Galasy na lisciach - jak sie ich pozbyc ?
- dtlissa
- 200p
- Od: 29 mar 2007, o 22:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Galasy na lisciach - jak sie ich pozbyc ?
Witam,
mam blisko plotu 4 graby. 3 sa juz zaatakowane i maja galasy na lisciach .... jedno drzewko prawie juz umiera. W poblizu sa dwa wielkie deby.
Wiem, ze teraz jest zima... ale rok temu nie zdazylam nic z tym problemem zrobic.
Co radzicie? Pod galeziemi tych grabow, mam warzywniak.
Jaka chemia je potrakowac? Badz jakis innym ekologicznym srodkiem - ten bym bardziej wolala...
W sklepie polecono mi Cyperkill Super 25 EC, ale jak popryskam tym te graby, to troche z tego oprysku wyladuje mi na grzadkach w ogrodku... a srodek paskudnie dluga karencje ma...
Co robic? Prosze pomozcie .
pozdrawiam
mam blisko plotu 4 graby. 3 sa juz zaatakowane i maja galasy na lisciach .... jedno drzewko prawie juz umiera. W poblizu sa dwa wielkie deby.
Wiem, ze teraz jest zima... ale rok temu nie zdazylam nic z tym problemem zrobic.
Co radzicie? Pod galeziemi tych grabow, mam warzywniak.
Jaka chemia je potrakowac? Badz jakis innym ekologicznym srodkiem - ten bym bardziej wolala...
W sklepie polecono mi Cyperkill Super 25 EC, ale jak popryskam tym te graby, to troche z tego oprysku wyladuje mi na grzadkach w ogrodku... a srodek paskudnie dluga karencje ma...
Co robic? Prosze pomozcie .
pozdrawiam
Witam w ogrodzie... (NL1)
- dtlissa
- 200p
wow! dziekuje za odzew...
A kiedy najlepiej opryskac te drzewa? W kwietniu, maju ? I ile razy powtorzyc oprysk?
Pozdrawiam
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Kontakt:
Re: Galasy na lisciach - jak się ich pozbyc ?
widać mało w 40 letniej praktyce widziałem bo na grabie galasów nigdy nie spotkałemdtlissa pisze:Witam,
mam blisko plotu 4 graby. 3 sa już zaatakowane i maja galasy na lisciach ..
pozdrawiam
- dtlissa
- 200p
hmmm galasy czy szpeciele ....
http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/5.html na podstawie tych zdjec sklanialabym sie raczej ku galasom...chociaz nie mowie, ze moga byc to szpeciele http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/16.html . Te pecherzyki na lisciach byly dosc duze.
Nie sadze, zeby mialo to znaczenie czy to galas czy szepeciel, gdyz oprysk wykonuje sie tym samym preparatem. Ale musze tez sie przyznac, ze marnie znam sie na opryskach :/ Wiec prosze mnie poprawic w razie jak sie myle
Zdjec niestety nie posiadam, ale idzie wiosna wiec niedlugo bedzie mozna porobic nowe zdjecia chociaz nie chcialabym....
Niestety na mojej instrkucji nie ma napisane kiedy zaczac opryski. Pewnie jak ktos zaoobserwuje te zmiany to pryska.
Ja wiem, ze te zmiany sie pokaza i chcialabym jak najszybciej przeciwdzialac tym objawom - stad pytanie - w jakim terminie najlepiej zrobic oprysk ?
Pozdrawiam serdecznie
http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/5.html na podstawie tych zdjec sklanialabym sie raczej ku galasom...chociaz nie mowie, ze moga byc to szpeciele http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/16.html . Te pecherzyki na lisciach byly dosc duze.
Nie sadze, zeby mialo to znaczenie czy to galas czy szepeciel, gdyz oprysk wykonuje sie tym samym preparatem. Ale musze tez sie przyznac, ze marnie znam sie na opryskach :/ Wiec prosze mnie poprawic w razie jak sie myle
Zdjec niestety nie posiadam, ale idzie wiosna wiec niedlugo bedzie mozna porobic nowe zdjecia chociaz nie chcialabym....
Niestety na mojej instrkucji nie ma napisane kiedy zaczac opryski. Pewnie jak ktos zaoobserwuje te zmiany to pryska.
Ja wiem, ze te zmiany sie pokaza i chcialabym jak najszybciej przeciwdzialac tym objawom - stad pytanie - w jakim terminie najlepiej zrobic oprysk ?
Pozdrawiam serdecznie
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
tu się Pani na pewno myli.szpeciele zwalczamy w fazie pękania pąków a galasówki w fazie wylotu muchówek lub mieszając środki np. Diazinon z glebą np w połowie marca przed wylotem szkodników.dtlissa pisze:
Nie sadze, zeby mialo to znaczenie czy to galas czy szepeciel, gdyz oprysk wykonuje się tym samym preparatem. Ale musze tez się przyznac, ze marnie znam się na opryskach :/ Wiec prosze mnie poprawic w razie jak się myle
Pozdrawiam serdecznie
jeżeli Pani piszę o pęcherzykach to na pewno nie jest to związane z galasami ani szpecielami
mogą to być szkodniki minujące z rodziny Eriocraniidae lub Nepticulidae
Jak się pozbyć galasów?
Galasy pojawiły się parę lat temu na klonie. Nie było ich wiele więc nie reagowałem. W tym roku prawie wszystkie liście były pokryte czerwonymi "łebkami od szpilki". Pojawiły się takze galasy na lipie, ale inne: podłużne czerwone. Można się tego jakoś trwale pozbyć?
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Re: Jak się pozbyć galasów?
Palić liście i oprysk Karate Zeon w fazie pękania pąka i powtórka za 10 dniQuqu pisze:Galasy pojawiły się parę lat temu na klonie. Nie było ich wiele więc nie reagowałem. W tym roku prawie wszystkie liście były pokryte czerwonymi "łebkami od szpilki". Pojawiły się takze galasy na lipie, ale inne: podłużne czerwone. Można się tego jakoś trwale pozbyć?
Re: Dziwaczne coś WAŻNE!!
Galasy- taka ciekawostka z wkładką ;)
Re: Dziwaczne coś WAŻNE!!
Co to są te 'galasy'?