Wszystko o pomidorach 5cz. (01.01.10 -
Re: Próby polowe 2011
Fireworks wygląda teraz tak nie wiem ile zawiąże owoców ale wygląda jak megagron
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Super. Moim dopiero pokazują się grona kwiatowe. W tym roku pierwszy raz prowadzę je przy sznurkach nie palikach. Usiłuję tez rozpracować, jak je właściwie pielęgnować [to całe ogławianie, ucinanie wilków, prowadzenie na pędy itp], trochę się w tym gubię.
Z nowości sadze w tym roku dyniowate na włókninie - arbuzy, melony i część dyń. Włóknina brązowa, bo czarna wydawała mi się zbyt drastyczna;) Póki co rosną ok, niektóre listki przy ziemi nieco się przygrzały ale nie jest źle.
Nie zdążyłam posadzić sorgo i kukurydzy, szkoda, to musi zostać na kolejny rok.
Z nowości sadze w tym roku dyniowate na włókninie - arbuzy, melony i część dyń. Włóknina brązowa, bo czarna wydawała mi się zbyt drastyczna;) Póki co rosną ok, niektóre listki przy ziemi nieco się przygrzały ale nie jest źle.
Nie zdążyłam posadzić sorgo i kukurydzy, szkoda, to musi zostać na kolejny rok.
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kamma..
W imieniu pomidorowo napalonych na tego pomidora
Apeluje już dziś do rozsądku Twego..
NIE ZJADAJ NASION KOBIETO!!! podziel się nimi ze mną !
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
Zdecydowanie Cię popieram! Zostaw nasionka Kamma i podziel się z Rusałką i ze mnąRusalka pisze:Kamma..
Macie to jak w banku ,a swoja drogą sama jestem ciekawa jak się sytuacja rozwinie z tym pomidorkiem .New big jest chyba gruntowy bo w tunelu ma nie kształtne owoce ,a też jest ciekawy.
- richu
- 50p
- Od: 15 paź 2010, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie ma to tamto ale faktycznie wielkie, kiedy taki zdążył urosnąć ;) moje dopiero co kwitną można by rzec a tu takie...
Mówisz -masz tak wyglądał 25 VI .Trochę dziwny ten pomidor ,wiotki i wyglądał jakby zakończył się tym jednym gronem ,wypuścił coś na kształt wilka i prowadzę dalej ,ma następne grono.Owoce jeszcze nie za wielkie -poczekamy
- patasko
rzeczywiście tak jakby wiotkie te łodygi. może też i grona sznurkami powiązać? czasami jak się złamie to pomidory masakrycznie wolno rosną, wiem z własnego doświadczenia. mi też wolno rosną, zwłaszcza malinowe, może to wina pogody, bo od tygodnia częściej widnieją chmury i od czasu do czasu deszcz spadnie, a w nocy ma być 5 stopni, a nie 19 jak tydzień temu!
a do tego wykluczam małe nawożenie.
a do tego wykluczam małe nawożenie.
pierwsze owoce Firevorks zjedzone ,bardzo smaczne ale myślę że mało owoców na gronie to jakieś moje błędy bo niby po co grona jest takie wielkie.
- patasko
Nasze pomidory zaczęły owocować w tym samym czasie, ale moje nawet się jeszcze nie przebarwiają... kamma firevorks miałaś w szklarni?
Firevorksy zdegustowane -smak jak dla mnie dobry pomidorowy, nie za słodki ,nie są zbyt twarde .Nasionka dłubię będą dla chętnych.