Bonsai - sztuka dla wszystkich,instrukcja tworzenia
- myszorek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 cze 2007, o 16:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mój wiąz drobnolistny jakiś czas temu stracił wszystkie listki stoi na parapecie, gdzie ma ok.16-17 stopnii
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Witam!!!
A co powiecie na zrobienie bonsai z fikusa benjamina???
Mam kilka egzemplarzy z własnej hodowli ale nie wiem czy którys by sie nadawał.
Pozdrawiam
A co powiecie na zrobienie bonsai z fikusa benjamina???
Mam kilka egzemplarzy z własnej hodowli ale nie wiem czy którys by sie nadawał.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje kaktusiki:)
Moje storczyki
witam Formowanie drzewek bonsai obejmuje również system korzeniowy.Bonsai to drzewo w plytkiej donicy.Donica dla bonsai jest tym czym dla obrazu rama i musi byc umiejetnie dobrana.Bonsai nie trafi do docelowej donicy jeśli nie poświęcimy uwagi na takim uformowaniu systemu korzeniowego by mógł być posadzony do płytkiej donicy. Ten Modrzew ma juz gotowy system ale formowanie korzeni trwało wiele lat
pozdrawiam Piotr
- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!
Przedstawione wyżej drzewko to rewelacja!!
Posiadam w swoim zbiorze i bonsai (wiąz drobnoistny).Mam go u siebie póltora roku.
Dotychczas rosło sobie normalnie, ale teraz się zmartwiłam.
Późną jesienią zrzuciło listki.Stało niedaleko okna w tem ok 18 stopni. Na poczatku lutego wypuściło listki i gdzieś po tygodniu podlałam bonsai odżywką specjanie przeznaczoną do Tych drzewek.Niestety listki uschły (wszystkie). Wczoraj przesadziłam drzewko zgodnie z dokładną instrukcją którą znalazłam w sieci
Teraz obserwuję czy to przyniesie za efekty.
Przedstawione wyżej drzewko to rewelacja!!
Posiadam w swoim zbiorze i bonsai (wiąz drobnoistny).Mam go u siebie póltora roku.
Dotychczas rosło sobie normalnie, ale teraz się zmartwiłam.
Późną jesienią zrzuciło listki.Stało niedaleko okna w tem ok 18 stopni. Na poczatku lutego wypuściło listki i gdzieś po tygodniu podlałam bonsai odżywką specjanie przeznaczoną do Tych drzewek.Niestety listki uschły (wszystkie). Wczoraj przesadziłam drzewko zgodnie z dokładną instrukcją którą znalazłam w sieci
Teraz obserwuję czy to przyniesie za efekty.
- miluck
- Od: 22 lut 2008, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oczywiście zapoznałam się z większością wiadomości na temat uprawy wiązu ale po czasie.
Jak zaczyna się coś złego dziać to dopiero szukamy ratunku.
Teraz wiem,że powinien przejść okres zimowego odpoczynku w niższej temperaturze.
Cóż czekam wiosny i zobacze co z tego wyniknie.
A tak swoją drogą to cieszę się bardzo ,że znalazłam to FORUM bo jest ono kopalnią wiedzy.
Pozdrawiam
Jak zaczyna się coś złego dziać to dopiero szukamy ratunku.
Teraz wiem,że powinien przejść okres zimowego odpoczynku w niższej temperaturze.
Cóż czekam wiosny i zobacze co z tego wyniknie.
A tak swoją drogą to cieszę się bardzo ,że znalazłam to FORUM bo jest ono kopalnią wiedzy.
Pozdrawiam
Bonsai
Witam!!!!
Mi też się marzy bonsai i mam pytanko czy fikus benjamin nadaje się?? jeśli tak to jaka wysokość max się będzie nadawać bo mam kilka może któryś by się nadał.
Pozdrawiam
Mi też się marzy bonsai i mam pytanko czy fikus benjamin nadaje się?? jeśli tak to jaka wysokość max się będzie nadawać bo mam kilka może któryś by się nadał.
Pozdrawiam
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki
Moje storczyki
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też bardzo interesuję się tą SZTUKĄ. Już od połowy lat 70-tych. Właściwie wszystko co jest zielone w mieszkaniu próbuję miniaturyzować. Pozdrawiam kolegę (jeśli tak można) Piotrka. Żeby było ciekawiej zamieszczam zdjęcie z wystawy (kwiatów i ptaków) z Wrocławia z 2005 roku. Jak się nie mylę to jest to ten sam (chyba) modrzew który trzyma kolega Piotrek. Pozdrawiam