Szczepienie drzewek, krzewów owocowych oraz warzyw cz.1
- lukas93cs
- 200p
- Od: 29 maja 2009, o 10:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych
Wracam do tematu kiedy najlepiej jest okulizować czereśnie a kiedy śliwkę?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
W momencie, kiedy masz już zakończony etap formowania się pączków - stożki wzrostu są dobrze wykształcone, a przed zakończeniem etapu dzielenia się miazgi... obrazowo - w czasie, kiedy łatwo oddziela się kora od drewna. Najlepszym terminem u nas jest więc połowa sierpnia. Szkółkarze (z uwagi na ilość pracy do wykonania) zaczynają okulizację nieco wcześniej (od połowy lipca i prowadzą ja przez sierpień).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Pomologu !
Mam sąsiada " narzędziowca " . Każde kupione narzędzie jemu noszę do naostrzenia i odbieram brzytwę, albo do śmieci, jeśli zrobione z kiepskiej stali.
Mam sąsiada " narzędziowca " . Każde kupione narzędzie jemu noszę do naostrzenia i odbieram brzytwę, albo do śmieci, jeśli zrobione z kiepskiej stali.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy zdejmuje się taśmę z oczek?
czy zaszkodzi jeśli oczko się schowa pod taśmę?
czy zaszkodzi jeśli oczko się schowa pod taśmę?
kolekcjoner smaków
Witam serdecznie wszystkich.
Mam następujący problem na dzikach zaszczepiłem tego roku trochę śliw, grusz i jabłoni. Z tymi ostatnimi mam problem upodobały je sobie sarny i obrywają mi liście z przyjętych zrazów, naszczęście nie zjadają całych i nie wyłamały jak do tej pory. I tu pojawia się pytanie do was kiedy mogę te drzewka przesadzić na ich docelowe miejsce? Czy mogę to zrobić tej jesieni czy muszą jeszcze rosnąć sobie pod lasem do przyszłego roku?
Pozdrawiam
Rafał
Mam następujący problem na dzikach zaszczepiłem tego roku trochę śliw, grusz i jabłoni. Z tymi ostatnimi mam problem upodobały je sobie sarny i obrywają mi liście z przyjętych zrazów, naszczęście nie zjadają całych i nie wyłamały jak do tej pory. I tu pojawia się pytanie do was kiedy mogę te drzewka przesadzić na ich docelowe miejsce? Czy mogę to zrobić tej jesieni czy muszą jeszcze rosnąć sobie pod lasem do przyszłego roku?
Pozdrawiam
Rafał
- faniczekolady
- 200p
- Od: 3 maja 2011, o 20:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nie będziesz ich sadził towarowego lasu i jeśli przy zabiegach przez nieuwagę ich nie połamiesz to możesz je przesadzić, tym bardziej że w zimę zwierzęta leśne będą miały większy apetyt
kolekcjoner smaków
moderatorze usuń mój pierwszy post o czereśniach w złym dziale napisałem.
Chce sam zasadzić a potem uszlachetnić.
1.Czy zraz może pochodzić z tego drzewa co się z niego wysiała sadzonka(podkładka)
2.Jaki sposób wybrać, martwi mnie to żeby nie wpływał na wzrost drzewa (nie ograniczał go )
Myślę że z jakieś 15 dni poćwiczę oczkowanie na dzikich drzewkach na działce, czy przy oczkowaniu drzewo musi mieć rok ?
Dziwne dla mnie jest też to że po wsadzeniu jednego oczka nowe oczka będą takie same jak to wsadzone ale chyba tak musi być.
Chce sam zasadzić a potem uszlachetnić.
1.Czy zraz może pochodzić z tego drzewa co się z niego wysiała sadzonka(podkładka)
2.Jaki sposób wybrać, martwi mnie to żeby nie wpływał na wzrost drzewa (nie ograniczał go )
Myślę że z jakieś 15 dni poćwiczę oczkowanie na dzikich drzewkach na działce, czy przy oczkowaniu drzewo musi mieć rok ?
Dziwne dla mnie jest też to że po wsadzeniu jednego oczka nowe oczka będą takie same jak to wsadzone ale chyba tak musi być.
-
A w jakim celu wykonywać wtedy szczepienie czy okulizację? To metody uszlachetniania drzewnqtv pisze:...Czy zraz może pochodzić z tego drzewa co się z niego wysiała sadzonka(podkładka)
Pozdrawiam serdecznie
pomolog chyba nie doczytał...nqtv pisze: 1.Czy zraz może pochodzić z tego drzewa co się z niego wysiała sadzonka(podkładka)
Oczywiście może, ba, teoretycznie powinna być duża zgodność fizjologiczna.
-
Albo nie zrozumiał (i dalej nie rozumie ;)). Podkładka to podkładka - a odmiana szlachetna to odmiana szlachetna. I są - owszem - nieliczne przypadki, rozmnażania wegetatywnego (szczepienia lub okulizacji) odmian szlachetnych na siewkach odmianowych ('Węgierka Wangenheima' na siewkach Węgierki Wangenheima czy 'Antonówka Zwykła' na siewkach antonówki) - ale wykonuje się je jedynie po to, by nieco przyspieszyć wejście drzew w okres owocowania. Zresztą i to - w pierwszym z podanych przykładów ma sens, w drugim już niekoniecznie. Chyba, że autor pytania ma zupełnie co innego na myśli - a ja je błędnie interpretuję.MirekL pisze:pomolog chyba nie doczytał...nqtv pisze: 1.Czy zraz może pochodzić z tego drzewa co się z niego wysiała sadzonka(podkładka)
Pozdrawiam serdecznie
Chodzi o to że młode drzewko(podkładka) i zraz będzie miał w moim przypadku to samo źródło (drzewo)
Przede wszystkim odpowiecie na moje ostatnie pytanie.
Przede wszystkim odpowiecie na moje ostatnie pytanie.
-
Czyli dokładnie jakie? Wtedy dopiero będzie można odpowiedzieć na Twoje drugie pytanie. Jeżeli chcesz podkładkę otrzymać z drzewa odmiany szlachetnej to cały proces (rozmnażanie generatywne z nasion), ich wysiew, sadzenie i pielęgnacja w celu otrzymania podkładki pod odmianę szlachetną ( w dodatku tą samą) jest zupełnie bezcelowy i pozbawiony sensu. Pomijam już jego długotrwałość, trudność i czasochłonność.nqtv pisze:Chodzi o to że młode drzewko(podkładka) i zraz będzie miał w moim przypadku to samo źródło (drzewo)
Pozdrawiam
Nie rozumiem ale wyjaśnię to co umiem:
to samo źródło (drzewo)-Czereśnia jest wysoka nie potrafię na nią wejść wiec chce mieć nowe drzewko , zresztą nie ważne tylko zraz będzie z tego dużego drzewa dzikie drzewka mam już na polu wiec je zaszczepię .
to samo źródło (drzewo)-Czereśnia jest wysoka nie potrafię na nią wejść wiec chce mieć nowe drzewko , zresztą nie ważne tylko zraz będzie z tego dużego drzewa dzikie drzewka mam już na polu wiec je zaszczepię .