Dzięki !!!!!!!Blondas pisze:na Winter Gold to osutka sosny, usunąć chore igły, wygrabić opadłe spod drzewa (tam są zarodniki), oprysk np. Topsin, Dithane.
Sosna - choroby, szkodniki
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Sosna - choroby, szkodniki
Witam, szukam porady. Na mojej sosnie gołym okiem widac ok. 1,5 cm, zielonobrunatne larwy, czubki drzewka sa wprawdzie zielone, ale tuz pod nimi spustoszenie-wszystkie igły objedzone! Próbowałam opryskiwac promanolem, bo tylko to potrafili mi doradzic w sklepie, ale nie widzę żadnego efektu, larwy nadal są! Szkoda mi tej sosenki, co robic, poradzcie, proszę....
- gemciu83
- Od: 18 maja 2008, o 09:44
- Kontakt:
Kup Decis i opryskaj to Osnuja siedzi na sośnie. Opryskasz i za 2-4h będą larwy na glebie leżeć.
Dawka Decisu bodajże 5ml na 10L wody.
Dawka Decisu bodajże 5ml na 10L wody.
-
- 200p
- Od: 13 cze 2010, o 13:19
Ze dwa tygodnie temu wsadziłam do ziemi sosenkę bośniacką Satellit. Wcześniej z tydzień stała w donicy.
Przyuważyłam tydzień temu, że na części gałązek końcówki igiełek najpierw żółkną, a teraz same czubeczki brązowieją. To się posuwa - na razie pomaleńku, ale widzę zdecydowany progres.
To moja pierwsza sosenka, ziemia do iglaków mieszana z ziemią z ogrodu, gliniastą i podrzucona trzyletnim końskim obornikiem słomowym. Jeśli coś jej się stanie, zapłaczę się na amen
Przyuważyłam tydzień temu, że na części gałązek końcówki igiełek najpierw żółkną, a teraz same czubeczki brązowieją. To się posuwa - na razie pomaleńku, ale widzę zdecydowany progres.
To moja pierwsza sosenka, ziemia do iglaków mieszana z ziemią z ogrodu, gliniastą i podrzucona trzyletnim końskim obornikiem słomowym. Jeśli coś jej się stanie, zapłaczę się na amen
nie znalazłem tego tematu. Proszę o rozwiązanie mojego problemu. Wszędzie widzę larwy ale w innym kolorze i dużo większe. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5#p2409505
Sosna czarna: dziwne "narośla", pasożyty albo jaja na igłach
Witam. Od tygodnia szukam jakiejkolwiek informacji na temat zjawiska na mojej sośnie czarnej. Bez skutku. Jeśli nawet tutaj nic nie ma na ten temat, to jestem "w kropce". Sosna ma 7 lat i została zasadzona u mnie na wiosnę tego roku (miała wcześniej system korzeniowy w donicy) i wygląda na to że się ładnie przyjęła. Jednak niedawno igły wyglądają gorzej (ale bez przesady, lekko mniej zielone, starsze żółkną, itp) i na kilkunastu pojawiło się coś takiego jak na załączonych zdjęciach. Te "kuleczki" są rozmiaru drobnego maku i podobnego jak mak koloru, są twarde, jakby krystaliczne. Co to może być?
Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i porady.
Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie i porady.
Dużo ładnych jajków , a jak się wykluje to będzie dużo ładnych robali. Żebym jeszcze wiedział jakich...
A jak się zacznie kluć to trzeba to wytłuc, i nie bawił bym się w kontaktowe, tylko opryskał układowym- Confidor, Mospilan, Bi....
A jak się zacznie kluć to trzeba to wytłuc, i nie bawił bym się w kontaktowe, tylko opryskał układowym- Confidor, Mospilan, Bi....
Że to jaja to teraz już pewne, bo się wykluły robaczki. Dziękuję za poradę. Nadal jestem ciekaw co to za robactwo, bo nigdzie nie spotkałem na zdjęciu tak wyglądających jaj. A ponieważ się już wykluły i złapałem kilka, to załączam zdjęcia. Może ktoś ma pomysł co to i czy szkodnik? Na innej części tej samej sosny, daleko od tych jaj, pojawiło się dość dużo biedronek (zdaje się że to siedmiokropki, ale głowy nie dam czy to nie te azjatyckie Harmonia axyridis bo siedzą głęboko między igłami w "pędzelkach" nowych przyrostów i słabo je widać). Czy to może sygnał że te robale to po prostu mszyce i jeśli tak, to jak one są groźne dla około 3 metrowej sosny czarnej?
Niestety mam tylko zwykłego "kompakta" więc jakość taka jak bez sprzętu do makrofotografii. Jedna fotka, ta nieostra zupełnie to tylko dla pokazania rozmiaru robala:
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
edycja: znalazłem chyba jedyne w internecie zdjęcie dokładnie takich samych jaj, więc jeszcze dorzucam linka bo fotka dużo lepsza niż moje (autor zdjęcia też nie wie co to za robal):
http://www.flickr.com/photos/treeblog/3 ... otostream/
Niestety mam tylko zwykłego "kompakta" więc jakość taka jak bez sprzętu do makrofotografii. Jedna fotka, ta nieostra zupełnie to tylko dla pokazania rozmiaru robala:
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.
edycja: znalazłem chyba jedyne w internecie zdjęcie dokładnie takich samych jaj, więc jeszcze dorzucam linka bo fotka dużo lepsza niż moje (autor zdjęcia też nie wie co to za robal):
http://www.flickr.com/photos/treeblog/3 ... otostream/
Witam,
Mam problem z sosną wiethorst, która brązowieje od wewnątrz (usycha?) i wypadają jej igły. Sosnę zakupiłem wiosną i do tej pory bardzo dobrze rosła. Niepokojące objawy pojawiły się teraz podczas upałów ( wcześniej były lipcowe deszcze ). Jestem amatorem i nie mam pojęcia czy to jest choroba czy złe warunki uprawy - czy można ją jeszcze uratować. Proszę o poradę. W załączeniu przesyłam dzisiaj zrobione zdjęcia.
Pozdrawiam,
Andrzej
Mam problem z sosną wiethorst, która brązowieje od wewnątrz (usycha?) i wypadają jej igły. Sosnę zakupiłem wiosną i do tej pory bardzo dobrze rosła. Niepokojące objawy pojawiły się teraz podczas upałów ( wcześniej były lipcowe deszcze ). Jestem amatorem i nie mam pojęcia czy to jest choroba czy złe warunki uprawy - czy można ją jeszcze uratować. Proszę o poradę. W załączeniu przesyłam dzisiaj zrobione zdjęcia.
Pozdrawiam,
Andrzej
- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ciekawy wątek. Szkoda, że nie na wszystkie pytania można znaleźć odpowiedź. Sama wiem bardzo niewiele
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może komuś uda się zidentyfikować to coś co dręczy moją sosnę
Jest na niej kilka takich miejsc
Jest na niej kilka takich miejsc
-
- 100p
- Od: 15 cze 2010, o 12:24
dodad, a to nie osnuja?
http://choroby-szkodniki.pl/?p=1079
http://choroby-szkodniki.pl/?p=1079
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
Tak to na pewno to, tylko zastanawiam się co teraz. Wg opisu larwy zeszły do ziemi. Zlać ziemię Decisem?