Droga Ewo. Piszę swoje doświadczenia w uprawie Hortensji. Nawożę je tak samo jak piwonie. Pytałaś czy nawozić nawozem kwaśnym. Uważam że nia jest to konieczne,lepszy nawóz zwykły ogrodowy. Nawóz kwaśny jest konieczny dla uzyskania koloru niebieskiego.Im wyższe pH, hortensje czerwone. U mnie w tej części ogrodu pH wynosi 6,5-7,0 z uwagi na drzewka owocowe pestkowe. W podręcznikach pisze że niewolno przekroczyć dla hortensji pH 6,2. U mnie jest wyższe a jak widać zupełnie dobrze sobie radzą.
ale dla ścisłości muszę coś wyjaśnić. Na powyższym zdjęciu hortensja na pierwszym planie przejawia oznaki zawyżonego pH, ale jest to roślina młoda którą uzyskałem przez odkład. Na dalszym planie jest roślina starsza i nie widać zadnych oznak, krzak ma ponad 1,5 m.wysokości i około 2m. szer.Jak pokazuje przykład hortensja bardzo dobrze toleruje podłoże obojętne. Jeszcze jedna uwaga; ja nigdy nie podlewam roślin ozdobnych prosto z węża. Wszystkie podlewam konewką bez sitka ażeby nie zamoczyć żadnego listka, i tylko wodą odstaną.