Czosnek zimowy cz.1
- takasobie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Czosnek zimowy
Mam głupie pytanie!!! Czy mogę teraz wsadzić ząbki czosnku do ziemi? Cebulkę na przykład dymkę włożyłam tydzień temu, bedę miała na jesień.
Mam główke fioletowego polskiego czosnku więc chciałabym spróbować
Mam główke fioletowego polskiego czosnku więc chciałabym spróbować
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Do sadzenia główki powinny nie być rozdzielane, ja zawsze odkładam 10 największych główek i dopiero przed samym sadzeniem je rozdzielam na poszczególne ząbki.
Takasobie, odpowiem krótko, nie
Takasobie, odpowiem krótko, nie
I dziś wykopałem czosnek, dobrze zrobiłem bo deszcze zaczęły padać
Adrian89 powiedz mi czy ty obcinałeś pędy kwiatowe czy też nie, bo u mnie jeszcze ich nie widać a każdy już pisze o zbiorach... ja mój czosnek posadziłam na wiosnę i ma już coraz więcej żółtych liści... może mi ktoś doradzi czy to dobrze czy źle czy może za mało wody ale staram się go podlewać jak najczęściej , jak nie ma deszczu to co 2 a 3 dzień na pewno. Kulki w ziemi już są ale mam nadzieję że jeszcze urosną.
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Ja co prawda nie Adrian ale pędy kwiatowe należy usuwać .Ja mam generalnie czosnek zimowy i właściwe też niedługo będę wykopywać bo jest całkiem żółty . Natomiast w tym roku posadziłam kontrolnie czosnek wiosenny Harnaś i mimo ,że liście powoli mu żółkną to kwiatostanów nie posiada.Aalice pisze:Adrian89 powiedz mi czy ty obcinałeś pędy kwiatowe czy też nie, bo u mnie jeszcze ich nie widać a każdy już pisze o zbiorach... ja mój czosnek posadziłam na wiosnę i ma już coraz więcej żółtych liści... może mi ktoś doradzi czy to dobrze czy źle czy może za mało wody ale staram się go podlewać jak najczęściej , jak nie ma deszczu to co 2 a 3 dzień na pewno. Kulki w ziemi już są ale mam nadzieję że jeszcze urosną.
-
- 200p
- Od: 8 lip 2008, o 13:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja cały czas myślałem , że Harnaś jest czosnkiem zimowym przynajmniej tak piszą w ulotce z Polanu. U mnie wysadzony jesienią ładnie rośnie, kwiatki ma już poobrywane. Wnioskuję z tego, że aby pojawił się kwiat ząbek czosnku musi zostać poddany niższym temperaturom. Niestety nie wiem jaki będzie plon czosnku zimowego wysadzonego wiosną.
Pozdrawiam Jarek
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bo raczej Harnaś jest ozimy, nie spotkałam się z informacjami żeby podawali inaczej.
.....Ozime formy czosnku powinno się sadzić od połowy października do połowy listopada. Termin sadzenia należy uzależnić od warunków atmosferycznych i dobrać go tak, aby rośliny zdążyły się ukorzenić przed mrozami. Nie powinny się jednak w tym czasie nadmiernie rozwinąć, gdyż byłyby bardziej wrażliwe na niską temperaturę i mogłyby wymarzać.
Czosnek jary należy sadzić jak najwcześniej wiosną, gdy tylko warunki pozwolą na przystąpienie do prac polowych. Materiał nasadzeniowy odmian nadających się do uprawy w naszych warunkach powinien pochodzić z plantacji kwalifikowanych, co gwarantuje wysoką jego zdrowotność. Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego przeznaczone są odmiany: Arkus, Harnaś, Mega, Zawrat, Huzar, a z sadzenia wiosenne-go odmiany Jarus i Cyryl.... zaczerpnięte z HO.
Chudziak, czosnek Harnaś nie wypuścił pędów dlatego że był sadzony wiosną. Ciekawe jakiej wielkości będą główki tego czosnku. Mnie w tym roku czosnek nie udał się, częściowo został porażony pleśnią mimo zaprawiania ząbków przed wysadzeniem, musiałam go wcześniej wykopać, chore powędrowały na ognisko.
.....Ozime formy czosnku powinno się sadzić od połowy października do połowy listopada. Termin sadzenia należy uzależnić od warunków atmosferycznych i dobrać go tak, aby rośliny zdążyły się ukorzenić przed mrozami. Nie powinny się jednak w tym czasie nadmiernie rozwinąć, gdyż byłyby bardziej wrażliwe na niską temperaturę i mogłyby wymarzać.
