Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Ewelinko, wyobraź sobie, że właśnie wczoraj odbywało się w naszej stolicy Święto Muzyki. Rozmaite zespoły muzyczne wyległy na ulice. W klubach i domach kultury odbywały się koncerty, Ja również wraz zmoim M śpiewaliśmy z naszym chórem na fajnie ustawionej estradzie ulicznej. No a potem, po częci ofucjalnej usiedliśmy sobie z gitarką w knajpce i między innymi śpiewaliśmy na cztery głosy "Balladę o nocy czerwcowej". Zawsze tę pisoenkę bardzo lubiłam. Towarzyszyła nam na studenckich rajdach wypadach.
Ewelinko niezmiennie zachwycają mnie twoje pnącza. I mam małe pytanko. Posadziłam przy murze dwubarwny bluszcz. Niestety nie ma on przylg. Jak zrobić, żeby jednak się piął, a nie chcę stawiać dodatkowych kratek przy elewacji. Czy przyklejać go plastrem :?:
I jeszcze jedno, dzisiaj byłaś w moim wąteczku dwa razy. Raz przyszłaś do mnie, a drugi raz do Dali :;230
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Wandziu- imię już poprawiłam ... ;:180 Ot, starość nie radość...
Chciałabym posłuchać "Nocy czerwcowej " w Waszym wykonaniu... A wiesz ,że ja też podśpiewuję z gitarą do wtóru ? Ale bardziej amatorsko, z przyjaciółmi, w małym gronie...

Teraz ogrodowy misz-masz - kolejne zdjęcia :

85.Obrazek 86.Obrazek

87.Obrazek 88.Obrazek

89.Obrazek 100.Obrazek

101Obrazek102Obrazek

103Obrazek104Obrazek

105Obrazek106Obrazek

Na koniec pan KOS , który chętnie śpiewa dla swej wybranki rano, wieczorem i czasem w ciągu dnia

107Obrazek108Obrazek
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ewelinko, urokliwe te twoje gąszcze i ogrodowe zakątki. Pytasz u mnie, czy to już demencja. No nie wiem...i właśnie się nad tym głęboko zastanawiam, bo jednak zapomniałaś mi odpowiedzieć na temat bluszczu i tego, jak ma się on piąć po murze, gdy jakoś nie chce ;:24 ;:24
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

wanda7 pisze: Pytasz u mnie, czy to już demencja. No nie wiem...i właśnie się nad tym głęboko zastanawiam, bo jednak zapomniałaś mi odpowiedzieć na temat bluszczu i tego, jak ma się on piąć po murze, gdy jakoś nie chce ;:24 ;:24
No i tu mnie masz! Zapomniałam. ;:223
Więc z tym bluszczem jest tak : zależy o jakim myślisz . Zimozielona HEDERA jest samoczepna, WINOBLUSZCZ TRÓJKLAPOWY i PIĘCIOKLAPOWY - MUROWY - też. O ile mi wiadomo wszystkie inne pnącza, bluszcze i pseudobluszcze trzeba jakoś mocować. Jeśli nie kratownica czy choćby system cieniutkich żyłek (drucików), które niekoniecznie będą zdobić ścianę , to może faktycznie taśma dwustronnie klejąca ,taka "piankowa" ( łatwo ją docisnąć do muru ) pocięta na niewielkie paseczki. U mojej teściowej na działce taki "system" przytrzymuje na ścianie altanki zwykły WINOBLUSZCZ PIĘCIOKLAPOWY i to od kilku sezonów.
A jaki to ma być bluszcz ?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jest to bluszcz, czyli hedera, a odmiana to złotolistny "Profesor Seneta". Kupiony w szkołce w Ciechanowie. Na murze prezentowałby się świetnie. No i myslę, że to może i niezły pomysł dać mu do towarzystwa winobluszcz ;:196 Skoro bluszcze pną się po siatce, to może ten zechciałby się piąć po "siatce" z winobluszczu :?: Dzięki za pomysł :)
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Tak pięknie u ciebie - czerwcowo, jaśminowo i nastrojowo :) A ten ogródkowy misz-masz, jak go nazwałaś, to marzenia wielu z nas :D
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewelino, ja oglądam Twój wąteczek zawsze, nie zawsze natomiast piszę :roll:
Piękne zakątki u Ciebie-jest co podziwiać ;:108
I ta noc czerwcowa ;:224
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Miniony długi weekend spędziliśmy na Kaszubach. Mieszkaliśmy w maleńkiej miejscowości Czartołomie i kolejny już raz odkrywaliśmy nowe , nieznane miejsca w Borach Tucholskich. Tu, w miejscowości BRUSY-JAGLIE mieszka i tworzy p. Józef Chełmowski- artysta ludowy. Jego obrazy, rzeźby i ich specyficzne przesłanie ? to zjawiska trudne do zakwalifikowania. Prymitywne , wyraziste i barwne ... Twórca nawiązuje do kultury Pomorza i tradycji kaszubskich .

