Jakie polecacie odmiany clematisów?
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomoc w doborze gatunku
Cześć, a jaki kolor byś chciała? Niebieska Ramona, ciemnofioletowa Gipsy Queen lubią słoneczko 

Pozdrawiam - BabajAGA
- iwo17na
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 1 lip 2011, o 20:00
Chyba bardziej zależy mi na ilości kwiatów i okresie kwitnienia sierpień
Wg mnie Błękitny anioł " pozdr.prawda3
Jeśli zależy Ci na ilości kwiatów ,to ja bym wybierała w grupie viticella np. jasnoniebieska 'Emilia Plater' lub ciemnofioletowy 'Etoile Violette'.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Bardzo dużo kwiatków ma Purpurea Plena Elegans, kwiaty bordowe, małe ale licznie u mnie kwitną.
jeśli chodzi o większe kwiaty to ja osobiście polecam Hagley Hybrid(rózowy jasny) popularna odmiana.
Powtarza kwitnienie np.Clematis Patricia Ann Fretwell 'Pafar' Przepiękny clematis wg mojej subiektywnej oceny.
Jest naprawde mnóstwo pieknych i ciekawych clematisów. Najlepiej jakbyś obejrzała na Naszym forum wątek , gdzie forumowicze prezentują swoje okazy, jest w czym wybierac.zajrzyj tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=42317
jeśli chodzi o większe kwiaty to ja osobiście polecam Hagley Hybrid(rózowy jasny) popularna odmiana.
Powtarza kwitnienie np.Clematis Patricia Ann Fretwell 'Pafar' Przepiękny clematis wg mojej subiektywnej oceny.
Jest naprawde mnóstwo pieknych i ciekawych clematisów. Najlepiej jakbyś obejrzała na Naszym forum wątek , gdzie forumowicze prezentują swoje okazy, jest w czym wybierac.zajrzyj tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=44&t=42317
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam,
Powojnik odm. 'Blue Light' ma bardzo oryginalne kwiaty, kwitnie długo i obficie V-VI i VIII-X.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Powojnik odm. 'Blue Light' ma bardzo oryginalne kwiaty, kwitnie długo i obficie V-VI i VIII-X.
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin
- gorzka
- 100p
- Od: 7 sty 2011, o 14:24
Podłączę się do tematu by nie zaśmiecać forum, chciałam poprosić was o radę. Mam w ogrodzie taką klatkę :

Klatka jest mało piękna ale dostałam ją razem z ogrodem, no i z uwagi na obecność małego dziecka czasami się przydaje jako zagroda dla psów.
Do tej pory cień psom zapewniały wierzby z których zrobione jest rusztowanie do siatki. Ale ja ich nie lubię:) no i zacieniają inne rośliny. Stąd mój pomysł by obsadzić to jakimiś roślinami pnącymi, które dadzą cień psom, przysłonią tą okropną siatkę ale nie będą aż tak rosły w górę by rzucać cień na tak odlegle rosnące rośliny.
Oczywiście najlepiej jakby szybko się rozrastały i obficie kwitły i stały się dodatkową ozdobą ogrodu.
Totalnie nie znam się na powojnikach więc wysłucham każdej rady.

Klatka jest mało piękna ale dostałam ją razem z ogrodem, no i z uwagi na obecność małego dziecka czasami się przydaje jako zagroda dla psów.
Do tej pory cień psom zapewniały wierzby z których zrobione jest rusztowanie do siatki. Ale ja ich nie lubię:) no i zacieniają inne rośliny. Stąd mój pomysł by obsadzić to jakimiś roślinami pnącymi, które dadzą cień psom, przysłonią tą okropną siatkę ale nie będą aż tak rosły w górę by rzucać cień na tak odlegle rosnące rośliny.
Oczywiście najlepiej jakby szybko się rozrastały i obficie kwitły i stały się dodatkową ozdobą ogrodu.
Totalnie nie znam się na powojnikach więc wysłucham każdej rady.
pozdrawiam Gocha
- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Przychodzę po radę fachowców - chciałabym obsadzić dużą pergole na północnej wystawie domu, dominuje cień i półcień, słońca jak na lekarstwo. Chciałabym obsadzić to szybko-rosnącym powojnikiem, najlepiej dwoma aby kwitły od maja do października...
Preferowane kolory - róż, fiolet, niebieski lub biel. Co radzicie?
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Przychodzę po radę fachowców - chciałabym obsadzić dużą pergole na północnej wystawie domu, dominuje cień i półcień, słońca jak na lekarstwo. Chciałabym obsadzić to szybko-rosnącym powojnikiem, najlepiej dwoma aby kwitły od maja do października...

