Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
- lemka77
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie cz.2
Kupiłam sobie dzisiaj begonię ,ale nie z takimi strzępiastymi kwiatkami jak Twoje- takich niestety nie było, jest duża i mam nadzieję ze będzie ładnie rosła. Spróbuję w tym roku przechować bulwkę przez zimę, bo ma bardzo ładny kolor- taki pudrowy róż. Ale jeszcze zapoluję na taką kaskadową jak Twoje.
U nas deszczu w sam raz, ziemia jest dość wilgotna, ale nie bardzo mokra, słońce i wiatr szybko obsuszają to co spadnie z nieba. Ale widać, ze roślny szczęśliwe z powodu takiej aury - i deszcz i słońce - na warzywniku wszystko ruszyło z kopyta.
U nas deszczu w sam raz, ziemia jest dość wilgotna, ale nie bardzo mokra, słońce i wiatr szybko obsuszają to co spadnie z nieba. Ale widać, ze roślny szczęśliwe z powodu takiej aury - i deszcz i słońce - na warzywniku wszystko ruszyło z kopyta.
Pozdrawiam Ida
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Andrzeju. Podzieliłbym się chętnie deszczem gdyby to było możliwe ale myślę,że już teraz to i u Ciebie na działce polało. Wczoraj u mnie nawet był grad. Całe szczęście,że drobny i tylko chwilę.
Ido. Begonie najlepiej kupować już rozkwitnięte, są drogie ale wiadomo co się kupuje. Szczególnie przy kupnie cebul. Na zdjęciach w sklepie pokazane są piękne pełne kaskadowe a okaże się jak rozkwitną to takie jak na zdjęciu.

Często sprzedawane są w marketach kwitnące piękne begonie w cenie 4,5 - 5 PLN ale są to wyhodowane z sadzonek i choć zawiążę się cebula wielkości paznokcia to bardzo trudno ją przechować przez zimę.
Ido. Begonie najlepiej kupować już rozkwitnięte, są drogie ale wiadomo co się kupuje. Szczególnie przy kupnie cebul. Na zdjęciach w sklepie pokazane są piękne pełne kaskadowe a okaże się jak rozkwitną to takie jak na zdjęciu.

Często sprzedawane są w marketach kwitnące piękne begonie w cenie 4,5 - 5 PLN ale są to wyhodowane z sadzonek i choć zawiążę się cebula wielkości paznokcia to bardzo trudno ją przechować przez zimę.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Janusz u mnie pięknie się przechowało 11 takich begonii takich z sadzonek i teraz zdobią mój taras .
- drozd
Chyba ich nie wyjmowałaś z doniczek na zimę, bo ja wyjąłem i to pewnie mój błąd. Pomimo,że przesypane były torfem żadna na wiosnę nie skiełkowała.
- drozd
Różany okres a deszcze nie pozwalają na rozwiniecie się kwiatów- gniją w pąkach.
To co jakoś przetrwało.

Kolejne lilie w rozkwicie:

To co jakoś przetrwało.

Kolejne lilie w rozkwicie:

- e-genia
Janusz one rosły na rabatach , wykopałam i posadziłam do skrzynek z ziemią i ze skrzynkami wstawiłam do piwnicy , wiosna przyniosłam skrzynki do pokoju oczyściłam z zeschniętych liści i podlałam po 2 -3 tygodniach zaczęły wypuszczać liście .
- Donneczka
- 200p
- Od: 16 cze 2009, o 00:15
Ślicznie sie robi u Ciebie....oj ślicznie...pozdrawiam
Dorota
Ogródek Donneczki
Ogródek Donneczki
- Jagusia
- 1000p
- Od: 24 lis 2007, o 18:02
- Kontakt:
Lelije i różyce piękności. To na ostatnim zdjęciu to fuksja ogrodowa? a na przedostatnim to co jest?
Tak już chyba musi być... że ciągle mamy powody do narzekać... albo susza albo powódź.... w obie strony pogoda przesadza... wydaje mi się że kiedyś było bardziej normalnie i ten klimat rzeczywiście był umiarkowany... popadało, poświeciło - nie za dużo, nie za mało.... a teraz....
Tak już chyba musi być... że ciągle mamy powody do narzekać... albo susza albo powódź.... w obie strony pogoda przesadza... wydaje mi się że kiedyś było bardziej normalnie i ten klimat rzeczywiście był umiarkowany... popadało, poświeciło - nie za dużo, nie za mało.... a teraz....

Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
- drozd
Geniu. Kaskadowe rosły na rabatach? Może wielkokwiatowe. Kaskadowych kwiaty leżałyby na ziemi.
Dorotko dziękuję. Miło,Cię powitać.
Jagusiu. Jakie tam piękności. Kilka zdjęć wybranych z ponad 50 krzewów. Na ostatnim zdjęciu to nie jest fuksja ogrodowa. Miałaś na myśli Magellana - ona jeszcze nie kwitnie - to fuksja "Thalia"
Przedostatnie zdjęcie przedstawia Sprekelię. Cebulowa roślina nie zimująca w gruncie. Bardzo ładnie kwitnie ale kwiat utrzymuje się ok. 3 dni.
Dorotko dziękuję. Miło,Cię powitać.

Jagusiu. Jakie tam piękności. Kilka zdjęć wybranych z ponad 50 krzewów. Na ostatnim zdjęciu to nie jest fuksja ogrodowa. Miałaś na myśli Magellana - ona jeszcze nie kwitnie - to fuksja "Thalia"
Przedostatnie zdjęcie przedstawia Sprekelię. Cebulowa roślina nie zimująca w gruncie. Bardzo ładnie kwitnie ale kwiat utrzymuje się ok. 3 dni.
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Janusz, a wiesz może jak nazywa się ta lilia biało różowa (3 zdjęcie od końca) ma mnóstwo kwiatów jest cudowna.
- drozd
Wyjątkowo wiem, bo nie przykładam większej wagi do nazw jak coś mi się podoba to kupuję.
Tę kupiłem wysyłkowo z Ożarowa a nazywa się "REGALE". Grupa: trąbkowe. Wyrasta nawet do 2m.
Tę kupiłem wysyłkowo z Ożarowa a nazywa się "REGALE". Grupa: trąbkowe. Wyrasta nawet do 2m.
- e-genia
- marcyjanna
- 200p
- Od: 23 cze 2009, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też gniją pąki na różach. Najbardziej mi żal, że okres kwitnienia Alchymista przypadł na pore deszczową i nie nacieszyłam sie nim za bardzo
Ta Sprekelia faktycznie ciekawa, ale wymaga sporo wolnego miejsca wokół siebie, żeby jej nie przegapić.
ps. Witam się oficjalnie, bo wystarczy tego cichociemnego podczytywania

Ta Sprekelia faktycznie ciekawa, ale wymaga sporo wolnego miejsca wokół siebie, żeby jej nie przegapić.
ps. Witam się oficjalnie, bo wystarczy tego cichociemnego podczytywania

- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Dzięki za nazwę już zapisałam, a przy okazji mam nadzieję, że przy jesiennej wysyłce będziesz o mnie pamiętał, zresztą i tak co jakiś czas będę się przypominała. Co do nazw, to ja też specjalnie nie zwracałam na nie ochoty, ale teraz pod wpływem tego forum chyba zostanę botanikiem