Na podwórzu , na ścianach domu i zabudowań gospodarczych , na dachu , drzwiach , w oknach i na okiennicach , na płotach - właściwie wszędzie , gdzie zerkniemy, mnożą się dziwaczne konstrukcje z metalu ,proste drewniane rzeźby i płaskorzeźby , naiwne ,barwne malunki na desce, blasze, szkle, ba ! niewiarygodnie pomalowane są też stare kanki na mleko ,stołki, beczki czy wiaderka !

Obrazek Obrazek

Anioły, demony, Pan Jezus i Matka Boska, drewniane stacje Drogi Krzyżowej , baby z dziećmi , brodaci starcy, Dedal i Ikar, skrzypek, kochankowie , ptaszki i niedźwiedź , baranki i motyle ...

Obrazek Obrazek

Czego tu nie ma ! Jest też WSZECHŚWIAT i APOKALIPSA ? wyrażające filozofię życiową pana Józefa.

Obrazek Obrazek

Jest ... wychodek , z którego można skorzystać całkiem gratis(!) , choć nie polecam :;230

Obrazek

I wreszcie ? jest bajkowy , wiejski ogródek ? gąszcz zieleni, magiczny pierwotną siłą natury. A w tym ogrodzie to , co najbardziej mnie urzekło - rzeźby i niezwykłe , niepowtarzalne ule , pomiędzy starymi, pogiętymi konarami jabłoni...W kilkunastu ulach mieszkają sobie pszczoły, więc ogród pracowicie "brzęczy"... Do tego dodajmy niewielki wiejski warzywniak , malwy pod płotem i wiciokrzew zdobiący ścianę domu, nieodzowne pelargonie i ostróżki... Tu czas się zatrzymał ! Jest swojsko, troszkę bałaganiarsko, swojsko,naturalnie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Po całym tym prywatnym skansenie krążą zwiedzający ( p. Józef nie pobiera opłat za wstęp ; gdy jednak zostawiamy symbolicznych parę groszy mówi , że to będzie ?na rozwój kultury ? !) A cierpliwi gospodarze chętnie odpowiadają na wszelkie pytania. Jeśli będziecie w pobliżu Chojnic - zajrzyjcie tam koniecznie !
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sztuka prymitywna ma w sobie niepowtarzalny klimat, który przenosi nas w dawne czasy, gdy nie było jeszcze Internetu, komputera ani telewizji i książki, tylko bajarze przekazywali z pokolenia na pokolenie stare tajemnicze baśnie.
W tych prostych dziełąch i przedmiotach można znaleźć wiele uroku. Tutaj najbardziej spodobała mi się Droga Krzyżowa w wykonaniu pana Józefa.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ciekawa wycieczka i ciekawy ogródek. Te ule są niesamowite :D
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawa wyprawa :D
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No proszę, jaka ciekawa wycieczka, a ja mam rodzinę w Chojnicach :D . Dzięki za pokazanie tego bajkowego miejsca.
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelinko,dalia,o którą pytałaś u mnie to Kenora Macob.Warto ją kupić, bo w realu jest piękna,nie jest taka wysoka jak niektóre dalię,ale kwiaty ma okazałe.
Wycieczka super,zazdroszczę werwy i chęci podróżowania,mnie jakoś cztery moje litery usiadły bardzo.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”