Moje storczyki - nowa pasja
- Mamba
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 cze 2008, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje storczyki - nowa pasja
U mnie pędy rosną szybko, więc może i u Ciebie tak będzie i już niedługo wszystko się wyjaśni. Też mam nadzieję, że to będzie jednak pęd, w końcu to różne odmiany i jakieś różnice mogą być Moja rośnie na parapecie południowym zawieszona na wazonie Vandy i jak widać nie przeszkadza jej to w rozwoju Wydaje mi się też, że Twoja to jeszcze młoda roślina i to jest powód braku kwitnienia
Przeszukałam Twój wątek, faktycznie moja Chiloschita to maluszek przy Twojej.
Ale też spojrzałam na Twój pędzik, jest jednak podobny do mojego.
Nie mam aparatu do dobrych i ostrych zdjęć, ale w rzeczywistości jednak to wygląda na pędzik.
Ale też spojrzałam na Twój pędzik, jest jednak podobny do mojego.
Nie mam aparatu do dobrych i ostrych zdjęć, ale w rzeczywistości jednak to wygląda na pędzik.
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- renata75
- 1000p
- Od: 5 kwie 2008, o 16:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu wielkie brawa dla Ciebie Chilisticha pięknie Ci rośnie i di tego maleńki pędzik-super.
Phalenopsis anna larati soekardi skradł moje serce, śliczny maluszek, niech zdrowo rośnie
Pozdrawiam :P
Phalenopsis anna larati soekardi skradł moje serce, śliczny maluszek, niech zdrowo rośnie
Pozdrawiam :P
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
Gosiu, a jak tam reszta Twoich roslinek? Czy Chiloschista kwitla moze?
Nie kwitła, ale rośnie.akwarybka pisze:Gosiu, a jak tam reszta Twoich roslinek? Czy Chiloschista kwitla moze?
A tak przy okazji.
Przed chwilą otworzyłam paczkę.
Prawie mam gorączkę.
Zalicytowałam to cudo ot tak sobie, wcale nie myślałam,że wygram.
Chiloschista lunifera yellow
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- akwarybka
- 500p
WOW! Ale rozrośnięty okaz! Zazdroszczę oczywiście pozytywnie! Oby Ci pięknie zakwitł
Musi być stareńka.
Drucik do zawieszania był zardzewiały.
Wokół kilka razy była owinięta plastikową jakby tasiemką, zbutwiałą, rozpadła się praktycznie sama.
Ciekawy ile ma lat.
Oby u mnie nie zakończyła swego storczykowego życia.
Jak tam Basiu winogronko się ma ?
Drucik do zawieszania był zardzewiały.
Wokół kilka razy była owinięta plastikową jakby tasiemką, zbutwiałą, rozpadła się praktycznie sama.
Ciekawy ile ma lat.
Oby u mnie nie zakończyła swego storczykowego życia.
Jak tam Basiu winogronko się ma ?
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- akwarybka
- 500p
Ja obstawiam na dziesięć latek
Gosiu, Winogronko ma się bardzo dobrze, Nowy listeczek rośnie, korzonki również, a starsze listki są już dość sztywne. Doniczka bardzo roślince pasuje.
Gosiu, Winogronko ma się bardzo dobrze, Nowy listeczek rośnie, korzonki również, a starsze listki są już dość sztywne. Doniczka bardzo roślince pasuje.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
ależ piękna, gęsta i zdrowa roślinka
- Mamba
Nowa Chiloschista wygląda zdecydowanie doroślej, więc pewnie kwitnienie będzie szybciej
Odpowiem na pytanie, które zadałaś w moim wątku. Swoją Chiloschistę trzymam zawieszoną na wazonie Vandy na południowym parapecie, jednak nie przy samej szybie i lekko odwróconą od okna. Poza tym moje południe jest chyba trochę łagodniejsze, bo mieszkam na parterze, a blok z naprzeciwka trochę przesłania słońce. Bezpośrednie południowe słońce byłoby pewnie zbyt ostre. Od wiosny do jesieni codziennie ją zraszam dość obficie wodą destylowaną z dodatkiem przegotowanej kranówki, albo deszczówką jeśli mam (nigdy jeszcze jej nie moczyłam), a raz w tygodniu dodaję do wody nawozu ok. 1/4 zalecanej dawki. Zimą zraszam co drugi dzień i ograniczam nawóz. Poza tym nic specjalnego nie robię, a do kwitnienia to jej wystarczy. Parapet nadaje się do uprawy Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem
Odpowiem na pytanie, które zadałaś w moim wątku. Swoją Chiloschistę trzymam zawieszoną na wazonie Vandy na południowym parapecie, jednak nie przy samej szybie i lekko odwróconą od okna. Poza tym moje południe jest chyba trochę łagodniejsze, bo mieszkam na parterze, a blok z naprzeciwka trochę przesłania słońce. Bezpośrednie południowe słońce byłoby pewnie zbyt ostre. Od wiosny do jesieni codziennie ją zraszam dość obficie wodą destylowaną z dodatkiem przegotowanej kranówki, albo deszczówką jeśli mam (nigdy jeszcze jej nie moczyłam), a raz w tygodniu dodaję do wody nawozu ok. 1/4 zalecanej dawki. Zimą zraszam co drugi dzień i ograniczam nawóz. Poza tym nic specjalnego nie robię, a do kwitnienia to jej wystarczy. Parapet nadaje się do uprawy Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem
Bardzo dziękuję za podpowiedzi.
Miałam nadzieję, że będę mogła ją moczyć np. co 2 dzień, ale skoro zaznaczyłaś wyraźnie, że swojej nie moczyłaś, będę musiała rozważyć zraszanie.
Miałam nadzieję, że będę mogła ją moczyć np. co 2 dzień, ale skoro zaznaczyłaś wyraźnie, że swojej nie moczyłaś, będę musiała rozważyć zraszanie.
Pozdrawiam
Gosia
Gosia
- Mamba
Może moczenie nie jest złym rozwiązanie (nigdy specjalnie nie myślałam o moczeniu swoich podkładowców), a napisałam tylko co robię ze swoją Chiloschistą Jak chcesz próbuj moczenia, może akurat Twojej to posłuży. Zawsze to trochę mniej czasu zajmuje niż codzienne zraszanie.