Falenopsisowy fan i jego rośliny :]
Re: Falenopsisowy fan i jego rośliny :]
Lucyna - zgadzam się w 100% z ostatnią wypowiedzią. Niestety też nie chciałabym generalizować, ale mam wrażenie, że zwłaszcza w takich wielkich marketach, gdzie również jest roślinność, kiepsko się dba o rośliny. Jakoś z takich marketowych chyba najbardziej zadbane kojarzę w ikei.
A z pracą jak wszędzie, jak ktoś robi to co lubi, to zawsze większe serce do pracy wkłada. Wtedy tylko pozazdrościć, przyjemne z pożytecznym
A z pracą jak wszędzie, jak ktoś robi to co lubi, to zawsze większe serce do pracy wkłada. Wtedy tylko pozazdrościć, przyjemne z pożytecznym
Rysiu, zapewniam Cię, że jak byśmy się tam zatrudnili to by nas zwolnili szybciej niż przyjęli, bo byśmy wszystko do domu wynieśli
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
A ja bym po cichu wynosił - Kradzione lepiej rośnie
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Pewnie nie ale na razie nie zapowiada się abym poszedł do więzienia
Za moje zakupy zawsze płacę
Za moje zakupy zawsze płacę
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Hehe, ale dyskusja się rozpoczęła ciekawa )))
Mówię Wam, w tym OBI dziś to były takie ceny, że jakby Was tam zatrudnili, to już by wyższe ciężko było dać.
No i prawie oczopląsu dostałam, tyle było powystawianych storczyków. W sumie mogłam zdjęcie zrobić...
Mówię Wam, w tym OBI dziś to były takie ceny, że jakby Was tam zatrudnili, to już by wyższe ciężko było dać.
No i prawie oczopląsu dostałam, tyle było powystawianych storczyków. W sumie mogłam zdjęcie zrobić...
Witam serdecznie w nowym dniu
Byłem dziś na małych zakupkach i... i... i... i coś się do mnie przyczepiło i nie chciało odejść
Kupiłem przecenioną Miltonię . I tu zaczyna się problem. Po przeczytani wskazówek dotyczących jej hodowli, nie wiem czy ona u mnie przeżyje. Jest osłabiona i chciałbym ją zreanimować . Czy ktoś mógłby mi pomóc Będę wdzięczymy za każde wskazówki . Oto zdjęcia :
Byłem dziś na małych zakupkach i... i... i... i coś się do mnie przyczepiło i nie chciało odejść
Kupiłem przecenioną Miltonię . I tu zaczyna się problem. Po przeczytani wskazówek dotyczących jej hodowli, nie wiem czy ona u mnie przeżyje. Jest osłabiona i chciałbym ją zreanimować . Czy ktoś mógłby mi pomóc Będę wdzięczymy za każde wskazówki . Oto zdjęcia :
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Amator97, nie mylisz się Tam z boku coś nowego wyrasta sobie i mam nadzieję że przeżyje
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Hmm...dzień bez nowego storczyka, to dzień stracony hihi..
Co Ty Chcesz reanimować, to przecież zdrowa miltonia jest No chyba, że z korzonkami ma coś nie tak, ale na fotkach ich nie ma
Te male "cosie", to nowe psby. Tak wyglądają, gdy zaczynają rosnąć. Najważniejsza moja rad, gdy Będziesz ją moczyć albo polewać. Pilnuj, aby woda nie dostała się na młodą psb, bo wtedy zgnije.
Czyli moczenie, tak do dwóch trzecich doniczki. A jakbyś się Zdecydował na podlewanie, to tak, aby nie zalać psb wodą. Nie wiem, czy Masz balkon zacieniony lub ogród. Ale miltonie na okres lata spokojnie można wystawić na zewnątrz (zacienione i zadaszone ) miejsce.
Moje miltonie stoją pod dachem, po wschodniej stronie budynku. Namaczam raz w tygodniu lub rzadziej. A podłoże hmm...moje rosnące w "mojej" mieszance (sama ją przygotowywałam) średnia kora, z dodatkami: spagnum, kawałków styropianu, suszone liście bukowe, węgiel drzewny własnego wyrobu, drobny keramzyt i troszku perlitu.
Ależ się rozpisałam...
Życzę powodzenia w uprawie, zwłaszcza, że miltonie uchodzą za "kapryśne" storczyki
Co Ty Chcesz reanimować, to przecież zdrowa miltonia jest No chyba, że z korzonkami ma coś nie tak, ale na fotkach ich nie ma
Te male "cosie", to nowe psby. Tak wyglądają, gdy zaczynają rosnąć. Najważniejsza moja rad, gdy Będziesz ją moczyć albo polewać. Pilnuj, aby woda nie dostała się na młodą psb, bo wtedy zgnije.
Czyli moczenie, tak do dwóch trzecich doniczki. A jakbyś się Zdecydował na podlewanie, to tak, aby nie zalać psb wodą. Nie wiem, czy Masz balkon zacieniony lub ogród. Ale miltonie na okres lata spokojnie można wystawić na zewnątrz (zacienione i zadaszone ) miejsce.
Moje miltonie stoją pod dachem, po wschodniej stronie budynku. Namaczam raz w tygodniu lub rzadziej. A podłoże hmm...moje rosnące w "mojej" mieszance (sama ją przygotowywałam) średnia kora, z dodatkami: spagnum, kawałków styropianu, suszone liście bukowe, węgiel drzewny własnego wyrobu, drobny keramzyt i troszku perlitu.
Ależ się rozpisałam...
Życzę powodzenia w uprawie, zwłaszcza, że miltonie uchodzą za "kapryśne" storczyki
Ha ha ha Dokładnie takjustus27 pisze:Hmm...dzień bez nowego storczyka, to dzień stracony hihi..
Ale wracając do rzeczy - justus27, bardzo dziękuje że poświęciłaś czas i pomogłaś mi w moim problemie. Fakt, Miltonia wygląda na dość zdrową, chociaż korzonki nie są za ciekawe Zajrzałem z ciekawości, i jest sporo nowych ale drobnych, więc myślę że przy mojej trosce będzie żyła
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki
Piotrze - widzę, że sobie sprawiłeś prezent imieninowy
Super... i ja tam myślę, że spokojnie przeżyje - z Twoją ręką do kwiatów, na pewno
A ja dziś byłam również na zakupach, ale dziś to były zakupy ubraniowe, więc nie bardzo mam się tutaj czym pochwalić ;)
Super... i ja tam myślę, że spokojnie przeżyje - z Twoją ręką do kwiatów, na pewno
A ja dziś byłam również na zakupach, ale dziś to były zakupy ubraniowe, więc nie bardzo mam się tutaj czym pochwalić ;)
- akwarybka
- 500p
- Od: 23 maja 2010, o 01:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Piotrze Aż milo patrzeć na Twoje sanatorium dla reanimków Powodzenia z Miltoniopsisem
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak dla mnie to trudnego storczyka sobie przygarnąłeś, ja się nie umiem z nim dogadać, ale u niektórych pięknie rosną i kwitną. Mam nadzieję, że u Ciebie będzie mu dobrze
Wando, tak masz racje to był taki prezent imieninowy ode mnie dla mnie
akwarybka, dziękuje za odwiedziny i miłe słowa
Lucyno, kiedy go kupiłem nie wiedziałem że jest on trudny w uprawie Może przeżyje
akwarybka, dziękuje za odwiedziny i miłe słowa
Lucyno, kiedy go kupiłem nie wiedziałem że jest on trudny w uprawie Może przeżyje
Pozdrawiam - Piotr
Moje storczyki
Moje storczyki