Czosnek jary należy sadzić jak najwcześniej wiosną, gdy tylko warunki pozwolą na przystąpienie do prac polowych. Materiał nasadzeniowy odmian nadających się do uprawy w naszych warunkach powinien pochodzić z plantacji kwalifikowanych, co gwarantuje wysoką jego zdrowotność. Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego przeznaczone są odmiany: Arkus, Harnaś, Mega, Zawrat, Huzar, a z sadzenia wiosenne-go odmiany Jarus i Cyryl.... zaczerpnięte z HO.
Chudziak, czosnek Harnaś nie wypuścił pędów dlatego że był sadzony wiosną. Ciekawe jakiej wielkości będą główki tego czosnku. Mnie w tym roku czosnek nie udał się, częściowo został porażony pleśnią mimo zaprawiania ząbków przed wysadzeniem, musiałam go wcześniej wykopać, chore powędrowały na ognisko.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam czosnek zimowy bez nazwy . Posadzony jesienią wypuścił kwiatostany i obcięłam je.
Na wiosnę wsadziłam kilka ząbków tego samego czosnku - leżał w domu, wypuścił zielone kiełki i nie nadawał się do zjedzenia, to go wsadziłam do ziemi. Ten czosnek zimowy wsadzony wiosna tez wypuścił kwiatostany, tylko 3 tygodnie póżniej od sadzonego jesienią.
Zobaczę jeszcze jakie będą porównywalnie główki
Na wiosnę wsadziłam kilka ząbków tego samego czosnku - leżał w domu, wypuścił zielone kiełki i nie nadawał się do zjedzenia, to go wsadziłam do ziemi. Ten czosnek zimowy wsadzony wiosna tez wypuścił kwiatostany, tylko 3 tygodnie póżniej od sadzonego jesienią.
Zobaczę jeszcze jakie będą porównywalnie główki
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
To już wykopujecie czosnek? Nie za wczesnie? Chociaż mój też mi wyglada na takiego ,żeby go wykopać....liście zółte ,a i w łodygach zaczyna się łamać .Dzisiaj sobie go obejrze ,może i też wykopie
Asia
Asia
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
elik_49 pisze:Bo raczej Harnaś jest ozimy,Chudziak, czosnek Harnaś nie wypuścił pędów dlatego że był sadzony wiosną..
Przepraszam ale pomyliłam nazwy ten sadzony wiosną to Jarus ( kupiony w castoramie).
U mnie podobna sytuacja i też część już wykopałam ale ząbki choć małe w środku były "zdrowe" więc zużyłam je na bieżąco.elik_49 pisze:Mnie w tym roku czosnek nie udał się, częściowo został porażony pleśnią mimo zaprawiania ząbków przed wysadzeniem, musiałam go wcześniej wykopać, chore powędrowały na ognisko.
Mój też jest już coraz bliżej wykopania, ale myślę, że poczekam jeszcze 2 tygodnie minimum.Pelasia pisze: To już wykopujecie czosnek? Nie za wczesnie? Chociaż mój też mi wyglada na takiego ,żeby go wykopać....liście zółte ,a i w łodygach zaczyna się łamać .Dzisiaj sobie go obejrze ,może i też wykopie
Asia
Ja nie zwlekam z kopaniem, po pierwsze zapowiadają dużo opadów, długich i obfitych, potem tylko problem z suszeniem, w zeszłym roku na niektórych główkach pojawiła mi się pleśń podczas tej czynności. Zresztą i tak nie urośnie większy.
Po drugie, za długo trzymany czosnek w ziemi może się rozpadać na poszczególne ząbki. A w literaturze podają
" Czosnek zbiera się gdy szczypior zasycha(...) Czosnek tworzący kwiatostany wykopuje się gdy załamują się głąbiki"
A pro po tu już nowy czosnek a ja jeszcze w piwnicy mam zeszłoroczny... choć dosyć suchy
Po drugie, za długo trzymany czosnek w ziemi może się rozpadać na poszczególne ząbki. A w literaturze podają
" Czosnek zbiera się gdy szczypior zasycha(...) Czosnek tworzący kwiatostany wykopuje się gdy załamują się głąbiki"
A pro po tu już nowy czosnek a ja jeszcze w piwnicy mam zeszłoroczny... choć dosyć suchy
Wnioskuję z powyższych wypowiedzi iż czosnek wsadzony wiosną nie ma kwiatów i zbiera się go jak już liście całkowicie schną? bo mój czosnek jeszcze nie jest całkowicie uschnięty tylko zewnętrzne liście.