Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

O wymiar doniczki zapytałem dlatego, żeby mieć porównanie - wyobrażenie o wielkości kaudeksu Twojego Adenium i możliwość porównania z moimi sadzonkami. Napiszę tak, najprawdopodobniej sprzedawca nie powiedział prawdy o wieku sadzonki lub został źle zrozumiany. Moje największe 15-to miesięczne sadzonki z własnego wysiewu, a są dość ładne przy tej Twojej wyglądają jak mikrusy. Na dodatek Twoja jeszcze tak rozgałęzione.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:... najprawdopodobniej sprzedawca nie powiedział prawdy o wieku sadzonki lub został źle zrozumiany. Moje największe 15-to miesięczne sadzonki z własnego wysiewu, a są dość ładne przy tej Twojej wyglądają jak mikrusy. Na dodatek Twoja jeszcze tak rozgałęzione.
Właśnie też tak patrzałam że moja roślinka wydaje się być coś za duża w porównaniu z większością sadzonek, które tu oglądałam.
No cóż wiek róży nie znany. Ale jestem z niej dumna, bo jak dla mnie jest cudna :D

Igor944 - a pamiętasz ile Twoja roślina miała jak ją kupowałeś, bo jak ten sam sprzedawca to pewnie moja jest w tym samym wieku co Twoja jak ją kupiłeś.
A i jeszcze jedno, kiedy miałeś pierwsze kwiaty?
Awatar użytkownika
laminda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 23 cze 2011, o 20:04

Post »

No to mam nadzieję, że moja róża też mi nie poskąpi kwiatów.
Zastanawiają mnie tylko samoczynne nacięcia na łodygach przy kaudeksie z których delikatnie płyn wycieka. Czy jest z nią coś nie tak?
flichoo
200p
200p
Od: 28 kwie 2011, o 07:30

Post »

Akwelan_2009 pisze:http://www.youtube.com/watch?v=YYd3NXfd ... re=related
o przesadzaniu i przycinaniu sadzonek. Żałuję, że wcześniej nie natrafiłem na ten pokaz, tz. przed przycinaniem moich sadzonek.
Bardzo niezłe okazy! Widać, że mają jakąś żyzną ziemię. To chyba dzieje się w hiszpanii, a tam trochę cieplej i słoneczniej. U nas takie okazy min 10letnie, a tam już pewnie po 3-4 latach wyrastają takie cuda. Ja swoją 1 partię już przesadzałem, ale nic nie obcinałem. Chyba wykopię kilka grubasków i spróbuję tego numeru. JOŁ!
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=43405" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=43707" onclick="window.open(this.href);return false;
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Lamindo-w maju na targach kupiłam podobną różyczkę jak Twoja,sprzedawca powiedział,że ma około pół roku(nie był pewny)doniczka była dużo mniejsza,przez dziurkę wychodziły korzonki ale wielkość roślinki taka jak Twoja.Przesadziłam w doniczkę o wymiarach o jakich piszesz,dlatego nieprawdopodobnym wydaje mi się wiek Twojej , na pewno jest starsza i myślę,że w przyszłym roku nam zakwitną--pozdrawiam :wit
Renia
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 cze 2011, o 21:04

Post »

Jak wcześniej pisałem moje rośliny przesadziłem do mniejszych doniczek i odpowiedniej ziemi, poza tym podniosłem obie rośliny o około 2 cm. może trochę za dużo ale korzenie miały potężne mocno je ściąłem ale nie chciałem przesadzić i wykończyć rośliny

Pierwsza ma 14 cm
Obrazek tak było =>Obrazek

druga ma 37 cm
Obrazek tak było => Obrazek
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czyli jednak miały typowy zgrubiały kaudeks ale znajdował się on pod powierzchnią ... dziwne
Po przesadzeniu zaczynają wyglądać całkiem, całkiem. Może jeszcze wyjdą na ludzi .... eee ... tzn na Adenia ^^
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Jeśli pozwolicie, pochwalę się:
Obrazek

:tan :tan

Póki co, wzeszły mi dwa z 10 nasion. Wysiane 8 dni temu.
Zabieram się za lekturę, jak pielęgnować tak młode siewki. Jest tu kopalnia wiedzy, a bardzo mi zależy, by utrzymać je przy życiu.
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

ja swoje nasionka posiałem 21 czerwca (4 dni) jeszcze nie wyszły z ziemi.
czekam z niecierpliwością
Awatar użytkownika
karina87
50p
50p
Od: 28 cze 2009, o 17:55

Post »

Jeśli 4 dni to jeszcze mają czas, ale po 8 to już chyba większość powinna wzejść :roll: Nie mają za mokro? Żeby nie zgniły.
Awatar użytkownika
merfis
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

mają wilgotno i cały czas wystawiam je na słońce poza tym przykrywam je foliom.
Sprawdzałem jedno ziarnko testowo tzn wyjąłem je i już puściło kiełka (i z powrotem do ziemi :) )
Mam nadzieje że wzejdzie mi chociaż połowa to będzie można trochę po eksperymentować na nich nad kształtem i tp
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Piękny widok, pozostaje tylko pogratulować ;:63 ;:63 ;:63 . Czy te kwiaty wydzielają jakiś zapach ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda to bardzo ciekawie. Adenia na 120% sprowadzane, to nie jest uprawa sprzedawcy. W PL'landi brak odpowiednich warunków aby otrzymać coś takiego w krótkim czasie. W opisie nie podaje wieku - bo po prostu nie wie.

Wyglądają ładnie i za tę cenę na pewno warto się pokusić jeśli ktoś chce mieć a nie koniecznie pragnie sam sobie z nasionka wyhodować.
Teoretycznie sam mógłbym się nad zakupem 3-4 takich zastanowić ... hm ... zobaczymy.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”