Sukulenty - chromat

Zablokowany
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Sukulenty

Post »

Miałam na myśli proporcje, a nie wiek :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

theoria_ pisze:Miałam na myśli proporcje, a nie wiek :wink:
Ok :wink:
Fajnie, że komuś się gasterie podobają :D , bo to prawie zapominanie rośliny :roll:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

Kiedy widzi się coś ładnego, grzech nie pochwalić. W swojej hodowli nie mam jeszcze żadnej gasterii, ale na tym forum to chyba kwestia czasu kiedy się jakaś przybłąka. Mam z resztą w planach zagospodarowanie jednego parapetu sukulentami liściowymi, ale to na razie odległa przyszłość :wink:
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

theoria_ pisze: Mam z resztą w planach zagospodarowanie jednego parapetu sukulentami liściowymi, ale to na razie odległa przyszłość :wink:
Dobry pomysł, ja zagospodarowałam taki parapet w pokoju mojej mamy. Sukulenty zawsze się jej podobały, a teraz to wręcz je pokochała (i mówi, że "uplasowały" się w czołówce, przed storczykami). Jest tylko jedno ale - ja je przesadzam, poldewam, itd. :wink:

Co do roślinek, pewnie jeden z naszych sukulentowych specjalistów podpowie Ci jakie będą fajne, co nie Krzysiu :wink:
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Wystawa i po wystawie, było bardzo fajnie, pomimo, że byłem w sobotę tylko. Miło było zobaczyć tyle pięknych roślin i coś nie coś kupiłem dla siebie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ślicznie i kolorowo jak zawsze na wystawie PTMK O/Lublin - zapraszamy na przyszły rok! :D
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Na przyszły rok to ja bym może coś chciał pokazać - nic nie obiecuje ale liczę, że się mi uda.

Aha - pytanie gdzie był Darek ? :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Darek był w niedzielę po południu. Powiększył swoją kolekcję o kilka Echinocereusów.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

mgr_ pisze:Darek był w niedzielę po południu. Powiększył swoją kolekcję o kilka Echinocereusów.
ehh...ja w niedzielę latałem z pędzlem u ojca w altance :wink:

Marku - muszę Ci się odwdzięczyć za "tą" haworsje, trochę przegrzebałem systematykę i obecnie to nie jest arachnoidea v xiphiophylla, tylko wg. Bayera decipiens 'xiphiophylla' :wink:
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
mgr_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 paź 2010, o 18:37

Post »

Dzięki za śledztwo.
Pozdrawiam
Marek
Sukulenty zwyczajne i niezwyczajne part 1 part 2
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

O! Jaki tu ruch! Byłam trzy strony do tyłu :oops:
Potencjalna wyprawa do Lublina na przyszłoroczną wystawę to dla mnie karkołomna podróż - ale jak patrzę na to co pokazałeś i jeszcze gdzieś fotki z zeszłorocznej imprezy - to rośnie we mnie takie postanowienie.
Czyje to haworcje? Wielkie! A Haworthia koelmaniorum :shock:
Czy na sprzedaż wystawiane są pospolite gatunki i odmiany, czy jakieś rarytasiki też? (oczywiście pytam o Asphodelaceae).
Co kupiłeś??? Ze źródłem pochodzenia? Jeżeli tak, już dzisiaj otwieram' konto oszczędnościowe' na taką okoliczność!

