Moje ukwiecone parapety
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety
Kasiu, śliczna ta masdevallia i rzeczywiście kwiatuszki inaczej teraz wybarwione
- arlet3
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
Na jednych i na drugich fotkach są przepiękne
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
I kolor i kształt jak się zmienił; wygląda jak zupełnie inny kwiat! Co do koloru; kwiatki mojej masdevalii też przechodzą w jakiś czas po otwarciu z pomarańczu w biały i tylko wąsy pozostają pomarańczowe, więc to pewnie częstszy przypadek ;)
Kasiu, śliczna jest ta Twoja masdevalia!
Phal. Penang Girl też cudnie wygląda- ja osobiście też jestem nią trochę zaskoczona, że ma takie zaokrąglone płatki - widziałam na wystawie takie bardziej "bellinowate" w kształcie, z dłuższymi i ostrymi płatkami, ale one też różne są, choćby jak się na zdjęcia w necie popatrzy... Ale muszę przyznać, że taka "okrągła" podoba mi się bardziej
Kasiu, śliczna jest ta Twoja masdevalia!
Phal. Penang Girl też cudnie wygląda- ja osobiście też jestem nią trochę zaskoczona, że ma takie zaokrąglone płatki - widziałam na wystawie takie bardziej "bellinowate" w kształcie, z dłuższymi i ostrymi płatkami, ale one też różne są, choćby jak się na zdjęcia w necie popatrzy... Ale muszę przyznać, że taka "okrągła" podoba mi się bardziej
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
- marwes
- Od: 28 lip 2010, o 09:50
Kasiu, interesująca kolorystyka Phalaenopsis Penang Girl choć jeden kwiatek ale za to jaki.
Podglądam na fotkę majestatycznych masdevalli. Czy znasz może Kasiu ich nazwę bo bardzo podobne są do masdevalli aquarius.
Podglądam na fotkę majestatycznych masdevalli. Czy znasz może Kasiu ich nazwę bo bardzo podobne są do masdevalli aquarius.
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Justynko, Arletko
Agnieszko zgadza się że storczyki czasem tak mają że z czasem płowieją i kolor jest inny tylko że moja masdevalia rozwinęła kwiatuszki z tydzień temu i były one wtedy bardziej żółte a teraz zrobiły się lekko różowe więc raczej nie wyblakły, no nie rozgryziesz tych kwiatów.
Jeśli chodzi o Penang girl to ja w necie też widziałam ich różne wersje, ponieważ jest to krzyżówka i tu spotkałam się z różnymi nazwami raz venosa x belina a innym razem venosa x violacea to myślę że z tego wynika ta różnorodność kwiatów a zaokrąglone płatki to ma raczej po venosie bo zarówno belina jak i violacea mają bardziej ostro zakończone. Zapach za to ma po violacei lub bellinie. Piękny w
Marku kwiatek na razie jeden ale w zanadrzu czai się drugi i pewnie już niedługo też się otworzy. Jeśli chodzi o masdevalię to ona na dzień dzisiejszy chyba jeszcze nie ma nazwy jest to krzyzówka wyprodukowana przez niemieckiego hodowcę masdevalli chyba jeszcze nie została nazwana, ale musiałbyś się dokładnie dopytać Asi/Jeane bo to dzięki niej mam tą śliczną roślinkę.
Agnieszko zgadza się że storczyki czasem tak mają że z czasem płowieją i kolor jest inny tylko że moja masdevalia rozwinęła kwiatuszki z tydzień temu i były one wtedy bardziej żółte a teraz zrobiły się lekko różowe więc raczej nie wyblakły, no nie rozgryziesz tych kwiatów.
Jeśli chodzi o Penang girl to ja w necie też widziałam ich różne wersje, ponieważ jest to krzyżówka i tu spotkałam się z różnymi nazwami raz venosa x belina a innym razem venosa x violacea to myślę że z tego wynika ta różnorodność kwiatów a zaokrąglone płatki to ma raczej po venosie bo zarówno belina jak i violacea mają bardziej ostro zakończone. Zapach za to ma po violacei lub bellinie. Piękny w
Marku kwiatek na razie jeden ale w zanadrzu czai się drugi i pewnie już niedługo też się otworzy. Jeśli chodzi o masdevalię to ona na dzień dzisiejszy chyba jeszcze nie ma nazwy jest to krzyzówka wyprodukowana przez niemieckiego hodowcę masdevalli chyba jeszcze nie została nazwana, ale musiałbyś się dokładnie dopytać Asi/Jeane bo to dzięki niej mam tą śliczną roślinkę.
- Agita
- Od: 5 lis 2008, o 15:22
Kasiu, u mnie to też nie płowienie, bo zmiana wybarwienia następuje w podobnym czasie jak u Ciebie, w kilka dni od otwarcia, a kwiatki trzymają się potem jeszcze długo- długo... Ale z pomarańczu w róż to rzeczywiście zaskoczenie- myślałam, że one białe są, różu na zdjęciu nie widać ;) Może za parę dni będzie jeszcze inaczej..? ;) Jakby co- pochwal się!
Pozdrawiam, Agnieszka
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu widzę, że nabiera koloru. One tk mają. Moja różowa, trochę inna ma najpierw pąki pomarańczowe a potem kwiat nabiera koloru różowego. zostaje tylko środek i czółka pomarańczowe.
Myślę, że ma to związek z ich rodzicami.
Niestety jeszcze nie ma nazwy.
Myślę, że ma to związek z ich rodzicami.
Niestety jeszcze nie ma nazwy.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ale się człowiek ciekawych rzeczy o masdevlliowych "kamaleonach" może dowiedzieć na forum...
Ciekawe, czy moja m. Sheila mix też będzie należeć do masdevallii zmieniających kolor i kształt kwiatuszka
Ciekawe, czy moja m. Sheila mix też będzie należeć do masdevallii zmieniających kolor i kształt kwiatuszka
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Śliczne kwitnie twoja masdevallia Kasiu nic tylko podziwiać
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Asiu
Agnieszko witaj u mnie i zapraszam częściej
Justynko
Ewo
Gosiu a za zdjęcia to pochwały należą się mężowi.
A teraz zdjęcia kolejnego botanika który zakwitnął na moim parapecie Phalaenopsis pantherina i parę jego zdjęć w różnych ujęciach, oczywiście zrobionych przez męża
Uploaded with ImageShack.us
Agnieszko witaj u mnie i zapraszam częściej
Justynko
Ewo
Gosiu a za zdjęcia to pochwały należą się mężowi.
A teraz zdjęcia kolejnego botanika który zakwitnął na moim parapecie Phalaenopsis pantherina i parę jego zdjęć w różnych ujęciach, oczywiście zrobionych przez męża
- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękne delikatne kwiatuszki, jak z bajki