Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c
Aniu - kozulko, bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Twoje posty czyta się z taką przyjemnością, że mogłabyś, a nawet powinnaś napisać książkę. Nie przypuszczałam, że lektura o uprawie pomidorów może być tak interesująca, ale tak to jest, jak ktoś ma pasję. Muszę się zastanowić co robić dalej.., jeszcze raz dziękuję.
Alino, Tobie też dziękuję, będę to miała na uwadze.
Alino, Tobie też dziękuję, będę to miała na uwadze.
pozdrawiam, Anita
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
A ja dodam jeszcze co do zielonej [piętki..
Pamiętam ze ktoś pisał na forum że w fazie "zielonych dojrzewających pomidorów one będą miały zieloną piętke.. później ona zaniknie..
ALE..
Wczoraj rudaska jadłam..
Anitka..
Ta zielona piętka była baaaaardzo smaczna i słodziutka a do tego mięciutka
Więc sądzę że to nie taki duży problem jak nam się zdaje skoro mamy pomidory dla siebie i nie muszą się komuś podować jak to jest w uprawach towarowych...
Kozula..
Piszesz o tym braku fosforu.. że 2 grona szybciej dojrzewają itd..
Czy mam rozumieć że w taki razie wskazane byłoby aby pomidory jak sadzimy profilaktycznie nawet podlać kurzeńcem??
Pytam bo u mnie wszystkie pomidory w tunelu-a było im zimno na pewno- tak dziwnie rosną że 2 grona są dorodniejsze od 1..
I pewnie też tak będą dojrzewać..
Pamiętam ze ktoś pisał na forum że w fazie "zielonych dojrzewających pomidorów one będą miały zieloną piętke.. później ona zaniknie..
ALE..
Wczoraj rudaska jadłam..
Anitka..
Ta zielona piętka była baaaaardzo smaczna i słodziutka a do tego mięciutka
Więc sądzę że to nie taki duży problem jak nam się zdaje skoro mamy pomidory dla siebie i nie muszą się komuś podować jak to jest w uprawach towarowych...
Kozula..
Czy mam rozumieć że w taki razie wskazane byłoby aby pomidory jak sadzimy profilaktycznie nawet podlać kurzeńcem??
Pytam bo u mnie wszystkie pomidory w tunelu-a było im zimno na pewno- tak dziwnie rosną że 2 grona są dorodniejsze od 1..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Spotkałem się kiedyś na necie z wykresem szybkości wchłaniania składników nawozów dolistnych i za nic nie mogę ponownie trafić na ten wykres. Zdołałem z tego wykresu zapamiętać, że najszybciej rośliny wchłaniają magnez i jon azotanowy NO3. Najwolniej , bo do 3 tygodni - fosfor. Wapń był gdzieś pośrodku ale nie pamiętam .MENA515 pisze:Zastanawiam się tylko jak długo wchłania się wapń z takiego oprysku?
Pozdrawiam
Rusalka pisze:
Kozula..
Aniu u mnie jest to samo górne grona są ładniejsze i równo zawiązane ... a w pierszszym gronie jest 2 lub 3 pomidorki duże i kilka kwiatów jeszcze nie zawiązanych
- kotek
- 10p - Początkujący
- Od: 1 lip 2011, o 14:42
Znalazłem w necie dokładny opis zawartości składników w różnych substancjach. Jest tam min. popiół i kurzeniec, o których pisała Kozula.
Ps. Jestem ciekaw, co to ta kalimagnezja, tomasyna i hiperfos
Ps. Jestem ciekaw, co to ta kalimagnezja, tomasyna i hiperfos
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Kalimagnezja, mineralny nawóz potasowy, mieszanina siarczanu(VI) potasu i siarczanu(VI) magnezu K2SO4?MgSO4 o zawartości 22-25% potasu i 4,5-7,2% magnezu.
tomasyna, pierwszy otrzymany sztucznie nawóz fosforowy (1886) będący produktem ubocznym powstającym przy wytopie stali metodą Thomasa z rud bogatych w fosfor. Skład: 45-55% CaO, 14-16% P2O5, 12-16% tlenków żelaza, 6-8% SiO2, 5-10% tlenków manganu, 2-4% MgO, 1-2% Al2O3. Tomasyna jest rozpuszczalna w słabych kwasach organicznych. Drobno zmielony, niehigroskopijny, ciężki proszek o barwie szarej, nawóz zasadowy, przedsiewny, działający szczególnie dobrze na glebach wilgotnych i kwaśnych, wymagający dobrego wymieszania z glebą. Działa stosunkowo wolno i dlatego nadaje się szczególnie do nawożenia roślin o dłuższym okresie wegetacyjnym oraz upraw wieloletnich, np. użytków zielonych.
hiperfos, nawóz sztuczny tlenek fosforu P2O5 28%, wapń Ca 34%, Siarka S 2%
tomasyna, pierwszy otrzymany sztucznie nawóz fosforowy (1886) będący produktem ubocznym powstającym przy wytopie stali metodą Thomasa z rud bogatych w fosfor. Skład: 45-55% CaO, 14-16% P2O5, 12-16% tlenków żelaza, 6-8% SiO2, 5-10% tlenków manganu, 2-4% MgO, 1-2% Al2O3. Tomasyna jest rozpuszczalna w słabych kwasach organicznych. Drobno zmielony, niehigroskopijny, ciężki proszek o barwie szarej, nawóz zasadowy, przedsiewny, działający szczególnie dobrze na glebach wilgotnych i kwaśnych, wymagający dobrego wymieszania z glebą. Działa stosunkowo wolno i dlatego nadaje się szczególnie do nawożenia roślin o dłuższym okresie wegetacyjnym oraz upraw wieloletnich, np. użytków zielonych.
