na liściach host
Miniaturowy liliowiec z jednej kępy wypuścił 48 pędów kwiatostanowych po 10-20 pąków na jednym pędzie.
Nie wiem jak nazywa się ta odmiana. Od spodu kwiat ma brązowy.
Tunbergia zgubiła oczko
Żelaźniak
Kwietnik
Drugi kwiat Kliwii
Dzisiaj to tylko między deszczami można było pstrykać zdjęcia:
Pierwsze lilie
Po zmianie miejsca ładnie wyrosły Brunery:
Odwrócone kolory na liściach host
Miniaturowy liliowiec z jednej kępy wypuścił 48 pędów kwiatostanowych po 10-20 pąków na jednym pędzie.
Nie wiem jak nazywa się ta odmiana. Od spodu kwiat ma brązowy.
Tunbergia zgubiła oczko
Żelaźniak
Kwietnik
Drugi kwiat Kliwii
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Janusz ale dużo pąków na Twojej hortensji. To ogrodowa? Co robisz, że Ci nie wymarza?
Świetne brunnery, ta pierwsza w delikatne kropeczki jak się nazywa?
Świetne brunnery, ta pierwsza w delikatne kropeczki jak się nazywa?
Pozdrawiam Ida
- drozd
Hortensje zimowałem w garażu. Rosną w dużych donicach i w tym roku mają wyjątkowo dużo pąków. Różowa już bardziej rozkwitła a ta na zdjęciu to czerwona.
Brunnera macrophylle "Langtrees" tak nazywa się ta w kropeczki Brunnera
Brunnera macrophylle "Langtrees" tak nazywa się ta w kropeczki Brunnera
- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie też szaleje już od jakiegoś czasu hortensja od ciebie z tamtego roku .Tylko nie znam jej nazwy a może ty znasz?
- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
O widzisz i to jest sposób na hortensje. A ten garaż masz ogrzewany? Ja mam piwnicę na działce ale np ziemniaki w niej przemarzają, ciekawe czy hortenjsa by sie przechowała? W tym roku tylko jedna u mnie zakwitnie, reszta ma same liście. Ładne te liście hortensji też ale wiadomo akurat tutaj nie o liście chodzi Brunnerę Langtress kupiłam w tym roku i wygląda moja tak jak Twoja z drugiej fotki- pewnie dostała mi się jakaś pomylona
Pozdrawiam Ida
- drozd
Nie przemarzła Gosiu? Swojej nie przykrywałem i trochę jednym bokiem nie mam kwiatów. W ubiegłym roku rósł obok szpaler z żywotnika i miała większe zacisze to ładnie przezimowała. Szpaler zlikwidowałem więc trzeba było trochę ją okryć, przynajmniej gałązkami świerku. Nazwy niestety nie znam.
Ido Garaż nie ogrzewany i nawet nie ocieplałem ani donicy ani gałązek co czyniłem w poprzednie lata. W piwnicy też trzymałem ale za duża wilgotność i na pędach i pąkach pojawiała się pleśń.
Ido Garaż nie ogrzewany i nawet nie ocieplałem ani donicy ani gałązek co czyniłem w poprzednie lata. W piwnicy też trzymałem ale za duża wilgotność i na pędach i pąkach pojawiała się pleśń.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Januszu tu Stuttgart w tle ...
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janusz zaczynam myśleć nad wstawianiem przynajmniej części moich hortensji ogrodowych do piwnicy na zimę ,może wtedy doczekam się znowu ,pięknych kwiatów latem ,moje hortensje ogrodowe ,marnie będą kwitły .
Jolu ale Twoje kanny dorodne u mnie tak nie rosną w tym roku Durban bardzo się ociąga , może dlatego że wszystkie były w piwnicy zalane wodą , część wygniła , a te które są może są chore . Najładniejsza jest ta od Ciebie i od Grzesia które dostałam w tym roku .
A w zeszłym roku szalała Durban od Janusza
Genia
Jolu ale Twoje kanny dorodne u mnie tak nie rosną w tym roku Durban bardzo się ociąga , może dlatego że wszystkie były w piwnicy zalane wodą , część wygniła , a te które są może są chore . Najładniejsza jest ta od Ciebie i od Grzesia które dostałam w tym roku .
A w zeszłym roku szalała Durban od Janusza
Genia
- gosia07
Ja ją zimowałam w piwnicy i dobrze jej to zrobiło
Jakie jest to nowe miejsce ? Bardzo podobają mi się te roślinki, zastanawiam się nad nimi .Po zmianie miejsca ładnie wyrosły Brunery
- drozd
Witam serdecznie wszystkich w pierwszy dzień lata.
Jolu.
Kanny piękne i dummy Sttutgart.
Geniu. Garaż macie ogrzewany? Lepiej by im było w garażu chyba,że sucha i chłodna piwnica.
Gosiu. Ładnie zakwitła a duży już urósł krzew.
Wiolu. Przesadziłem w bardziej cieniste i wilgotne miejsce. Do ziemi dodałem dużo próchna z rozdrobnionych gałęzi i to im się podobało,bo ładnie rosną tylko kretom też to się podoba i trudno te fakty pogodzić.
A co dziś w ogrodzie? Rano słońce wieczorem deszcz i trochę kwiatów też kwitnie.
Moje ulubione begonie
Clematisy w pełni kwitnienia.
Kwitnąca hosta
Jeszcze pompony czosnków
Parzydło leśne
Pierwsze kwiaty floksów
Rodem z Torunia ? to wiadomo od kogo
Co on tu robi na moim słupie- przecież warsztat zamknięty.
Jolu.
Kanny piękne i dummy Sttutgart.
Geniu. Garaż macie ogrzewany? Lepiej by im było w garażu chyba,że sucha i chłodna piwnica.
Gosiu. Ładnie zakwitła a duży już urósł krzew.
Wiolu. Przesadziłem w bardziej cieniste i wilgotne miejsce. Do ziemi dodałem dużo próchna z rozdrobnionych gałęzi i to im się podobało,bo ładnie rosną tylko kretom też to się podoba i trudno te fakty pogodzić.
A co dziś w ogrodzie? Rano słońce wieczorem deszcz i trochę kwiatów też kwitnie.
Moje ulubione begonie
Clematisy w pełni kwitnienia.
Kwitnąca hosta
Jeszcze pompony czosnków
Parzydło leśne
Pierwsze kwiaty floksów
Rodem z Torunia ? to wiadomo od kogo
Co on tu robi na moim słupie- przecież warsztat zamknięty.
- gosia07
Cudnie Janusz a moje begonie zżera okropna zaraza są pokryte całe takim białym nalotem.Spotkałeś się z czymś takim?.Czym popryskać? I jak myślisz są do uratowania? Bulwy były z tamtego roku i wtedy było wszystko ok