Psianka pieprzowa,koralowa(Solanum pseudocapsicum) - uprawa
Psianka pieprzowa,koralowa(Solanum pseudocapsicum) - uprawa
Witam
Z nasionek posadziłem sobie roślinkę o nazwie:psianka pieprzowa. Wyrosło mi już około 30-35 roślinek. I tu moje pytanie: czy ta roślina potrzebuję specjalnej hodowli czy wystarczy traktować ją normalnie(podlewanie, nasłonecznienie itp.) PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
P.S mogę zamieścić zdjęcia
Z nasionek posadziłem sobie roślinkę o nazwie:psianka pieprzowa. Wyrosło mi już około 30-35 roślinek. I tu moje pytanie: czy ta roślina potrzebuję specjalnej hodowli czy wystarczy traktować ją normalnie(podlewanie, nasłonecznienie itp.) PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ
P.S mogę zamieścić zdjęcia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Psianka lubi słońce,umiarkowaną wilgotność i żyzną ziemię.
Najlepiej jest dokarmiać ję nawozem do pomidorów- wtedy odwdzięczy się dużą ilością
kwiatów a potem kolorowych owoców,które są ozdobą nawet zimą.
Ja wsadzam do skrzynki balkonowej jesienią oraz do różnych mis stojacych przed wejściem do domu.
Kiedyś czytałam o teorii zapylania kwiatów i ...robię to - wtedy owoce są dużo większe i jest ich znacznie więcej na krzewince.
Najlepiej jest dokarmiać ję nawozem do pomidorów- wtedy odwdzięczy się dużą ilością
kwiatów a potem kolorowych owoców,które są ozdobą nawet zimą.
Ja wsadzam do skrzynki balkonowej jesienią oraz do różnych mis stojacych przed wejściem do domu.
Kiedyś czytałam o teorii zapylania kwiatów i ...robię to - wtedy owoce są dużo większe i jest ich znacznie więcej na krzewince.
Witam
Mam problem, dostałam kwiatek który nie wiem jak sie nazywa.Dodam że dostałam go w dobrej kondycji. Po ok dwóch miesiącach zaczęły mu żółknąć końcówki liści i zaczął je tracić (( Zmieniałam mu już miejsce dwa razy, obecnie stoi na parapecie ( okno północno -wschodnie), podlewałam go dwa razy w tygodniu woda kranową Proszę o pomoc bo nie wiem jak o niego dbać . Podoba mi się bardzo a nie chcę go stracić ;:5 .
Mam problem, dostałam kwiatek który nie wiem jak sie nazywa.Dodam że dostałam go w dobrej kondycji. Po ok dwóch miesiącach zaczęły mu żółknąć końcówki liści i zaczął je tracić (( Zmieniałam mu już miejsce dwa razy, obecnie stoi na parapecie ( okno północno -wschodnie), podlewałam go dwa razy w tygodniu woda kranową Proszę o pomoc bo nie wiem jak o niego dbać . Podoba mi się bardzo a nie chcę go stracić ;:5 .
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Psianki znamy dotychczas takie:
Psianka słodkogórz Solanum dulcamara
Psianka jaśminowata Solanum jasminoides
Psianka pieprzowa Solanum capsicastrum
Twoja psianka Katharsis to Psianka pieprzowa .
Odmiana 'New Patterson'
To ta o owocach pomarańczowoczerwonych ,ale w Polsce znana jest również odmiana 'Goldball' ? o owocach większych od w/w, kulistych i złocistożółtych.
Psianka słodkogórz Solanum dulcamara
Psianka jaśminowata Solanum jasminoides
Psianka pieprzowa Solanum capsicastrum
Twoja psianka Katharsis to Psianka pieprzowa .
Odmiana 'New Patterson'
To ta o owocach pomarańczowoczerwonych ,ale w Polsce znana jest również odmiana 'Goldball' ? o owocach większych od w/w, kulistych i złocistożółtych.
Ja mam psiankę pieprzową i wygląda nieco inaczej. Tzn bardzo podobna, ale widzę różnice.
1. Moje wszystkie 5 szt psianek mają łodygi w kolorze zielonym, zarówno te, które nie rozrosły się mocno, jak i te wyrośnięte.
2. Liście moich psianek nie są aż tak wąskie jak te ze zdjęcia tutaj.
3. Owoce mam troszkę większe, ale to już chyba różnie może być.
Być może te różnice wynikają z wieku rośliny..Nie znam się
Co do żółknięcia liści. Psianki najlepiej rosną na oknach, gdzie nie ma bezpośredniego słoneczka. Nie lubią, gdy się je przestawia, dlatego może te liście wyglądają tak, a nie inaczej. W ogóle, z tego co mi wiadomo, kwitnących i owocujących roślin nie powinno się przestawiać.
Psianki muszą mieć ciągle wilgotno. W zależności od miejsca w którym moje stoją, podlewam albo każdego dnia, albo co drugi dzień. Piją dużo, więc leję im tyle wody, że ścieka do podstawki. Praktycznie cała podstawka jest pełna wody, ale w przeciągu kilku minut po wodzie ani śladu.
