Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki
- bool
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Piękne, aczkolwiek drapieżne potworki i inne zielone stworki
Ja właśnie dzisiaj wysiałem mimozę (10 szt.) mam nadzieję, że chociaż jedno wyrośnie tak duże jak twój okaz 

justus27, nuta23, dziękuję bardzo, cieszę się, że roślinki się podobają
Anno ziemiórek w akwarium na szczęście jeszcze nie zaobserwowałam, może dla tego, że nie jest ono tak do końca szczelne... A zazdrościć to chyba nie ma czego
bool trzymam kciuki za nasiona, choć z nimi to różnie bywa, ale na pewno kilka ładnych okazów uda Ci się wyhodować

Anno ziemiórek w akwarium na szczęście jeszcze nie zaobserwowałam, może dla tego, że nie jest ono tak do końca szczelne... A zazdrościć to chyba nie ma czego

bool trzymam kciuki za nasiona, choć z nimi to różnie bywa, ale na pewno kilka ładnych okazów uda Ci się wyhodować

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Fajne nowości
Ja za Twoją radą odcięłam kwiat muchołówki, 

Co tu dużo mówić... Bardzo ładne i zdrowe roślinki ;)
-- 28 cze 2011, o 16:35 --
A i takie pytanko: Czy masz je w terrarium czy jestem już ślepy?
-- 28 cze 2011, o 16:35 --
A i takie pytanko: Czy masz je w terrarium czy jestem już ślepy?
Pozdrawiam Hubert
Moje rośliny:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2222092" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje rośliny:
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 2#p2222092" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja muchołówka przeżyła zimowanie i ma sie dobrze, ale mam takie pytanko po ilu dniach wyrosły
twoje nasionka mimosy bo moje siedzą już pod folią jakieś 3 tygodnie i nic.
Prosze o rade.
twoje nasionka mimosy bo moje siedzą już pod folią jakieś 3 tygodnie i nic.

I jeszcze jedno pytanko jak rozmnażasz tłustosze 

olka514 - Ty na prawdę podlewasz wodą destylowaną mimozę?
Moje maleństwa:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=42137
Na samym początku przepraszam, że przez tak długi czas nie odpisywałam, ale nie miałam niestety dostępu do internetu. W końcu zaczęły się wakacje, więc postanowiłam wyjechać na kilkanaście dni do Bułgarii
Hubird - Tak, większość owadożerów trzymam w terrarium, więc z Twoim wzrokiem wszystko ok
arturo223 - z zimowaniem muchołówek czasem różnie bywa, ale cieszę się, że Tobie się udało. Co do nasion mimozy, to moje wykiełkowały po kilku (3-5) dniach, ale niektórym udało się wykiełkować po 12 dniach. Jednak po trzech tygodniach wątpię, żeby z nasion cokolwiek jeszcze wykiełkowało...
A tłustosze rozmnaża się bardzo łatwo, i z dużym skutkiem
Należy oderwać delikatnie liść pynsetą, ale ja robię to palcami, bo jak liść zostanie uszkodzony, to są o wiele mniejsze szanse, że coś z niego wyrośnie, najpewniej po prostu zgnije. Oderwany liść kładziemy na torfie, lekko dociskamy do podłoża, przykrywamy jakąś folią, zapewniamy dużą wilgotność powietrza i dużo światła. Po ok 2-3 tygodniach pojawią się pierwsze "listki na liściu"
doromichu - dziękuję bardzo
mrdraco - Tak, mimozę podlewam wodą destylowaną, ani razu nie była nawożona, a żeby jeszcze było śmieszniej to rośnie w zwykłej ogrodowej ziemi zmieszanej z kwaśnym torfem w proporcji ok 1;1
A teraz pochwalę się moimi nowościami
Dorobiłam się nowego terrarium
jest bardziej profesjonalne od tamtego, więc nie mam już żadnych problemów z utrzymaniem wysokiej wilgotości i odpowiedniej temperatury
Wymiary to: 80x50x40 (długość, szerokość, wysokość). Na razie jest w nim sporo wolnego miejsca, ale to z czasem się pewnie zmieni

Drosera prolifera zrobiła mi miłą niespodziankę. Podobno w hodowli rzadko kwitnie...

