Czosnek zimowy cz.1
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Podpytam za sąsiadkę.
Ma posadzone dwa rodzaje czosnku, jeden jest zielony i nieźle ma się , drugi zółknie i na części podziemnej (łodyżka +główka) pojawiła sie pleśń. U mnie czegoś takiego nie ma , więc was proszę o radę.
Wyciągać i czyścić czy od razu "koszalin"?
Ma posadzone dwa rodzaje czosnku, jeden jest zielony i nieźle ma się , drugi zółknie i na części podziemnej (łodyżka +główka) pojawiła sie pleśń. U mnie czegoś takiego nie ma , więc was proszę o radę.
Wyciągać i czyścić czy od razu "koszalin"?
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Ja mam dwa pytania odnośnie czosnku:
1. Czy jak wypuscił mi bulwy nasienne ( chyba nasienne ) to miałem to obciąć czy zostawić?
2. Wyjeżdżam 1 lipca na urlop, czy lepiej zebrać wcześniej czy w drugiej połowie lipca będzie ok? pierwszy raz mam czosnek więc nie wiem.
z góry dziękuję za odpowiedzi
1. Czy jak wypuscił mi bulwy nasienne ( chyba nasienne ) to miałem to obciąć czy zostawić?
2. Wyjeżdżam 1 lipca na urlop, czy lepiej zebrać wcześniej czy w drugiej połowie lipca będzie ok? pierwszy raz mam czosnek więc nie wiem.
z góry dziękuję za odpowiedzi
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kwiatostany koniecznie oberwać a co do zbiorów to zależy od tego jak Twój czosnek bedzie wygladał [pod koniec czerwca i jaka bedzie pogoda przez te 2 tygodnie Twej nieobecności.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zdecydowanie zostawić go w gruncie, główka jeszcze rośnie, 2 dni temu u mnie jeszcze nie ma wykształconych ząbków, ludziska to dopiero czerwiec, pełnia wegetacji.
- KONdzio1156
- 100p
- Od: 30 lip 2010, o 14:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to dobrze tak trzymać udanych zbiorów
PS chiński rośnie od początku do końca ale główki się nie utworzą będą białe malutkie kuleczki
PS chiński rośnie od początku do końca ale główki się nie utworzą będą białe malutkie kuleczki
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
Witajcie, chcę posadzić na jesień trochę czsnku. kiedyś wsadziłem kilka ząbków, ale chyba był chiński, bo był bardzo mały. Jak można odróżnić, c\zy czosnek jest polski czy chiński?
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
Hi, hi ja też chodzę dookoła czosnku i zastanawiam się czy już rwać czy nie, też wyjeżdżam... na 2,5 tygodnia. Oberwałam kwiaty i niech czeka aż wrócę.
Aśka
Ja muszę sprawdzić moje główki, bo szczypior już w 50% jest suchy i się łamie czyli niedługo wykopki
Mój Harnaś też powoli się załamuje. Coraz bliżej zbiorów.
I sprawdziłem, główki wykształcone, myślę że za tydzień zbiór
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Mój czosnek też tak wygląda,ma ładne główki.Ale ja poczekam jeszcze co najmniej dwa tygodnie
Asia
Asia
Adrian89 muszę sprawdzić jak u mnie. Ale 2 tygodnie temu nie miał jeszcze wyraźnych ząbków. Swoją drogą zawsze selekcjonujecie największe ząbki do ponownego wkładania do ziemi na następny rok czy różne?