Truskawki schną
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2011, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Truskawki schną
od początku sezonu nasze truskawki wydawały się dość dziwne. część krzaków, bo nie wszystkie i nie w jednym miejscu po prostu zaczęły schnąć. fakt, ze deszczu nie było dawno, więc zaczęliśmy je podlewać wszystkie. Na chwilę wstały, ale owoce są malutkie i nie słodkie, przypominają stare poziomki. Teraz jak na reszcie krzaków jest jeszcze co zjeść to na tych "podejrzanych" nie prawie już nic. Wykopaliśmy jeden krzak, nie ma żadnego robaka, zgnilizny też nie. Liście są uschnięte, owoce malutkie i nie dorodne. Żadnych plam na liściach. Co im jest ? czy w przyszłym roku odbiją, czy trzeba wykopywać ?
Dodam jeszcze, że raz pryskaliśmy od chwastu między krzakami - Sztoftem czy cuś, ja się nie znam a tata dokłądnie nie pamięta. Tyle, że w ubiegłym roku też tym pryskaliśmy i było ok, i na działce też wszystko rośnie jak powinno... Sąsiad też tym pryskał i ma ok. więc ? pomocy !
Dodam jeszcze, że raz pryskaliśmy od chwastu między krzakami - Sztoftem czy cuś, ja się nie znam a tata dokłądnie nie pamięta. Tyle, że w ubiegłym roku też tym pryskaliśmy i było ok, i na działce też wszystko rośnie jak powinno... Sąsiad też tym pryskał i ma ok. więc ? pomocy !
Re: bardzo dziwne truskawki
Myślę,że to wertycylioza,choroba grzybowa.
Czeka Cię usunięcie porażonych roślin,są nie do uratowania a przy sadzeniu nowych musisz stosować środki ochrony roślin
Czeka Cię usunięcie porażonych roślin,są nie do uratowania a przy sadzeniu nowych musisz stosować środki ochrony roślin
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 cze 2011, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: bardzo dziwne truskawki
i tak się zrobi ;) te wykopiemy a nasadzimy nowych rządków w innym miejscu...
Schną truskawki
Witam, na jesień zakupiłem truskawki w doniczkach. Ładnie się przyjęły. Krzaki są duże i mają kwiatki, ale od jakiegoś czasu zauważyłem, ze zaczynają schnąć. Najpierw się zaczęło od jednego krzaka, za 1 tydzień następna a teraz 3. Jedną z nich wykopałem i nic jej nie podgryzało, a korzenie były bardzo ładne. Nie wiem co mam z tym zrobić. Tutaj jest parę zdjęć: http://pokazywarka.pl/qhqnx4/
Jeżeli ktoś wie o co chodzi proszę o pomoc.
Jeżeli ktoś wie o co chodzi proszę o pomoc.
Re: Schną truskawki
Jakby były podlewane i czym?
Może wcześniej rosły tam też truskawki?
truskawki są w nowym miejscu i podlewam je normalnie wodą.
Całkiem możliwe że jest to choroba grzybowa -wertcylioza truskawki.
Co mam zrobić aby ta choroba nie niszczyła mi więcej truskawek ?
Przyznam, że teraz strzelam, ale gdzieś kiedyś czytałam, że Signum 33WG zwalcza choroby grzybowe truskawek. Tylko jak to się ma do tego grzyba, nie wiem bo nigdy nie miałam z nim styczności. Jeśli zdecydujesz się na zlikwidowanie truskawek to przed posadzeniem nowych trzeba odkazić ziemię. Do tego polecany jest środek Basamid 97 GR. Zarażone radzę usunąć i spalić.