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie

-
- 200p
- Od: 9 lut 2010, o 09:37
A ja polecę Ci powojnika o fioletowych kwiatach którego mam od 2 lat Clematis 'Negritianka'
Silnie rosnąca odmiana, osiąga do 2,5-4 m wys. Kwitnie VI-IX. Kwiaty ciemno- fioletowo-purpurowe. Małe wymagania uprawowe. Nadaje się do uprawy przy ogrodzeniach, altanach. Odmiana wymaga silnego cięcia.
Kwiat ma podobny do jackmanii ale bardziej żywy kolor
w pierwszym roku po posadzeniu dorósł prawie do 3 m i obsypał się dosłownie chmurą fioletowych kwiatów po 2 latach tak kwitł ze mało było widać liści . zobaczę co pokaże w tym roku bo było tak ciepło za niewiele go okryłam , A teraz przyszły mrozy i bez okrywy śniegowej nie wiem czy przeżyje
Silnie rosnąca odmiana, osiąga do 2,5-4 m wys. Kwitnie VI-IX. Kwiaty ciemno- fioletowo-purpurowe. Małe wymagania uprawowe. Nadaje się do uprawy przy ogrodzeniach, altanach. Odmiana wymaga silnego cięcia.
Kwiat ma podobny do jackmanii ale bardziej żywy kolor
w pierwszym roku po posadzeniu dorósł prawie do 3 m i obsypał się dosłownie chmurą fioletowych kwiatów po 2 latach tak kwitł ze mało było widać liści . zobaczę co pokaże w tym roku bo było tak ciepło za niewiele go okryłam , A teraz przyszły mrozy i bez okrywy śniegowej nie wiem czy przeżyje
Bądź jak zegar słoneczny. Odmierzaj tylko pogodne godziny
- gorzka
- 100p
a na ile te clematisy rosną w szerz? tzn jeśli bok klatki ma powiedzmy ze 4 m to ile krzaczków na jednej ścianie powinnam posadzić?żeby wszystko było przykryte?
pozdrawiam Gocha
Gosiu, to zależy z której grupy. Najbardziej żywotne i najszybsze w obrastaniu są tanguckie.
Niezłe są też włoskie ( viticella).
Tu masz przykład ,jak rozrósł się mój Bil Mac'Kenzie wsadzany co 50 cm na długości siatki.
Tylko pamiętaj , gdybyś się zdecydowała na któregoś z grupy tanguckich - corocznie pod koniec lutego musiałabyś ciąć na wysokości około 30-40 cm i ściągać ten suchy kołtunek z siatki . Gdybyś go zostawiła na kolejny sezon naróśłby dwa razy większy , grubszy i szerszy i wcale nie wyglądałoby to schludnie. Tanguckie są szybkie ale i napracować się przy nich trzeba.

Niezłe są też włoskie ( viticella).
Tu masz przykład ,jak rozrósł się mój Bil Mac'Kenzie wsadzany co 50 cm na długości siatki.
Tylko pamiętaj , gdybyś się zdecydowała na któregoś z grupy tanguckich - corocznie pod koniec lutego musiałabyś ciąć na wysokości około 30-40 cm i ściągać ten suchy kołtunek z siatki . Gdybyś go zostawiła na kolejny sezon naróśłby dwa razy większy , grubszy i szerszy i wcale nie wyglądałoby to schludnie. Tanguckie są szybkie ale i napracować się przy nich trzeba.

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- gorzka
- 100p
ładne są te clematisy, ale czy są takie co nie będę musiała ich przycinać w zimie- perspektywa wyplątywania ich z tej siatki mnie przeraża, zwłaszcza że ta zagroda ma także z siatki cały dach. Przepraszam jestem w tym temacie zielona
pozdrawiam Gocha
Jak wyżej i niżej mój "Vitalba" całkowicie bezobsługowy, posadzony z jednego odrostu, co prawda ma 6 lat zarósł siatkę na długości około 8 metrów. Ale jak widać rośnie nie tylko na boki, ale w każdą stronę, poza tym niektóre odrosty które się stykają z ziemią same się ukorzeniają i rozrastają.Jeżeli zależy na szybkim efekcie, to sądzę że co metr może być.gorzka pisze:ładne są te clematisy, ale czy są takie co nie będę musiała ich przycinać w zimie- perspektywa wyplątywania ich z tej siatki mnie przeraża, zwłaszcza że ta zagroda ma także z siatki cały dach. Przepraszam jestem w tym temacie zielona

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
- EdytaB
- Od: 1 sty 2009, o 12:19
może ta stronka Ci pomoże http://www.clematis.com.pl/wms/wmsg.php/