A i mam nawóz uniwersalny, który się stosuje przy każdym podlewaniu. Po kilku dni nawożenia stan roślin bardzo się poprawia.
1. Moje wszystkie 5 szt psianek mają łodygi w kolorze zielonym, zarówno te, które nie rozrosły się mocno, jak i te wyrośnięte.
2. Liście moich psianek nie są aż tak wąskie jak te ze zdjęcia tutaj.
3. Owoce mam troszkę większe, ale to już chyba różnie może być.
Być może te różnice wynikają z wieku rośliny..Nie znam się
Co do żółknięcia liści. Psianki najlepiej rosną na oknach, gdzie nie ma bezpośredniego słoneczka. Nie lubią, gdy się je przestawia, dlatego może te liście wyglądają tak, a nie inaczej. W ogóle, z tego co mi wiadomo, kwitnących i owocujących roślin nie powinno się przestawiać.
Psianki muszą mieć ciągle wilgotno. W zależności od miejsca w którym moje stoją, podlewam albo każdego dnia, albo co drugi dzień. Piją dużo, więc leję im tyle wody, że ścieka do podstawki. Praktycznie cała podstawka jest pełna wody, ale w przeciągu kilku minut po wodzie ani śladu.
A i mam nawóz uniwersalny, który się stosuje przy każdym podlewaniu. Po kilku dni nawożenia stan roślin bardzo się poprawia.
"Bycie w związku stwarza niepowtarzalną szansę stania się pełniejszą i lepszą osobą, pozwala lepiej poznać samego siebie"
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
KOCHAć Z OTWARTYMI OCZAMI
Witam!
Mam prośbę...może ktoś mi doradzić jak najlepiej jest siać psiankę pieprzową?
Tzn. jak często trzeba podlewać nasiona, gdzie ją najlepiej postawić (miejsce słoneczne lub nie) i czy warto przykryć czymś ziemię już po zasadzeniu nasionek...bo z tego co przeglądałem to wersje są różne...dziękuje z góry za pomoc:) Trzymajcie się!!! pozdrawiam
Mam prośbę...może ktoś mi doradzić jak najlepiej jest siać psiankę pieprzową?
Tzn. jak często trzeba podlewać nasiona, gdzie ją najlepiej postawić (miejsce słoneczne lub nie) i czy warto przykryć czymś ziemię już po zasadzeniu nasionek...bo z tego co przeglądałem to wersje są różne...dziękuje z góry za pomoc:) Trzymajcie się!!! pozdrawiam
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Uprawiam psianki wiele lat.
-s.capsicastrum
-s.dulcamara
-s.rantonetti
Psianka rantonetti jest dużym krzewem i można ją formować w kule lub inne figury na nodze.
P.dulkamara jest pnączem.
P.pieprzowa osiąga maksymalną wysokość ok.45 cm.
Nie uda się więc wyprowadzenie jej tak by miała pień i kulistą koronę.
Natomiast koniecznie trzeba ją uszczykiwać w początkowym okresie wzrostu by ją zagęścić i nadać również ciekawy owalny czy kulisty kształt.
Ciekawie wyglądają psianki pieprzowe ustawione obok siebie w większej ilości na niskim podeście,stoliku czy też w grupie z innymi roślinami o ozdobnych liściach.
-s.capsicastrum
-s.dulcamara
-s.rantonetti
Psianka rantonetti jest dużym krzewem i można ją formować w kule lub inne figury na nodze.
P.dulkamara jest pnączem.
P.pieprzowa osiąga maksymalną wysokość ok.45 cm.
Nie uda się więc wyprowadzenie jej tak by miała pień i kulistą koronę.
Natomiast koniecznie trzeba ją uszczykiwać w początkowym okresie wzrostu by ją zagęścić i nadać również ciekawy owalny czy kulisty kształt.
Ciekawie wyglądają psianki pieprzowe ustawione obok siebie w większej ilości na niskim podeście,stoliku czy też w grupie z innymi roślinami o ozdobnych liściach.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Przytnij pędy w taki sposób jak zaznaczyłam i podlewaj co 2 tygodnie nawozem najlepiej ... dla pomidorów. Jest w nim optymalny zestaw składników gwarantujących kwitnienie i owocowanie a o to w uprawie psianki chodzi.Jesienią ma być dużo owoców na krzaczku.
Myślę,że przeprowadzisz jeszcze jedno "drastyczne" cięcie za jakieś 2 tygodnie i to powinien być koniec.
Czy to Twoja pierwsza uprawa psianki?
Ja , by mieć więcej kuleczek na krzewach bawię się nawet w zapylanie ....przenoszę pyłek pędzelkiem z kwiatka na kwiatek....
Z odciętych końcówek pędów oberwij dolne liście ,wsadż do nowej małej doniczki lub innego pojemnika z ziemią nakryj słojem czy butla plastikową i wyhodujesz sobie do lata nowe rośliny.