Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Awatar użytkownika
wanda_23
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Falenopsisowy fan i jego rośliny :]

Post »

Piotrze - mój syn przejawia podobne zainteresowania, od dziecka uwielbia kwiatki wszelkiego rodzaju. Niestety mojemu mężowi to też nie do końca odpowiada, bo wolałby pewnie, żeby młody grał z nim w piłkę niż lubił kwiaty, ale ja uważam, że nie ma w tym absolutnie nic złego. Także bardzo fajnie, że masz taką pasję i tak trzymać :)
P.S. Mój chłop za to teraz właśnie jeździ i szuka nowego storczyka dla mnie, bo mi wisi imieninowego ;:138
I dobrze, bo aktualnie mam tylko jednego kwitnącego, jednego puszczającego pęd kwiatowy, jednego reanimwanego i jednego po przekwitnięciu, więc czekam...
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p
Od: 23 cze 2011, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

wanda_23 przynajmniej przekażesz swoją wiedzę i pasję dalszemu pokoleniu :D
A i u mnie niedługo imieninki i zanosi się że kolekcja znowu się powiększy bo rodzinka pytała jakiego koloru storczyka jeszcze nie mam ;:138 :D
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Ago, specjalnie dla Ciebie biorę aparat i idę cykać fotki .

Powiem tak - kwiatki się podniosły, i nawet nieźle wyglądają :heja

Jestem tylko trochę zawiedziony, bo w sklepie storczyka kupiłem bez stożków wzrostu ( po prostu obcięli je by im się w sklepie za bardzo nie rozrastał) :( :(

A teraz zdjęcia. :heja
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Rysia - ;:196
Tak, pędów nie będzie przedłużał, ale oczka na pędzie ma zdrowe wiec może z nich coś wybui :;230
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Piotrze piszesz:
Jestem tylko trochę zawiedziony, bo w sklepie storczyka kupiłem bez stożków wzrostu ( po prostu obcięli je by im się w sklepie za bardzo nie rozrastał)
-aby być w zgodzie z prawdą :P to nic nikomu nie obcinano.
Tak już sie zdarza ,ze genetyka sobie pomiesza role.I mamy takie kwiatki w kwiatkach.
I takiej wersji się trzymamy-nie tworzymy mitów.
Obcięcie mechaniczne czy wyrwanie było ryzykowne z uwagi na infekcję rośliny jako cd.-czyli mamy kolejny
pomysł nie z tego świata do naszej puszki osobliwości :;230
Nie dalej jak wczoraj odpowiadałam w watku pomocowym na tę kwestię.
W ramach rady...nie od parady....podpowiadam.... :P
warto czytać coś więcej na forum oprócz swojej twórczości :D Inne wpisy tematyczne ,a stare ...koniecznie. są ciekawe a czasami wręcz pasjonujące..
W nich jest wiele przydatnych informacji.Na tym forum juz dobre parę lat rozmawiamy tylko o storczykach i problemach...
Większość jest już dobrze prześwietlona ; prawie... do znudzenia.

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Jovanka bardzo dziękuję za poprawę, ale tak już bywa jak ktoś jest nie do końca doświadczony i wymyśla bajeczki :D :D . Napisałem tak z tego względu że nigdy nie spotkałem się z taką sytuacją i to mnie zaniepokoiło :D . Również Serdecznie Pozdrawiam :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Piotrze biały przeceniony bardzo ładnie ożył u Ciebie, szkoda że w sklepach rzadko trafiają się ludzie którzy potrafią dbać o kwiaty. Mój syn ( 9 lat) też bardzo lubi kwiaty, ma to po mamusi. Jak jest ze mną w sklepie to często sam namawia mnie do kupienia mu jakiegoś kwiatka. Co prawda na razie są to głównie sukulenty i fiołki ale... od czegoś trzeba zacząć, prawda.
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Kasiu dziękuję za miłe słowa ;:196 Wiesz jesteś drugą osobą w moim temacie której syn kocha roślinki :D

PS. Pozdrawiam przy tej okazji wanda_23 :wink: :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
wanda_23
100p
100p
Od: 9 mar 2011, o 21:22

Post »

dudus327 pisze:Kasiu dziękuję za miłe słowa ;:196 Wiesz jesteś drugą osobą w moim temacie której syn kocha roślinki :D

PS. Pozdrawiam przy tej okazji wanda_23 :wink: :)
Zgadza się, pewnie chodziło o mnie :)
Mój syn, w dodatku też 9-latek, też mnie często namawia na kwiatki...
Jakoś w połowie marca ubzdurał sobie, że chce u siebie w pokoju wyhodować kwiatki, ale z nasionek. No i ma teraz skrzynię na parapecie, a w niej niezakwitnięte zielsko. Nie wiem czy kiedykolwiek zakwitnie. Ale jakby co, ma, sam posiał i sam podlewa, a zakwitnąć powinny: dzwoneczek karpacki, lawenda i coś jeszcze, ale nie pamiętam co :)

P.S. Dziękuję za pozdrowienia. Właśnie wędruje do mnie piękny imieninowy storczyk. Pochwalę się, jak mąż doniesie :D
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Trochę się obawiałam, że kwiaty białego phalaenopsisa nie podniosą się :roll: , ale Ty świetnie go doprowadziłeś do porządku ;:138
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

wanda_23 jak tylko dostaniesz storczyka to tak jak napisałaś koniecznie go pokaż nam, storczykomaniakom :D

Lucyno, ja też się martwiłem, że się nie podniosą ale nie było z nimi jeszcze tak źle i w ostatniej chwili go do domu przyniosłem i odratowałem ;:138 :)
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
dudus327
500p
500p

Post »

Wando, już się nie mogę doczekać kiedy odwiedzę :D
A storczyki w tym obi o którym mówiłaś, coś mi się wydaje nie będą długo i skończy się to jedną wielką wyprzedażą( tym lepiej dla nas :D :D )

Lucyno, dokładnie tak, rozgryzłaś mnie. Na razie nie byłem jeszcze w żadnym większym sklepie typu OBI czy Praktiker itd. ale jak tylko tam się pojawię to coś mi się wydaje że będzie to bardzo bolesne dla mojego portfela :D :D
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Ja to jestem niedzisiejsza, bo uważam, że największa satysfakcja z pracy to dobrze wykonana robota.
Jak widzę podlewanie wężem po kwiatkach jak leci, a później stanie w kącie z koleżanką to mnie trafia, a spróbuj wtedy podejść i o coś zapytać. Nie można oceniać wszystkich jedną miarką, ale ciężko u nas na ogrodniczym o dobrą obsługę.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”