'Na głodzie' dzisiaj wylicytowałam na all kilka haworcji i mieszańców - z całą pewnością hybrydy ze złymi nazwami - ale już chyba znalazłam dobre oznaczenie. Kiedy dotrą do mnie i je pokażę - liczę na Ciebie, że wpadły Ci już kiedyś w oko i potwierdzisz/lub nie...
Miałam już nie kupować na aukcjach - ale po ostatnich samodzielnych zakupach w STC trochę mną wstrząsnęło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jeśli kolejny raz będziecie zamawiać grupowo - dacie znać!
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:O! Jaki tu ruch! Byłam trzy strony do tyłu :oops:
Hej, nie ma słońca, albo nie było mnie 2 tygodnie w domu to nie robiłem zdjęć i na razie to muszę się zebrać i chyba w końcu spisać co mam :roll: mało czasu, to i spędzam oglądając co rośnie a co mniej.......
bebos pisze:Potencjalna wyprawa do Lublina na przyszłoroczną wystawę to dla mnie karkołomna podróż - ale jak patrzę na to co pokazałeś i jeszcze u Kogoś fotki z zeszłorocznej imprezy - to rośnie we mnie takie postanowienie.
Fotki zarówno z tego jak i z 2010 można zobaczyć w tym temacie, na moim blogu(wydarzenia) jak również na forum ptmk - wrzucałem gdzie się da 8-) (działalność "propagandowa" :wink: :lol: )
bebos pisze:Czy na sprzedaż wystawiane są pospolite gatunki i odmiany, czy jakieś rarytasiki też? (oczywiście pytam o Asphodelaceae). Co kupiłeś??? Ze źródłem pochodzenia? Jeżeli tak, już dzisiaj otwieram' konto oszczędnościowe' na taką okoliczność!
Haworsje pokazywał jeden z kolegów ( jak się nie mylę Ryszard ? niech mnie Marek czy Henryk poprawi jak coś, za krótko się jeszcze znamy :wink: )
Obrazek
Mnie się bardzo podobała H.decipiens 'xiphiophylla' MentzDam
Kupowałem głównie gymnocalycia, jakieś urozmaicenie, zależało mi na czymś co by mi zakwitło kiedyś :lol: choć one nie będą może nigdy dominującą częścią zbioru to je całkiem polubiłem ;)
Co do haworsji to cała wystawa jest nastawiona na "kolczastych braci" - jak już ją obserwuje od kilku lat to "przeciętny widz" takiej wystawy przychodzi oglądać ładnie u ciernione kaktusy, choć można zobaczyć oczywiście i to co ortodoksyjni kaktofile nazywają "sałatą" ;)

Co do zakupów haworsjowych - to byłem umówiony z kolegą, a że ma daleko to odebrałem je wtedy ;)
bebos pisze:'Na głodzie' dzisiaj wylicytowałam na all kilka haworcji i mieszańców - z całą pewnością hybrydy ze złymi nazwami - ale już chyba znalazłam dobre oznaczenie. Kiedy dotrą do mnie i je pokażę - liczę na Ciebie, że wpadły Ci już kiedyś w oko i potwierdzisz/lub nie...
OK wrzucaj :wink: jak będę wiedział to napiszę
bebos pisze:Miałam już nie kupować na aukcjach - ale po ostatnich samodzielnych zakupach w STC trochę mną wstrząsnęło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jeśli kolejny raz będziecie zamawiać grupowo - dacie znać!
Też oglądałem te aukcje i........nie, są gasterie w miarę dobrze opisane, i wygląd się mniej więcej zgadza z opisem, oraz stanowiskiem ale nie dla mnie za tą cenę :shock:
Bardzo mi się ostatnio podobają haworsje w typie arachnoidea i chciał bym mieć ich więcej, jak również dzikusy z gasterii, chyba dam sobie spokój z cv'ami.
Pozdrawiam Krzysiek
Awatar użytkownika
darekcn42
1000p
1000p
Od: 9 lut 2009, o 18:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

chromat pisze:Aha - pytanie gdzie był Darek ? :wink:
A, coś tu o mnie była mowa :). No ja to sobie byłem w niedzielke na wystawie tak jak Marek powiadamiał :). Właściwie to byłem od godziny 10:30 do 15:30 gdzieś na wystawie... Tak sobie koczowałem :D . Ogólnie fajnie było. Echinocereus - ki pierwsza klasa. Świetnie się u mnie czują... ;:138

Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”