hiperfos, nawóz sztuczny tlenek fosforu P2O5 28%, wapń Ca 34%, Siarka S 2%
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na początek Megagroniasty(nr 14),choć zdjęcia nie oddają rozmiarów gron:
image uploader
post image wordpress
wordpress image hosting
Następny to Big Zebra x Black Pear(nr 146):grona rozbudowane,wymaga regulacji,bo owoce widać będą pokażne,co ciekawe,po szóstym gronie samokończące:
upload pngpng
image hosting
Następny to Zebra z dziubkiem(nr 133),u mnie akurat żadnych dziubków,za to zebra:
image upload
oraz fioletowa zebra(nr24):
post image wordpress
hehehe,na drugim zdjęciu widoczny kufel piwa ,zupełnie niezamierzone
image uploader
post image wordpress
wordpress image hosting
Następny to Big Zebra x Black Pear(nr 146):grona rozbudowane,wymaga regulacji,bo owoce widać będą pokażne,co ciekawe,po szóstym gronie samokończące:
upload pngpng
image hosting
Następny to Zebra z dziubkiem(nr 133),u mnie akurat żadnych dziubków,za to zebra:
image upload
oraz fioletowa zebra(nr24):
post image wordpress
hehehe,na drugim zdjęciu widoczny kufel piwa ,zupełnie niezamierzone
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
sebapila megagronek super
a na muszki.. może "zatrudnij" jakiegoś pająka? ;) ja ostatnio pozbyłam sie jednego bo jak się zadomowił to zaczęłam się po prostu bać wchodzić do pomidorków do folii. Takie rozmiary osiągnął
ale muszki, muchy, komara, motylka itp itd żadnego! tylko cisza bez tego charakterystycznego dźwięku odbijania się owadów od folii (jak padający deszcz)
mój jeden krzaczek zebry z dzióbkiem też bez dzióbka jest, ale drugi dzióbki ma i z tego zbiorę nasionka
powiedzcie, kiedy obrywa się liście tuż pod gronami, a kiedy już wyżej? Jak pomidorki zaczynają dojrzewać czy wcześniej?
czy można przeżedzać liście nie po kolei od dołu, tylko np. na środku krzaczka jeśli za bardzo zagęszczają krzak. Bo chyba nie jest to bez znaczenia i ma to jakiś wpływ na rosnące niżej/wyżej pomidorki?
a na muszki.. może "zatrudnij" jakiegoś pająka? ;) ja ostatnio pozbyłam sie jednego bo jak się zadomowił to zaczęłam się po prostu bać wchodzić do pomidorków do folii. Takie rozmiary osiągnął
ale muszki, muchy, komara, motylka itp itd żadnego! tylko cisza bez tego charakterystycznego dźwięku odbijania się owadów od folii (jak padający deszcz)
mój jeden krzaczek zebry z dzióbkiem też bez dzióbka jest, ale drugi dzióbki ma i z tego zbiorę nasionka
powiedzcie, kiedy obrywa się liście tuż pod gronami, a kiedy już wyżej? Jak pomidorki zaczynają dojrzewać czy wcześniej?
czy można przeżedzać liście nie po kolei od dołu, tylko np. na środku krzaczka jeśli za bardzo zagęszczają krzak. Bo chyba nie jest to bez znaczenia i ma to jakiś wpływ na rosnące niżej/wyżej pomidorki?
No tak, trochę odkurzyć by się zdało :P . I proszę Cię nie wal już tą głową w mur, bo się tylko guzów nabawisz , lepiej się uśmiechaj .sebapila pisze:dzięki Kasiu,ale z tym ładem to przesada,powinienem był przynajmniej zamieść włókninę przed robieniem zdjęć
Co mnie cieszy,to wszystkie krzaki zdrowiutkie,jeden tylko raz psikane, miedzianem,zupełnie niepotrzebnie.Natomiast muszki,namnożyło się tego tysiące,ale walczę i się nie poddaję
A tak na poważnie, to mnie strasznie ciężko utrzymać porządek w swoim namiocie . Ciągle coś porozwalane, ciągle jakieś chwasty na środku, jakieś sznurki poobcinane . Jakieś sadzonki, kubeczki, wiadra i wiele innych .
A co do miedzianu, to może właśnie nie chorują, bo popryskałeś...
Mega-gronek tak wyglądał 1 VII i biały
Ojej kamma ile pomidorków . Jestem pod wrażeniem
No co jeden forumowicz, to piękniejsze... chyba nabawię się kompleksów . Mam nadzieję, że takim megagronem i ja będę mogła się pochwalić . Gratuluję
No co jeden forumowicz, to piękniejsze... chyba nabawię się kompleksów . Mam nadzieję, że takim megagronem i ja będę mogła się pochwalić . Gratuluję
Faktycznie piękne na moim megagronie na razie pojedyńcze owoce ,ale dzisiaj byłam pod folią po trzech dniach przerwy i mam po prostu gąszcz ,i tu mam pytanie jak często mogę delikatnie obrywać liście, wiem że nie można za dużo na raz
Pozdrawiam Iwona
To prawda fajny ten mega choć ma małe owoce ,z liśćmi to ja tak na czuja ,obrywam z dołu ale nie za dużo bo są potrzebne roślince .