Pewnie był jeśli zszedł, a jeśli nie to jest. Generalnie typ E.ancistrophora z początku Quebrada del Toro nie ma zbyt dużych kwiatów. Ale że to bardzo zmienna roślinka i pełno u niej form przejściowych w kierunku innych gatunków Echinopsis to pewnie trafiają się i takie z dużymi kwiatami. póki co ja u roślin z numerkami polowymi kwiatów rozmiaru typu E.eyriesii nie zarejestrowałem. Mam roślinki ze swoim numerkiem z nieco innych terenów (Questa de Lajar) ale na razie to są siewki, więc o kwiatach to możemy coś napisać za 2-3 lata.
Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.2
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Pierwsza roślinka wygląda na koryfantę, drugą kępa to raczej oreocereusy. Jadnak są to młode roślinki i jak podrosną i najlepiej gdy zakwitną będzie można mieć pewność. A na przyszłość radzę kupować roślinki oznaczone. Będzie łatwiej i pewniej.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
pierwszy to chyba Gymnocalycium saglionis lub pflanzii, jak zakwitnie to się dowiemy
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- sokolica
Dziękuję za szybką odpowiedź
Niestety w poczciwych okolicznych kwiaciarniach, gdzie najczęściej kupuję, nie dostanę kaktusów oznaczonych, a nierzadko sprzedawcy sami nie wiedzą, co sprzedają.
Wiem, że to nieodpowiedni dział, ale co do podrośnięcia i kwitnienia... nie dam głowy, że to nastąpi Do tej pory nic mi nie kwitło. Nie mam gdzie zimować, nie licząc piwnicy (ok 5 stopni zimą, bez światła dziennego). Poza tym światła w domu chyba za mało na cały pozimowy okres (wschodnie i zachodnie parapety).
Niestety w poczciwych okolicznych kwiaciarniach, gdzie najczęściej kupuję, nie dostanę kaktusów oznaczonych, a nierzadko sprzedawcy sami nie wiedzą, co sprzedają.
Wiem, że to nieodpowiedni dział, ale co do podrośnięcia i kwitnienia... nie dam głowy, że to nastąpi Do tej pory nic mi nie kwitło. Nie mam gdzie zimować, nie licząc piwnicy (ok 5 stopni zimą, bez światła dziennego). Poza tym światła w domu chyba za mało na cały pozimowy okres (wschodnie i zachodnie parapety).
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Piwnica o temperaturze 5*C to bardzo dobre miejsce na zimowanie kaktusów. Trzeba wstawić tam roślinki na 3 zimowa miesiące: grudzień, styczeń i luty. Ważna, by podłoże było zupełnie suche. A latem niech rośliny stoją na wschodnim parapecie. W takich warunkach sporo kaktusów bardzo dobrze będzie rosło - np. gymnokalicja i rebucje.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- sokolica
A myślałam, że to zbyt zimno i mi pomarzną. Sądziłam, że większość kłujaków potrzebuje min 10 stopni i światła. W takim razie dziękuję bardzo i na pewno w tym roku tak zrobię.
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Zachodnia wystawa też nienajgorsza :P U siebie z powodzeniem hoduję na balkonie łatwe (jak się dowiedziałem) rośliny. Posiadam kaktusy głównie z rodzaju Echinopsis i Lobivia, ale również kilka gatunków z rodzaju Parodia, Echinocereus... a reszta to taka zbieranina (Chamaecereus, Epiphyllum, Rebutia...). Zdaję sobie sprawę, ze lepsze efekty osiągnąłbym na wystawie południowej ale bloku niestety nie przekręcę (co ciekawe, z punktu budownictwa - to najlepsze ulokowanie bloku względem kierunków świata) Nie polecam jednak parapetu (zbyt szybko się nagrzewa-przynajmniej u mnie) - raczej przestrzeń o niezakłóconym ruchu powietrza (taka jak balkon).
Bardzo proszę o identyfikację:
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
1. Wygląda mi na Melocactus matanzanus, pewnosci gatunkowejdo końca nie mam, bo roślinka jeszcze zbyt młoda.
2. Pierwszy od prawej to chyba Pilosocereus azureus.
3. Notocactus buiningii
4. Oreocereus celsianus.
Pozdrawiam.
2. Pierwszy od prawej to chyba Pilosocereus azureus.
3. Notocactus buiningii
4. Oreocereus celsianus.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam, Darek.
darekcn42 Bardzo dziękuję za odpowiedź.