Ogórek w gruncie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek w gruncie

Post »

forumowicz pisze:Ja bym tam ślimaków nie zwalczał. Jeżeli jakieś warzywo jest przez nich jedzone.... to znaczy, że i Ty bez obawy możesz to zjeść :;230 . Ślimak to taki tester na ile Twoje warzywa są ekologiczne :;230

Pozdrawiam

forumowicz! W tamtym roku myślałam tym tokiem i co z tego wyszło? Cała reklamówka trujących grzybów, które wyglądały jak prawdziwki i każdy był nadjedzony przez ślimaki! Na marginesie - były to jedyne grzyby jakie były, poza tymi purchawkami i muchomorami........ :uszy
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Diament a po co zbierałeś trujące grzyby?! Czyż byś teściowa ci podpadła :twisted:
zawadzkiego
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 cze 2011, o 13:22

Post »

romaszka pisze:Marek, znalazłam to: Usytuowanie uprawy ogórków z dala od wieloletnich plantacji, szczególnie roślin motylkowych, plantacji nasiennych roślin selerowatych (baldaszkowatych) znacznie ogranicza występowanie zmieników na ogórkach. Unikanie zbyt gęstego wysiewu nasion i małej rozstawy rzędów oraz utrzymywanie plantacji nie zachwaszczonej przez cały okres wegetacji ogranicza szkodliwość zmieników na ogórkach. W przypadku wyst ąpienia szkodnika w dużej liczebności należy wykonać kilkakrotne opryskiwanie roślin środkami czosnkowymi (np. Bioczos*). Zabieg należy powtarzać w odstępach 5 dniowych.
Dzięki, Bioczosu u mnie nie ma ale może sam zrobię oprysk z czosnku wg przepisu z tego forum :D
Marek
diament79
200p
200p
Od: 15 lut 2008, o 18:55

Post »

Romaszka, teściowa swoją drogą podpadła, chętnie bym jej takie grzybki podała :;230
A na serio to serio myślałam, że to prawdziwe, niby troszkę gorzkie były, ale własnie zmyliły mnie te ślimaki, co te grzyby ponadgryzały! Byłam pewna, że jak ślimaki je jedzą to one są dobre.
WYNIK - wywalam KAŻEGO ślimaka z mojego ogródka jaki mi tylko wpadnie w oko!
ZAPRASZAM do oglądania mojej skromnej kolekcji,Proszę też o porady odnośnie pielęgnacji.Ogrodowe i Domowe
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie jest teraz plaga ślimaków ale do ogórków się nie dobierają... najgorzej za to jest z kalarepą która jest pożarta i prawie w ogóle nie ma liści...
Dzisiaj podwiązałam jeden rządek ogórków... ramę zrobiłam mniej więcej na wysokości 150cm... w razie jakby chciały się wyżej piąć to mają do wykorzystania drzewo :heja
Zobaczymy - ten rok jest dla mnie próbny ,więc zostanie na przyszły sezon to co się sprawdzi :)
Barcomanka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2011, o 19:07

Post »

:wit
Czy teraz nie jest za późno na posianie ogórków???
Gdybym teraz nasiona namoczyła w mleku (babcia mówi, że to przyspieszy ich wzrost) i posiała do doniczki, a później przesadziła do większych doniczek i trzymała ich na dworze to by było dobrze?
I żeby przykrywać je na noc agrowłókniną?

Słyszeliście o oprysku z mleka? Gdybym tak opryskiwała liście mlekiem z mieszanym z wodą, to jaki byłby efekt???
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Czy larwy stonki mogą zeżreć moje orórki? Parę takich znalazłam na ogórkach i slacie ;:14 A jak tak ,to czy preparaty na mszyce moga je znicestwic? :twisted:
chodzi mi ochrząszcze stonki ;:224 takie czerwone
Asia
11krzych

Post »

Pelasia pisze: chodzi mi ochrząszcze stonki ;:224 takie czerwone
Asia
Lata całe nie widziałem stonki na oczy, ale pamiętam, że była "pasiasta" a nie czerwona. A nie masz tam może czosnku posadzonego współrzędnie z ogórkami?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

11 krzych a o co chodzi z tym czosnkiem w ogórkach? Bo ja tak akurat mam. Źle oddziaływają na siebie?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Barcomanka pisze::wit
Gdybym teraz nasiona namoczyła w mleku (babcia mówi, że to przyspieszy ich wzrost) i posiała do doniczki, a później przesadziła do większych doniczek i trzymała ich na dworze to by było dobrze?

Słyszeliście o oprysku z mleka? Gdybym tak opryskiwała liście mlekiem z mieszanym z wodą, to jaki byłby efekt???
Nie wiem jak z terminem posiania - ja zaryzykowałam i 24 czerwca namoczyłam nasiona, a wczoraj podkiełkowane włozyłam do kubków do ziemi. ;:7

Ogórki nie lubią pikowania, nie zrobisz rozsasdy "rwanej" więc od razu wsadź do doniczek/kubków w takiej ilości jak będziesz potrzebowała, a pózniej delikatnie przesadź nie naruszając bryły korzeniowej.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
11krzych

Post »

romaszka pisze:11 krzych a o co chodzi z tym czosnkiem w ogórkach? Bo ja tak akurat mam. Źle oddziaływają na siebie?
Oddziaływają bardzo dobrze , ale to co tam masz to może być nie stonka tylko szkodnik czosnku a nie ogórów.
http://www.google.pl/search?q=poskrzype ... 80&bih=832
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Barcomanka pisze::wit

Śmiało możesz wysiewać ogórki, tylko się pospiesza ,oto jakie warzywa możesz jeszcze wysiać w czerwcu podaje za PNOS
Kontynuujemy wysiewy do gruntu:
- fasoli szparagowej karłowej: żółtostrąkowej (Polka, Galopka), zielonostrąkowej (Esterka) oraz o fioletowych strąkach.
- odmian mieszańcowych ogórków o wysokiej tolerancji na mączniaka rzekomego przeznaczonych do konserwowania i kwaszenia (Reja F1, Odys F1, Hermes Skierniewicki F1, Kronos Skierniewicki F1, Ozyrys F1, Izyd F1) oraz na korniszony ? Rodos F1,
- rzodkiewki (Karminowa, Jutrzenka, Lidka, Lucynka, Pasja, Śnieżka), rzodkwi (Agata i Murzynka), kopru (Szmaragd, Turkus), buraków ćwikłowych i marchwi przeznaczonych do przechowywania.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Teoretycznie powinnaś w sierpniu zbierać ogórki o ile na czas z odpowiednim wyprzedzeniem zabezpieczysz swoje ogórki prze mączniakiem. A jaka to odmiana ?.

pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”