Tłustosze rozmnożone z liści. Z dość małym skutkiem, ale był to zabieg bardziej eksperymentalny
Liśice były stare, na pół zżółknięte, zostały oderwane od roślin, żeby ich nie oszpecały, ale i tak coś z nich wyrosło, więc jak widać rozmnażanie tłustoszy na prawdę nie jest trudne

No i mimoza... Dalej rośnie kwitnie i rośnie, i kwitnie

Hubird - Tak, większość owadożerów trzymam w terrarium, więc z Twoim wzrokiem wszystko ok

arturo223 - z zimowaniem muchołówek czasem różnie bywa, ale cieszę się, że Tobie się udało. Co do nasion mimozy, to moje wykiełkowały po kilku (3-5) dniach, ale niektórym udało się wykiełkować po 12 dniach. Jednak po trzech tygodniach wątpię, żeby z nasion cokolwiek jeszcze wykiełkowało...

doromichu - dziękuję bardzo

mrdraco - Tak, mimozę podlewam wodą destylowaną, ani razu nie była nawożona, a żeby jeszcze było śmieszniej to rośnie w zwykłej ogrodowej ziemi zmieszanej z kwaśnym torfem w proporcji ok 1;1

A teraz pochwalę się moimi nowościami

Dorobiłam się nowego terrarium

Drosera prolifera zrobiła mi miłą niespodziankę. Podobno w hodowli rzadko kwitnie...

Tłustosze rozmnożone z liści. Z dość małym skutkiem, ale był to zabieg bardziej eksperymentalny

No i mimoza... Dalej rośnie kwitnie i rośnie, i kwitnie

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
Noooo mimoza robi wrażenie... A ile dałaś za terrarium?
Pozdrawiam Hubert
Moje rośliny:
Moje rośliny:
Drosera prolifera kwitnie mi cały czas, więc obalam ten mit, że rzadko kwitnie w hodowli.
pzdr
pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- AloesIk
- Od: 23 lut 2011, o 16:49
- Kontakt:
Owadożerki super, niektóre piękne kwiatuszki mają,Mimoza ogromna.Pozdrawiam 

Wpadłam do Ciebie Olu i z zaciekawieniem oglądnęłam Twoje roślinki.Bardzo mi się podoba tłustosz czy to jest wymagająca roślina czy może być ona dla takiego laika jak ja .Mimoza też mi się podoba czy mogłabyś zrobić zdjęcie samych kwiatków.Ciekawa jestem jak kwitną i czy pachną.
Jakub_ - dziękuję bardzo
Hubird - Za terrarium dałam 180zł + przesyłka, więc w sumie wyszło mnie 230zł, bez oświetlenia, bo to nie wiem ile kosztowało, gdyż zajął się nim mój tata
Radek:) - to, że rzadko kwitnie stwierdziłam na podstawie opisów hodowli, a nie w oparciu o własne doświadczenie, ale cieszę się, że jednak kwitnienie nie jest tak rzadkie, jak podają to niektóre źródła
AloesIk - bardzo dziękuję
goska28 - witam serdecznie
Tłustosz nie jest trudny w hodowli, moim zdaniem jest to jedna z łatwiejszych w uprawie roślin owadożernych. Nie potrzebuje podwyższonej wilgotności, ani tego typu zabiegów, więc nie powinien sprawiać żadnych kłopotów
A co do mimozy, to kwitnie dosyć malutkimi, różowymi kwiatuszkami, które nie pachną i niestety utrzymują się przez krótki czas. Jutro rano jak uda mi się zrobić zdjęcie, to wstawię, bo prawdopodobnie rozwinie się kilka pąków.

Hubird - Za terrarium dałam 180zł + przesyłka, więc w sumie wyszło mnie 230zł, bez oświetlenia, bo to nie wiem ile kosztowało, gdyż zajął się nim mój tata

Radek:) - to, że rzadko kwitnie stwierdziłam na podstawie opisów hodowli, a nie w oparciu o własne doświadczenie, ale cieszę się, że jednak kwitnienie nie jest tak rzadkie, jak podają to niektóre źródła

AloesIk - bardzo dziękuję

goska28 - witam serdecznie

*owadożerne i spółka
pozdrawiam - Ola
pozdrawiam - Ola
A kupiłaś w zoologicznym czy w sklepie internetowym? Jak przez internet to proszę podaj link 

Pozdrawiam Hubert
Moje rośliny:
Moje rośliny: