Nolina,wymagania,pielęgnacja,przesadzanie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2008, o 16:03
Nolina,wymagania,pielęgnacja,przesadzanie
witam, też mam nolinę, a właściwie trzy cebule średniej wielkości rosnące razem w doniczce, taką kupiłam w kwiaciarni. czytam informacje i bardzo cenne rady, ale nie wiem, czy one powinny rosnąć osobno, każda w swojej doniczce. bardzo proszę o odpowiedz
pozdrawiam wszystkich fanów roślin
pozdrawiam wszystkich fanów roślin
Mogą rosnąć razem. 
Kup misy(doniczki max 60 cm średnicy) na dno możesz dać keramzyt bardzo wskazane, ziemia ok (choć lepsza by była bez nawozu jeśli jest w torebeczkach a nie wymieszany już z ziemią to go nie dodawaj) ale domieszaj trochę gliny(3,5:0,5 ziemia do gliny) np. takiej jak wędkarze używają do zanęt(do kupienia w sklepie zoologiczno-wędkarskim). Starej ziemi z systemu korzeniowego nie wypłukuj tylko obkrusz na tyle starą ziemię na ile to możliwe by nie uszkodzić i porozdzielać bryły korzeniowej i posadź w nową ziemię i doniczkę.

Kup misy(doniczki max 60 cm średnicy) na dno możesz dać keramzyt bardzo wskazane, ziemia ok (choć lepsza by była bez nawozu jeśli jest w torebeczkach a nie wymieszany już z ziemią to go nie dodawaj) ale domieszaj trochę gliny(3,5:0,5 ziemia do gliny) np. takiej jak wędkarze używają do zanęt(do kupienia w sklepie zoologiczno-wędkarskim). Starej ziemi z systemu korzeniowego nie wypłukuj tylko obkrusz na tyle starą ziemię na ile to możliwe by nie uszkodzić i porozdzielać bryły korzeniowej i posadź w nową ziemię i doniczkę.

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 lut 2008, o 16:03
Nolina wymagania pielęgnacyjne,przesadzanie
Witam
Kupiłem tą Nolinę dopiero 2 tygodnie temu. Miała podeschnięte troszkę końcówki liści a liście przy pniu były troszkę jasno zielone ale wyglądaly ładnie. Postawiłem ją na parapecie dobrze oświetlonego okna i po 2 tygodniach z tymi jasno zielonymi lisciami zaczeło się coś dziać wszystko widać na zalączonych fotkach brzydko to wygląda co to może być????? Proszę o pomoc.

A kiedy powinienem ją przesadzić w większą doniczkę i jakiej użyć ziemi?
Kupiłem tą Nolinę dopiero 2 tygodnie temu. Miała podeschnięte troszkę końcówki liści a liście przy pniu były troszkę jasno zielone ale wyglądaly ładnie. Postawiłem ją na parapecie dobrze oświetlonego okna i po 2 tygodniach z tymi jasno zielonymi lisciami zaczeło się coś dziać wszystko widać na zalączonych fotkach brzydko to wygląda co to może być????? Proszę o pomoc.

A kiedy powinienem ją przesadzić w większą doniczkę i jakiej użyć ziemi?
Słońce je przypaliło trochę.
Mam jedną, która jest na dworze od dłuższego czasu i słońce nic jej nie robi.
Kupiłem niedawno taką ponad metrową i od słońca trochę zżółkły.
Tam gdzie rosły wcześniej pewnie nie miały wiele światła.
Co zrobić ? Ja moją dałem bardziej w cień, ale prędzej, czy później zacznie wypuszczać zielone liście.
Poza tym nic szczególnego nie zamierzam robić (jedynie sprawdzać, czy nie ma za sucho)
Mam jedną, która jest na dworze od dłuższego czasu i słońce nic jej nie robi.
Kupiłem niedawno taką ponad metrową i od słońca trochę zżółkły.
Tam gdzie rosły wcześniej pewnie nie miały wiele światła.
Co zrobić ? Ja moją dałem bardziej w cień, ale prędzej, czy później zacznie wypuszczać zielone liście.
Poza tym nic szczególnego nie zamierzam robić (jedynie sprawdzać, czy nie ma za sucho)
Za dużo bezpośredniego słońca jak napisał Andres74, poza tym ma zdecydowanie za sucho i nieprawidłową ziemię, proponuję ją przesadzić(w doniczkę o max 3 cm większą w średnicy i raczej płytką a nie wysoką) i regularniej podlewać no i zestawić w miejsce jasne ale nie bezpośrednio nasłonecznione. Proponuję też zajrzeć tutaj. 

Nolina - podłoże
jaka ziemia będzie odpowiednia do przesadzenia???