Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czosnek zimowy

Post »

Mam głupie pytanie!!! :roll: Czy mogę teraz wsadzić ząbki czosnku do ziemi? Cebulkę na przykład dymkę włożyłam tydzień temu, bedę miała na jesień.
Mam główke fioletowego polskiego czosnku więc chciałabym spróbować :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Do sadzenia główki powinny nie być rozdzielane, ja zawsze odkładam 10 największych główek i dopiero przed samym sadzeniem je rozdzielam na poszczególne ząbki.

Takasobie, odpowiem krótko, nie :)
X-A-9
---

Post »

I dziś wykopałem czosnek, dobrze zrobiłem bo deszcze zaczęły padać :)
Aalice
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2011, o 22:21

Post »

Adrian89 powiedz mi czy ty obcinałeś pędy kwiatowe czy też nie, bo u mnie jeszcze ich nie widać a każdy już pisze o zbiorach... ja mój czosnek posadziłam na wiosnę i ma już coraz więcej żółtych liści... może mi ktoś doradzi czy to dobrze czy źle czy może za mało wody ale staram się go podlewać jak najczęściej , jak nie ma deszczu to co 2 a 3 dzień na pewno. Kulki w ziemi już są ale mam nadzieję że jeszcze urosną. :D
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Aalice pisze:Adrian89 powiedz mi czy ty obcinałeś pędy kwiatowe czy też nie, bo u mnie jeszcze ich nie widać a każdy już pisze o zbiorach... ja mój czosnek posadziłam na wiosnę i ma już coraz więcej żółtych liści... może mi ktoś doradzi czy to dobrze czy źle czy może za mało wody ale staram się go podlewać jak najczęściej , jak nie ma deszczu to co 2 a 3 dzień na pewno. Kulki w ziemi już są ale mam nadzieję że jeszcze urosną. :D
Ja co prawda nie Adrian ale pędy kwiatowe należy usuwać .Ja mam generalnie czosnek zimowy i właściwe też niedługo będę wykopywać bo jest całkiem żółty . Natomiast w tym roku posadziłam kontrolnie czosnek wiosenny Harnaś i mimo ,że liście powoli mu żółkną to kwiatostanów nie posiada.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja cały czas myślałem , że Harnaś jest czosnkiem zimowym przynajmniej tak piszą w ulotce z Polanu. U mnie wysadzony jesienią ładnie rośnie, kwiatki ma już poobrywane. Wnioskuję z tego, że aby pojawił się kwiat ząbek czosnku musi zostać poddany niższym temperaturom. Niestety nie wiem jaki będzie plon czosnku zimowego wysadzonego wiosną.
Pozdrawiam Jarek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Bo raczej Harnaś jest ozimy, nie spotkałam się z informacjami żeby podawali inaczej.

.....Ozime formy czosnku powinno się sadzić od połowy października do połowy listopada. Termin sadzenia należy uzależnić od warunków atmosferycznych i dobrać go tak, aby rośliny zdążyły się ukorzenić przed mrozami. Nie powinny się jednak w tym czasie nadmiernie rozwinąć, gdyż byłyby bardziej wrażliwe na niską temperaturę i mogłyby wymarzać.

Czosnek jary należy sadzić jak najwcześniej wiosną, gdy tylko warunki pozwolą na przystąpienie do prac polowych. Materiał nasadzeniowy odmian nadających się do uprawy w naszych warunkach powinien pochodzić z plantacji kwalifikowanych, co gwarantuje wysoką jego zdrowotność. Do uprawy ozimej z sadzenia jesiennego przeznaczone są odmiany: Arkus, Harnaś, Mega, Zawrat, Huzar, a z sadzenia wiosenne-go odmiany Jarus i Cyryl.... zaczerpnięte z HO.

Chudziak, czosnek Harnaś nie wypuścił pędów dlatego że był sadzony wiosną. Ciekawe jakiej wielkości będą główki tego czosnku. Mnie w tym roku czosnek nie udał się, częściowo został porażony pleśnią mimo zaprawiania ząbków przed wysadzeniem, musiałam go wcześniej wykopać, chore powędrowały na ognisko.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Mam czosnek zimowy bez nazwy :wink: . Posadzony jesienią wypuścił kwiatostany i obcięłam je.
Na wiosnę wsadziłam kilka ząbków tego samego czosnku - leżał w domu, wypuścił zielone kiełki i nie nadawał się do zjedzenia, to go wsadziłam do ziemi. Ten czosnek zimowy wsadzony wiosna tez wypuścił kwiatostany, tylko 3 tygodnie póżniej od sadzonego jesienią.
Zobaczę jeszcze jakie będą porównywalnie główki ;:224
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit To już wykopujecie czosnek? Nie za wczesnie? :roll: Chociaż mój też mi wyglada na takiego ,żeby go wykopać....liście zółte ,a i w łodygach zaczyna się łamać .Dzisiaj sobie go obejrze ,może i też wykopie
Asia
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

elik_49 pisze:Bo raczej Harnaś jest ozimy,Chudziak, czosnek Harnaś nie wypuścił pędów dlatego że był sadzony wiosną..

Przepraszam ale pomyliłam nazwy :oops: ten sadzony wiosną to Jarus ( kupiony w castoramie).
elik_49 pisze:Mnie w tym roku czosnek nie udał się, częściowo został porażony pleśnią mimo zaprawiania ząbków przed wysadzeniem, musiałam go wcześniej wykopać, chore powędrowały na ognisko.
U mnie podobna sytuacja :( i też część już wykopałam ale ząbki choć małe w środku były "zdrowe" więc zużyłam je na bieżąco.
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

Pelasia pisze::wit To już wykopujecie czosnek? Nie za wczesnie? :roll: Chociaż mój też mi wyglada na takiego ,żeby go wykopać....liście zółte ,a i w łodygach zaczyna się łamać .Dzisiaj sobie go obejrze ,może i też wykopie
Asia
Mój też jest już coraz bliżej wykopania, ale myślę, że poczekam jeszcze 2 tygodnie minimum.
X-A-9
---

Post »

Ja nie zwlekam z kopaniem, po pierwsze zapowiadają dużo opadów, długich i obfitych, potem tylko problem z suszeniem, w zeszłym roku na niektórych główkach pojawiła mi się pleśń podczas tej czynności. Zresztą i tak nie urośnie większy.
Po drugie, za długo trzymany czosnek w ziemi może się rozpadać na poszczególne ząbki. A w literaturze podają
" Czosnek zbiera się gdy szczypior zasycha(...) Czosnek tworzący kwiatostany wykopuje się gdy załamują się głąbiki"

A pro po tu już nowy czosnek a ja jeszcze w piwnicy mam zeszłoroczny... :lol: choć dosyć suchy
Aalice
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2011, o 22:21

Post »

Wnioskuję z powyższych wypowiedzi iż czosnek wsadzony wiosną nie ma kwiatów i zbiera się go jak już liście całkowicie schną? bo mój czosnek jeszcze nie jest całkowicie uschnięty tylko zewnętrzne liście.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”