Obsługa tunelu,ściółkowanie gleby,obniżenie temperatury,odkażanie itd...
Re: Zmniejszenie temperatury w tunelu foliowym
Dziękuję bardzo za pomoc. Jutro spróbuję tak zrobić. Pomidorki pryskałam wczoraj BRAWEM. A powiedz mi czy mogę teraz zrobić oprysk z mleka czy lepiej odczekać jakiś czas?
W przyszłym roku osobno będą ogórki a osobno pomidory. Teraz muszą się one i ja jakoś przemęczyć.
W przyszłym roku osobno będą ogórki a osobno pomidory. Teraz muszą się one i ja jakoś przemęczyć.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie jest to dużym błędem , żeby ogórki i pomidory rosły obok siebie ,może ogórkom będzie trochę za zimno i przewiewnie . Mleko jest tylko potrzebne do oprysku(i tylko ciepłe prosto od krowy) na wirusy na pomidorach , a inne to tak samo ,jak ktoś tu napisał , jakby opryskać kakao, można wziąć kropidło i jeśli dobrze będziemy kropić to jeszcze zmniejszymy temperaturę w tunelu .
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Może uda się je uratować. Skaczę przy nich lepiej jak przy mężu. ZGROZA!!!!
renus daj im trochę czasu , one muszą też to przetrawić .
Z mlekiem to tak jak pisze Ekopom , lepiej daj mężowi może być nawet kakao (chociaż teorie tu już przeróżne były wypisywane)
Uzupełnij składniki tak jak Ci pisałem i czekaj spokojnie
Z mlekiem to tak jak pisze Ekopom , lepiej daj mężowi może być nawet kakao (chociaż teorie tu już przeróżne były wypisywane)
Uzupełnij składniki tak jak Ci pisałem i czekaj spokojnie
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
No to teraz nie wiem czy zastosować previcur czy poczekać jeszcze
- ekopom
- -Moderator Forum-.
previcur nic przeszkadza innym poczynaniom ,tylko chroni przed grzybami.
pozdrawiam Ludwik
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Minęło już 10 dni jak podlałem ogórki i pomidory gnojówką z pokrzyw i powiem szczerze, że to jest tylko śmierdząca ciecz niemająca żadnych składników. Wkrótce otrzymam nowe wyniki z analizy na skład związków pokarmowych dla roślin.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja też podobnie myślę , że lepiej skosić pokrzywy i przyorać to ziemia sama przerobi, bo mi pokrzywy pchają się pod folię, ale do czego jest glebogryzarka .
Oto odmiana VP1 posadzona całkiem na zimno
Oto odmiana VP1 posadzona całkiem na zimno
pozdrawiam Ludwik
no to pojechaliście Panowie z tą śmierdzącą bezwartościową cieczą
ciekawe kto zacznie lincz
albo , że dałeś tylko raz gnojówke i czekałeś tydzień i dałes do analizy ??
ciekawe kto zacznie lincz
ale nie chcesz powiedzieć , że niczym nie nawoziłeś tylko gnojówką ??Belinek pisze:Minęło już 10 dni jak podlałem ogórki i pomidory gnojówką z pokrzyw i powiem szczerze, że to jest tylko śmierdząca ciecz niemająca żadnych składników
albo , że dałeś tylko raz gnojówke i czekałeś tydzień i dałes do analizy ??
Paweł _____________________________________________________________________________
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Belinek!
Myślałeś pewnie,że raz podlejesz pokrzywianką i już za parę dni będziesz miał dorodne,pachnące i czerwoniutkie pomidory?
I tu się Bracie mylisz!
Do prawidłowej uprawy trzeba dochodzić latami i ciągle się uczyć.
Weteranie!
Chyba nie doczekasz się linczu dla tych panów!
Życzę wszystkim wspaniałych plonów!
Pozdrawiam.Maria
Myślałeś pewnie,że raz podlejesz pokrzywianką i już za parę dni będziesz miał dorodne,pachnące i czerwoniutkie pomidory?
I tu się Bracie mylisz!
Do prawidłowej uprawy trzeba dochodzić latami i ciągle się uczyć.
Weteranie!
Chyba nie doczekasz się linczu dla tych panów!
Życzę wszystkim wspaniałych plonów!
Pozdrawiam.Maria
- Belinek
- 100p
- Od: 1 cze 2011, o 20:56
Maraga,
Piszesz, że do uzyskania praktyki w uprawie pomidora trzeba wiele lat w tym pracować?
Czy tutejsze porady forumowiczów pomocne w uprawie można tylko bagatelizować bo i tak na nic się nie przydadzą?
Myślę, że z Twojej wypowiedzi wynika, że tu nikt nic nie wie i tylko podszywają się pod znawców i działkowiczów a uprawy mają tylko wirtualne?
Pozdrawiam
Piszesz, że do uzyskania praktyki w uprawie pomidora trzeba wiele lat w tym pracować?
Czy tutejsze porady forumowiczów pomocne w uprawie można tylko bagatelizować bo i tak na nic się nie przydadzą?
Myślę, że z Twojej wypowiedzi wynika, że tu nikt nic nie wie i tylko podszywają się pod znawców i działkowiczów a uprawy mają tylko wirtualne?
Pozdrawiam
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Belinek!
Bardzo Cię przepraszam,ale wcale nie bagatelizuję udzielanych tu porad.Dużo osób stosuje gnojówkę z pokrzyw(ja także) i nie uważa jej za bezwartościową.Nie mam zamiaru z Tobą się sprzeczać.
Sama często korzystam z porad tutaj udzielanych obecnie jak również wracam do lat ubiegłych,mam pełne uznanie dla osób,które tych rad nam udzielają.
Ktoś kiedyś powiedział:"że człowiek uczy się całe życie i tak głupim zostanie"
Również pozdrawiam.
Bardzo Cię przepraszam,ale wcale nie bagatelizuję udzielanych tu porad.Dużo osób stosuje gnojówkę z pokrzyw(ja także) i nie uważa jej za bezwartościową.Nie mam zamiaru z Tobą się sprzeczać.
Sama często korzystam z porad tutaj udzielanych obecnie jak również wracam do lat ubiegłych,mam pełne uznanie dla osób,które tych rad nam udzielają.
Ktoś kiedyś powiedział:"że człowiek uczy się całe życie i tak głupim zostanie"
Również pozdrawiam.
To już 6 dni od popryskania Previcurem i 3 Karate, dodatkowo podsypałam nowej ziemi i czekam na nowe korzonki. Przed tym wszystkim podałam dolistnie Potas i mikroelementy. Poobcinałam też wszystkie chore i zaatakowane przez szkodniki listki. Wprawdzie te ogórki już nie wyglądają jak typowe krzaczki ogórków ale jestem dobrej myśli. Wydaje mi się, że jest już troszkę lepiej.
Mam teraz inny problem kiedy ponowić te zabiegi i jakie? W foliaku zajdują się również pomidory, je też pryskałam jak ogórki (były ślady szkodników na nich).
Bardzo proszę o odpowiedź.
Mam teraz inny problem kiedy ponowić te zabiegi i jakie? W foliaku zajdują się również pomidory, je też pryskałam jak ogórki (były ślady szkodników na nich).
Bardzo proszę o odpowiedź.