Kawon ( arbuz ) - część 1
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Moje arbuzy same regulują illość owoców. Jeden zawiązał jednego i dalej nie chce rosnąć, inne z jednym zawiązkiem rosną jak szalone, ale kwiaty żeńskie się nie rozwijają tylko zasychają płatki
Tomek
No i mam niespodziankę. Podczas mojej nieobecności w końcu wyrósł arbuzik .
Mam coś pod niego podłożyć? Jakąś szybę czy coś ? Żeby tak na ziemi nie leżał? A może podwiązać na sznurku, żeby do góry szedł?
Proszę się nie śmiać, nie mam doświadczenia
Mam coś pod niego podłożyć? Jakąś szybę czy coś ? Żeby tak na ziemi nie leżał? A może podwiązać na sznurku, żeby do góry szedł?
Proszę się nie śmiać, nie mam doświadczenia
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Ja podłożyłem płytkę ceramiczną, ale jak był trochę większy.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie. Po zapyleniu arbuz rósł w oczach. Jego średnica zwiększała się wyraźnie. Teraz jak ma ok. 10 cm. średnicy nie przybiera już tak bardzo w talii. Czy to normalne, że teraz owoc wolniej przyrasta, czy mi się tak wydaje, czy może nie mam co liczyć na duże arbuzy?
Mam pytanie do bardziej doświadczonych w uprawie. Po zapyleniu arbuz rósł w oczach. Jego średnica zwiększała się wyraźnie. Teraz jak ma ok. 10 cm. średnicy nie przybiera już tak bardzo w talii. Czy to normalne, że teraz owoc wolniej przyrasta, czy mi się tak wydaje, czy może nie mam co liczyć na duże arbuzy?
Tomek
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie zawiązane rosną w oczach dosłownie. Może Twój ma jakiś chwilowy kryzys
Kasencjo, nic nie podwiązuj, podłożyć coś można. Moje leżą na razie na czarnej włókninie, rok temu leżały na ziemi i też dojrzały, z tym że do jednego wlazł drutowiec
Kasencjo, nic nie podwiązuj, podłożyć coś można. Moje leżą na razie na czarnej włókninie, rok temu leżały na ziemi i też dojrzały, z tym że do jednego wlazł drutowiec
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Pod dynie w 2010 r. podkładałam małe deseczki, te co zostały bez deseczek trochę mi nadgniły. Może to była sprawa deszczowej pogody, ale na wszelki wypadek w tym roku podłożę też pod arbuzy (to mój pierwszy z nimi rok).Kasencja pisze:No i mam niespodziankę. Podczas mojej nieobecności w końcu wyrósł arbuzik .
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
z deseczkami, może być problem, bo same mogą gnić jeżeli będzie deszczowa pogoda, może lepiej podłożyć szkło lub też styropian
Ze szkłem też moży być problem, mogą się porobić odpażenia bo szkło nie przepuszcza powietrza i mogą zacząć gnić szyciej niż na ziemi.
Pozdrawiam Radek
Podłożyłam płytkę ceramiczną, arbuz rośnie w oczach i nawet pokazały sie następne , w końcu.
niestety, w ciągu tygodnia, połowa liści na moich roślinkach uschła, jak patrzę na nie, to robi mi się przykro Jak myślicie, czy to mączniak, czy jakieś inne paskudztwo. Na niektórych liściach są brązowe plamki, czyli mączniak, ale bardzo dużo liści, po prostu więdnie, "na zielono".
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U siebie też dzisiaj zaobserwowałam więdnięcie całkiem zielonych liści, wczoraj podlałam gnojówką z kurzeńca, być może to zaszkodziło.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
U mnie też zwiędło z kilkanaście liści i usycha .Wydaje mi się , że to nie mączniak , a robota przędziorka . Długo się utrzymywała sucha , i dość ciepła pogoda , przędziorek rozmnożył się w wielkiej liczbie . Zrobiłem wcześniej już oprysk , ale te środki jakoś tak nie bardzo działają . Wczoraj ponowiłem zwalczanie . Podobnie jest z innymi dyniowatymi , zwłaszcza rosnącymi na pasie czarnej folii , tutaj szczególnie trzeba być czujnym ! Przędziorek to bardzo groźny szkodnik , choć jest mały , potrafi unicestwić całą roślinę . Zwalczanie też utrudnione , bo cieczą należy pokryć dolną stronę liścia .harlej1 pisze:niestety, w ciągu tygodnia, połowa liści na moich roślinkach uschła, jak patrzę na nie, to robi mi się przykro Jak myślicie, czy to mączniak, czy jakieś inne paskudztwo. Na niektórych liściach są brązowe plamki, czyli mączniak, ale bardzo dużo liści, po prostu więdnie, "na zielono".
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Mój arbuz rośnie dość szybko ale tylko owoce, liście ma niewielkie a to chyba nie dobrze, największy wygląda tak
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności