Drzewko truskawkowe (Arbutus unedo)

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Arbutus unedo(drzewko truskawkowe)-uprawa

Post »

Cierpliwosci dla nasion .Jak juz pisałem mi 3 --4 mc wykiełkowały :)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Grzsiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 maja 2011, o 09:55

Post »

A masz jeszcze te drzewka :) kture ci wykiełkowały ?? A jak tak to duze juz sa?? :)
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Obrazek

To po prawej i po lewej małe ale slabo widać
Wolno to cholerstwo rosnie
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
Grzsiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

No wolno a troche czasu mineło juz od ich wykiełkowania ale to po prawej stronie juz ładnych duzych lisci nabiera a tamto tak słabo roznie jakos
Elkus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 mar 2011, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak już pisałem w moim pierwszym poście na tym forum, z 20 nasion które wysiałem w kwietniu ubiegłego roku wzeszło mi 9. Te 9 gdy trochę podrosły przesadziłem do osobnych doniczek, użyłem do tego uniwersalnej ziemi zakupionej w sklepie ogrodniczym w dwóch workach 2,5 kg . Jedno z drzewek zaatakował jakiś szkodnik i uschło, dwa podarowałem znajomym. W chwili obecnej posiadam 6 drzewek truskawkowych, których zdjęcia zamieszczam poniżej. Zaznaczam, że wszystkie drzewka pielęgnowałem tak samo starannie i podlewałem taką samą ilością wody i z taką samą częstotliwością, ponadto przez długi czas codziennie spryskiwałem liście wodą z rozpylacza, gdyż wyczytałem, że w ten sposób można doczekać się wypuszczenia przez drzewko pędów bocznych. Gdy nie przynosiło to żadnych efektów dałem sobie spokój z opryskiwaniem liści wodą. Nigdy nie dodawałem żadnego nawozu ani żadnych środków na poprawę wzrostu. Tak wyglądają one w chwili obecnej:

Obrazek

Nie mam pojęcia dlaczego wykazują się one tak różnym przyrostem, aż trudno uwierzyć że są to rośliny wysiane w tym samym czasie z jednej partii nasion. W chwili obecnej najwyższe z nich ma 42 cm a to najmniejsze zaledwie 8 cm

Obrazek

Co zauważyłem, to to, że doniczka z tym najmniejszym drzewkiem jest o wiele cięższa od pozostałych, tak jakby było w niej więcej ubitej i namokniętej ziemi, choć jestem prawie pewien, że do wszystkich doniczek wsypałem po równo. Poza tym ziemia tylko w tej jednej doniczce z tym najmniejszym drzewkiem pokryła się jakimś mchem. Z kolei drzewko po którym raczej bym się tego nie spodziewał, a które do tej pory słabo rosło, nabrało tempa wzrostu i chyba wypuszcza pęd boczny

Obrazek

Tak że nie mam pojęcia jaką logiką się to kieruje, na razie ciesze się z tego co udało mi się osiągnąć i obserwuję, co będzie dalej. Nie zrażajcie się więc że wam słabo drzewka truskawkowe rosną, tylko piszcie tu o własnych spostrzeżeniach, zamieszczajcie jak najwięcej informacji na temat uprawy tej rośliny i wklejajcie zdjęcia, pozdrawiam.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ta mała ma na 100% za wilgotną ziemię, bo wyrósł mech, i jaki ładny jest, taki gęsty :wink:

Radzę przesadzić do ziemi wymieszanej z piaskiem :wink:
Elkus
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Tak mi się wydawało, tylko zastanawiam się dlaczego, bo podlewałem wszystkie dokładnie tak samo??
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Ale może ona jest mniejsza, i mniej wody pobiera?
Elkus
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przesuszę ją trochę, a jak to nie pomoże, to wymieszam ziemię z piaskiem jak sugerowałeś.
Awatar użytkownika
Grzsiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A ja mam problem wsadziłemnasionka drzewka truskawkowego po dwóch i puł tygodniach wykełkowały 3 trzymałem je na nasłonecznionym miejscu i po 2 dniach jedno zaczeło mi jakos usychac a ziemia była wilgotna nie wiem czy nie poparzyło jej czasem :( i nie wiem co robic bo w zacienionym miejscu tez chyba nie moga byc ?? prosze o pomoc bo naprawde nie wiem co robic a szkoda tylko drzewek zeby sie zmarnowały :(
Elkus
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Jeśli trzymasz je w bardzo nasłonecznionym miejscu, to nie podlewaj ich gdy słońce mocno już grzeje bo się mogą "ugotować". Rób to najlepiej wieczorem lub wcześnie rano. Ja swoje trzymam teraz w mieszkaniu na parapecie okna od strony wschodniej, tak że słońce mają tylko do południa, przez resztę dnia są w cieniu i wcale im to nie przeszkadza. Na samym początku zaraz po wysianiu nasion trzymałem doniczkę na zewnątrz na balkonie, też od strony wschodniej i podlewałem ze spryskiwacza.
Awatar użytkownika
Grzsiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

no ja tak samo robiłem i od strony wschodniej trzymałem i uschło mi jedno ;:98
Awatar użytkownika
Grzsiu
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Posadziłem je w dobrze wymieszana ziemia z grubszymi ziarenkami piasku i jakos lepiej i szybciej wschodza
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”