Słonecznik - wysiew,wymagania,problemy cz.1
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: KIedy wysiewacie słonecznik?
Witam,
Ja posadziłam swój słonecznik ponad miesiąc temu wprost do gruntu. Jak już dobrze podrosły chciałam niektóre gęściej posadzone, przesadzić w miejsce gdzie nie wszedł żaden. W efekcie czego te przesadzone do tej pory jeszcze nie ruszyły się prawie wcale, a pozostałe są już naprawdę duże:
Mam tylko małe pytanie. Otóż jeden z tych słoneczników na liściach na fioletowe zabarwienia i plamy, nerwy tez ma fioletowe. Śmiesznie to wygląda, a poza tym rośnie jak pozostałe. Jak uważacie, co może być tego przyczyną?
Ja posadziłam swój słonecznik ponad miesiąc temu wprost do gruntu. Jak już dobrze podrosły chciałam niektóre gęściej posadzone, przesadzić w miejsce gdzie nie wszedł żaden. W efekcie czego te przesadzone do tej pory jeszcze nie ruszyły się prawie wcale, a pozostałe są już naprawdę duże:
Mam tylko małe pytanie. Otóż jeden z tych słoneczników na liściach na fioletowe zabarwienia i plamy, nerwy tez ma fioletowe. Śmiesznie to wygląda, a poza tym rośnie jak pozostałe. Jak uważacie, co może być tego przyczyną?
Pozdrawiam,
Ania
Ania
Witam wszystkich forumowiczów, Ja również wysiewam od razu do gruntu i po sprawie, a jeśli chodzi o porę to też nie będę oryginalna - kwiecień:)
- futro
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 22:05
moje słoneczniki przechyliły się lekko i widać korzonki. boję się, że przewrócą się. podpierać je?
pozdrawiam
agnieszka
agnieszka
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
Ja z chytrości swoich nie przerwałam i teraz żałuję, bo te, które rosną w większych odstępach są dużo ładniejsze od tych rosnących gęsto
Pozdrawiam Dorota
- minia821
- 500p
- Od: 20 wrz 2010, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja swoje sadziłam (bo najpierw siałam w domu w pojemniczkach) tak co około 60 cm i rosną tak sobie. To znaczy, ładnie ida w górę, ale kwiat mają malutki i pełno w nim siedzi takich czarnych robaszków (tych co do jasnych kolorów ciagną). Za to z tyłu na ogrodzie padły mi niemal wszystkie słoneczniki, tylko jeden sie uchował i ten rośnie super. Wysoki juz jest na 150 cm, ładny kwiat ma.
Czyli na przyszłośc musze pamiętać, żeby sadzić słoneczniki w dużych odstępach.
Ozdobny też tylko jeden został, ale ma 2 kwiaty.
Czyli na przyszłośc musze pamiętać, żeby sadzić słoneczniki w dużych odstępach.
Ozdobny też tylko jeden został, ale ma 2 kwiaty.
Pozdrawiam Kaśka
- AniaAnia
- 50p
- Od: 14 mar 2011, o 22:36
A moje ozdobne wyglądają już tak:
Rosną bardzo szybko, z dnia na dzień są coraz większe i mają mnóstwo bocznych odnóg z pąkami kwiatowymi
Rosną bardzo szybko, z dnia na dzień są coraz większe i mają mnóstwo bocznych odnóg z pąkami kwiatowymi
Pozdrawiam,
Ania
Ania
cześć
też w zeszłym roku wysiałem kupne nasiona słoneczników wprost do gruntu i wzeszło około 80% nasion:)
zebrałem nasiona od dojrzałych już słoneczników i w tym roku pod koniec maja je posiałem też do gruntu.Siałem po 3 w jedną dziurkę,ale nie wszystkie wzeszły:(
ale na szczęście posiałem 150 nasion(te,które zebrałem w zeszłym roku) i wyrosło ok.25 słoneczników.
już się ciesze plonami i już zbieram nasiona do zasiania na przyszły rok
i tak myślę,żeby posadzić je najpierw do skrzynki i później je po pikować do ziemi.
No bo jak teraz(w tym roku) wzeszło mi 16-17% tego co posiałem,to chyba lepiej będzie jak zrobię sadzonki i dopiero do gruntu.
też w zeszłym roku wysiałem kupne nasiona słoneczników wprost do gruntu i wzeszło około 80% nasion:)
zebrałem nasiona od dojrzałych już słoneczników i w tym roku pod koniec maja je posiałem też do gruntu.Siałem po 3 w jedną dziurkę,ale nie wszystkie wzeszły:(
ale na szczęście posiałem 150 nasion(te,które zebrałem w zeszłym roku) i wyrosło ok.25 słoneczników.
już się ciesze plonami i już zbieram nasiona do zasiania na przyszły rok
i tak myślę,żeby posadzić je najpierw do skrzynki i później je po pikować do ziemi.
No bo jak teraz(w tym roku) wzeszło mi 16-17% tego co posiałem,to chyba lepiej będzie jak zrobię sadzonki i dopiero do gruntu.
Re: Słonecznik mutant
No nie jest to aż takie niezwykłe. Słoneczniki często osiągają takie rozmiary, nawet te zwykłe odmiany.
-
- 100p
- Od: 25 sie 2011, o 14:08
Re: Słonecznik - uprawa
Mam pytanie. Kupiłam nasionka w markecie - opis bez nazwy łacińskiej, pisze tylko że to słonecznik ogrodowy. Co właściwie kupiłam? Jadalnego czy ozdobnego ?
Pozdrawiam. Bianka
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
jak powstaje ogród pod starym modrzewiem
Każdy kto kocha rośliny musi byc dobrym człowiekiem...
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Trudno powiedzieć , ale raczej kupiłaś słonecznika jadalnego , ozdobne są zazwyczaj opisane , chociaż też spotkałem wyjątki
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiałam kilka nasion ozdobnego,ale to z myslą o ptakach \:D
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
U nas niestety ptaków widzę coraz mniej To nie tylko moje spostrzeżenie , rozmawiałem z kolkoma znajomymi i twierdzą to samo Już nie pamiętam kiedy widziałem wróbla
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
- Destiny
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 10:01
- Kontakt:
Witajcie a czy siewki już które się wykluły z nasionek można we wczesnej fazie pikować?? moje wyrosły w jednym miejscu jak na złość i chciałam im troszkę luzu zrobić a boję się że mi padną ;( gamoń ze mnie myślałam że wszystkie nasionka mi nie wzejdą i dałam do małego pojemnika, a tu niespodzianka wszystkie się wykluły
ale taki ogrodnik ze mnie jeszcze początkujący ;)
ale taki ogrodnik ze mnie jeszcze początkujący ;)