Biohumus - który,dawkowanie
Na mojej działce / 1500 m2 / dżdżownice rozmnażają się i przerabiają skoszoną trawę z 1000 m2 oraz wszystkie odpady organiczne i biohumusu mam kilkaset kilogramów rocznie. W jakich ilościach można rozrzucać biohumus na grządki warzywne , kwiatowe czy pod drzewa lub krzewy porzeczek aby nie przenawozić ? Zdaje mi się, że za dużo biohumusu w czystej postaci szkodzi i źle wpływa na system korzeniowy. Ale czy to prawidłowe obserwacje ??? Proszę o fachową poradę !!
Re: Biohumus
Naturalnym nawozem z tego co pisze w książkach nie ma obawy przenawożenia.
Re: Biohumus
Kilkaset kilogramów na 1500 m2 ? Zastanawiasz się nad przenawożeniem. Daje to średnio jakieś 30-40 dkg/m2 całej działki. Gdybyś nie rozsypywał tego na trawnik, a tylko na część użytkową, czyli 500 m2, dawka wyszła by ok. 1 kg/m2. Rocznie. Zrób taki eksperyment, odważ 2 kilo i rozsyp to równomiernie na powierzchni 1 m2. Dużo tego, mało, w sam raz ?
Biohumusem, nie przenawozisz. Jeśli masz obawy, że jednak można, syp nadwyżki na trawnik.
Jeśli masz jakieś problemy z systemem korzeniowym swoich roślin, przyczyna tkwi raczej gdzie indziej. Opisz problem, może ktoś pomoże.
Biohumusem, nie przenawozisz. Jeśli masz obawy, że jednak można, syp nadwyżki na trawnik.
Jeśli masz jakieś problemy z systemem korzeniowym swoich roślin, przyczyna tkwi raczej gdzie indziej. Opisz problem, może ktoś pomoże.
Leonardyt- biohumus
Słyszał ktoś może o tym specyfiku, jakiś czas temu w "roku w ogrodzie" o nim mówili ponoć to cudo pozwalające poprawić strukturę gleby- z gliny zrobi podłoże na którym wyrośnie wszystko.
Może ktoś już to coś stosował? Można o tym poczytać np. tutaj: http://doradztwosadownicze.pl/?p=563 , http://www.agrosimex.pl/index.php?page=artykul&id=450
Może ktoś już to coś stosował? Można o tym poczytać np. tutaj: http://doradztwosadownicze.pl/?p=563 , http://www.agrosimex.pl/index.php?page=artykul&id=450
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2011, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Leonardyt- biohumus
Wypróbowałam to cudo na razie na kwiatach. Ziemia glina z piaskiem V klasa. Kwiaty, kóre przysłała mi koleżanka w paczce i były w kiepskim stanie po posadzeniu zdecydowanie się poprawiły po podlaniu Rosahumusem, ale chyba jeszcze za wcześnie na ostateczną opinię. Zobaczymy jak spróbuję na warzywkach i drzewach owocowych.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
"Aktywność kwasów humusowych z Leonardytów jest 5 krotnie wyższa od kwasów humusowych pochodzących z innych źródeł (obornik, kompost). Wynika to z faktu, że substancja organiczna jest już całkowicie rozłożona. Natomiast substancja organiczna w kompoście czy oborniku jest szybko mineralizowana bez tworzenia żyznego humusu."
Coś mi się za bardzo nie podoba to ostatnie zdanie. Wygląda na wciskanie ciemnoty.
Coś mi się za bardzo nie podoba to ostatnie zdanie. Wygląda na wciskanie ciemnoty.
Waleria
Natchnął mnie ten wątek,kupiłem 100kg węgla brunatnego,zrobiłem z niego proszek i próbuję
zastosować do uprawy roślin i wysiewu nasion.Pierwsze próby wyglądają nieźle.
zastosować do uprawy roślin i wysiewu nasion.Pierwsze próby wyglądają nieźle.
? ale co węgiel brunatny ma do leonardytów? tylko to, że pokłady leonardytu mogą znajdować się przy złożach węgla.
Leonardyty nie pochodzą z pokładów węgla brunatnego?
nie do końca z samych pokładów ale z między pokładów. W węglu brunatnym jest tych kwasów niewiele o ile w ogóle są.
Poza tym w węglu brunatnym jest dosyć dużo chlorku sodu który nie jest zbyt zdrowy dla wielu roślin.
Poza tym w węglu brunatnym jest dosyć dużo chlorku sodu który nie jest zbyt zdrowy dla wielu roślin.
Moje pierwsze próby zapowiadają się dobrze.Rzeżucha ładnie wschodzi na samym węglu w formie
miału.Podsypane siewki lilii ruszyły jakby dostały nawozu.Chwasty przerastajace warstwę węgla
wyrywa się bardzo łatwo.No i łatwo zemleć na proszek.Namoczyć i podeptać gumiakami.
miału.Podsypane siewki lilii ruszyły jakby dostały nawozu.Chwasty przerastajace warstwę węgla
wyrywa się bardzo łatwo.No i łatwo zemleć na proszek.Namoczyć i podeptać gumiakami.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2011, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Próby z Rosahumusem wypadły raczej marnie. Nie ma szału jak mówi moja córa. Myślę że jest przereklamowany. W każdym razie ja już go nie zakupię
A ja dokupiłem węgla brunatnego.Jest niedoreklamowany.