Czym zapylac pomidory???
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 22 maja 2008, o 12:12
Czym zapylac pomidory???
Witam wszystkich!Kochani mam problem ,uprawiam amatorsko ale zawsze swoje pomidorki zapylałam Betoxonem , a tu masz wycofali.Widzę że bardzo słabo się zapyliły na 7-8 tylko po 2-3.
KASIA
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym zapylac pomidory???
Z rana albo wieczora pstrykaj, szturchaj, potrzasaj sznurkami, każdy sposob dobry forumowicz podawal tez sposob na pusty spryskiwacz.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
Prawda. Opryskiwacz musi być o pojemności co najmniej 5 l i z lancą a dysza rozpylacza popuszczona na ciągły strumień. To naprawdę działa, jest wygodne i w 100 % ekologiczne.Rybka pisze: forumowicz podawal też sposob na pusty spryskiwacz.
Pozdrawiam
kasiaaa350 o tej porze roku stosowanie betoksonu , i innych wynalazków mija się z celem. Teraz tę robotę wykonują trzmiele, problem leży gdzie indziej . Wstaw na wątki z pomidorami fotki swoich pomidorów, pewno im czegoś braku , być może fosforu
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
- Rybka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
Mam malutka szklarenke i jak przypadkiem wpadnie do niej jakis trzmiel to wyglada jak w amoku, obija sie o szyby szukajac wyjscia i ani mysli o zapylaniu
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
wiesz wiele różnych teorii na temat zapylania słyszałem hmm trudno mi oceniać która trafna .
Początkiem wiosny jak mało kwiatów to trzeba wspomagać, ale jak 2 grono kwitnie to w szklarni , namiocie jest za tyle pyłku , że wystarczy ruch powietrza i powinny się zapylać ( ja tak mam przynajmniej)
nie wspomnę już o owadach których od maja jest w sumie dużo
Początkiem wiosny jak mało kwiatów to trzeba wspomagać, ale jak 2 grono kwitnie to w szklarni , namiocie jest za tyle pyłku , że wystarczy ruch powietrza i powinny się zapylać ( ja tak mam przynajmniej)
nie wspomnę już o owadach których od maja jest w sumie dużo
Paweł _____________________________________________________________________________
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
może faktycznie Weteran ma rację z tym niedoborem fosforu.kasiaaa350 pisze:Witam wszystkich!Kochani mam problem ,uprawiam amatorsko ale zawsze swoje pomidorki zapylałam Betoxonem , a tu masz wycofali.Widzę że bardzo słabo się zapyliły na 7-8 tylko po 2-3.
Ale są środki, odżywki które wspomagają zapylanie kwiatów, wiązanie owoców:
Ja w tym roku stosuję w pomidorze nawóz organiczno mineralny oparty na wyciągu z alg morskich (ekologiczny ) : Goemar BM 86. Na efekty trzeba jeszcze trochę poczekać...
Może warto żebyś zajrzała na tą stronę:
http://www.ppjw.pl/preparaty.php?page=goemarbm
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Dla miłośników Betoxonu dodam, że na Allooo.. jest go pełno. Sąsiadka kupiła z terminem ważności do lipca 2012. Przynajmniej taka była wybita data na opakowaniu.
pozdrawiam, Anita
W tym roku pierwszy raz będę uprawiał pomidory pod folią. To znaczy, moi rodzice wcześniej już uprawiali pomidory, ale chciałem wziąć sprawy we własne ręce. Tylko, że już teraz martwi mnie ta cała sprawa z zapylaniem. Nawożenie, stanowisko, pielęgnacja to rzeczy które można wyczytać, ale jeśli chodzi o zapylanie to dla mnie czarna magia. Skoro betoxon został wycofany (a był to najpopularniejszy zapylacz) to czym w takim razie są zapylane pomidory w profesjonalnych uprawach? Chciał bym też, jeśli można, zapytać na jakiej zasadzie działa, a raczej działał betoxon i czy chemicznie zapyla się tylko pomidory. Martwię się, że w tunelu foliowym również papryka i oberżyna nie zapylą się bez interwencji, stąd mój niepokój.
dobrze że mam zapas - przeterminowany ale zapylał dobrze
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
rafik_ptp i jak efekty? Widać różnice w uprawie po zastosowaniu Goemar BM 86?
Kilka lat temu robiłem eksperyment w uprawie rzepaku i zasilałem go nawozami granulowanymi Timaca, miały dodatek alg - a niestety różnicy nie było.
Kilka lat temu robiłem eksperyment w uprawie rzepaku i zasilałem go nawozami granulowanymi Timaca, miały dodatek alg - a niestety różnicy nie było.
A mógłby ktoś opisać w jaki sposób działa ten środek? To znaczy zapylacz. Bo lubię wszystko wiedzieć.
Profesjonalne uprawy mają trzmiele do zapylania pomidorów. My amatorzy możemy wykorzystać do tego celu pszczołę samotnicę- murarkę ogrodową (Osmia rufa). Tu o niej wszystko piszą.Alembik pisze:W tym roku pierwszy raz będę uprawiał pomidory pod folią. To znaczy, moi rodzice wcześniej już uprawiali pomidory, ale chciałem wziąć sprawy we własne ręce. Tylko, że już teraz martwi mnie ta cała sprawa z zapylaniem. Nawożenie, stanowisko, pielęgnacja to rzeczy które można wyczytać, ale jeśli chodzi o zapylanie to dla mnie czarna magia. Skoro betoxon został wycofany (a był to najpopularniejszy zapylacz) to czym w takim razie są zapylane pomidory w profesjonalnych uprawach? Chciał bym też, jeśli można, zapytać na jakiej zasadzie działa, a raczej działał betoxon i czy chemicznie zapyla się tylko pomidory. Martwię się, że w tunelu foliowym również papryka i oberżyna nie zapylą się bez interwencji, stąd mój niepokój.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... it=murarka
wodnik