Sezon 2011
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Sezon 2011
Nawiedziłam NOMI i wyszłam z poszukiwaną Gypsy Queen!
Biedne stłoczone powojniki, ile się napracowałam, żeby jakoś porozplątywać ten gąszcz, ludzkie słowo nie opisze! Musiały od dawna tam stać.

Pozdrawiam - BabajAGA
Zielono mi : to jest nadzieja ,że te wszystkie cherlaczki, co ledwo spod ziemi powyłaziły też dadzą taki pokaz ! Ale pięknie u Ciebie !Frida pisze:a u mnie w tym roku powojniki mizerne, chudzinki, kwitną pojedynczymi kwiatami, może dlatego, że zmarzły?
Z uwagą obejrzałam cały wątek, dostając oczopląsu. Cudności pokazujecie. Doczytałam, że ten rok ma być dobry dla pnączy, a u mnie w tym roku powojniki mizerne, chudzinki, kwitną pojedynczymi kwiatami, może dlatego, że zmarzły?

U mnie na razie wszystkie zasuwają albo po drzewach albo po siatce, niektóre mają bambusowe patyczki, niektóre metalowe, co tam akurat było dostępne - ogólnie tzw.miszmasz. Nadzieja w tym ,że to niedługo pokryją i zasłonią, chociaż zawsze tam spod spodu coś będzie widać. Może kiedyś...?
Tralaluszy : to najbardziej lubię - buszowanie w gąszczu z wypiekami na twarzy , czy trafię coś fajnego, czy nie tym razem. Tyle że szkoda tych roślin. Urosły już , pozaplatały się , zżyły.
Ja kilka dni temu właśnie w ten sposób wylookałam poszukiwanego durandii - stał patyk, bidne toto takie jak sierota, chyba im został po zeszłym sezonie i zimował w donicy , źle opisany . Sprzedawca (O!! na wyrost powiedziane !) apodyktycznie oznajmił, że to 'Sikorski'. Gdy mu uświadomiłam,że absolutnie nie , powiedział ,że ..." a i tak Sikorski". No nie ! Może i bym to pominęła milczeniem, bo ja się nie dam wprowadzić w błąd, ale chodzi o zasadę, o innych kupujących . Nie wiesz, to nie upieraj się przy swoim .
Zapytałam go , czy wie do jakiej grupy clematisów należy 'Gen.Sikorski" i jaki ma sposób pięcia się po podporze. Najwyraźniej pytanie wprawiło pana w lekkie osłupienie, więc grzecznie w kilku słowach wytłumaczyłam mu różnicę między wielkokwiatowymi a integrifolia. Tak na przyszłość,żeby nie plótł trzy po trzy innym ludziom. Ale to jest zauważyłam bardzo częste zjawisko , opisywane już wiele razy przez forumowiczów. Czy to chodzi o powojniki, czy o róże, hosty , czy inną grupę roślin.Wielu z nas często wie więcej od sprzedających , bo po prostu to kochamy.

A Tobie tralaluszy niech Gipsy Queen da mnóstwo radości . Mnie daje co roku , choć na razie jeszcze nie zaczęła. Zbiera się. Czekam więc w pokorze .
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zielono mi, dołączam się do pochwał nad podporami dla powojników. Świetnie na nich wygladają. Ile masz takich podpór?
Monte Cassino też mam i bardzo lubię za bujność kwitnienia, choć u mnie nie odbija co roku od ziemi jest bardzo żywotny i dobrze
rośnie. Drugi taki niezawodny to 'Rouge Cardinal'. On wszystko zniesie i w tym roku wyjątkowo długo mi kwitnie bez ustanku od
kwietnia. Za to na rozrośnięcie się nowego nabytku jakim jest C. x durandii będę musiała troche poczekać. On ma bardzo ładny
ciemnoniebieski kolor wpadający w fiolet, jak kwiaty się otwierają, ale szybko płowieje i blednie. Czy u Was też tak blednie czy
tylko u mnie? Dodam że rośnie na pełnym słońcu

Monte Cassino też mam i bardzo lubię za bujność kwitnienia, choć u mnie nie odbija co roku od ziemi jest bardzo żywotny i dobrze
rośnie. Drugi taki niezawodny to 'Rouge Cardinal'. On wszystko zniesie i w tym roku wyjątkowo długo mi kwitnie bez ustanku od
kwietnia. Za to na rozrośnięcie się nowego nabytku jakim jest C. x durandii będę musiała troche poczekać. On ma bardzo ładny
ciemnoniebieski kolor wpadający w fiolet, jak kwiaty się otwierają, ale szybko płowieje i blednie. Czy u Was też tak blednie czy
tylko u mnie? Dodam że rośnie na pełnym słońcu

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wiesiu, aż poleciałam na dwór , mimo mżawki i chłodu sprawdzić mojego. Wprawdzie siedzi jeszcze w donicy i czeka na lepsze czasy zdążył już wejść w fazę tulenia i zrzucania płatków, więc chyba o ten moment nam chodzi ? Mój stoi po północnej stronie, ma 3 godz słońca dziennie . Ale powiedziane !...Od rana dzisiaj siąpi bez przerwy i ciemno jak w listopadzie. Chyba nie jest spłowiały ...?
z lampą:

i bez . Kolor już inny . W rzeczywistości jest bardziej fioletowy.

Bo oczywiście pamiętasz, że pomysł połączenia durandii'ego z Hagleyem jest Twój
i mam na niego akcept
.
z lampą:

i bez . Kolor już inny . W rzeczywistości jest bardziej fioletowy.

Bo oczywiście pamiętasz, że pomysł połączenia durandii'ego z Hagleyem jest Twój

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- dodad
- Od: 21 cze 2009, o 18:22
U mnie Multi Blue tworzy piętro

Kacper też

Za to Comtesse do podziwiania na wlaściwym poziomie

Kacper też

Za to Comtesse do podziwiania na wlaściwym poziomie

- lemka77
- Od: 30 cze 2009, o 14:52
Jaki piękny jest Multi Blue - mój tegoroczny jeszcze nie kwitnie - ale długo polowałam na niego w okolicznych ogrodniczych. Mam nadzieję, że nie będzie pomyłki....
Pozdrawiam Ida
- igielka78
- Od: 13 mar 2008, o 10:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja w sobotę tez go nabyłam i mam nadzieje, że tym razem nie będzie pomyłki. Już wkrótce się przekonam, bo nawet ma pąki. 

Witam.
Zaprezentuje mój nowy nabytek którego zainstalowałem na balkonie na 9 piętrze
Clematis Kiri Te Kanawa, z grupy wielkokwiatowych wcześnie kwitnących. Szukałem jakiegoś niebieskiego i jak go zobaczyłem i wziąłem w rękę już nie wypuściłem
. Jest trochę zabiedzony ale już ja go podratuję
.Ma zawsze pełne kwiaty. Zdjęcia kiepskiej jakości, bo z komórki, w rzeczywistości kwiaty wpadają w lekki fiolet i stają się jaśniejsze w miarę przekwitania, ale ten odcień niebieskiego jest piękny. Nieco niżej niewielki Arabella z grupy intergrifolia.
Pozdrawiam.

Uploaded with ImageShack.us

Zaprezentuje mój nowy nabytek którego zainstalowałem na balkonie na 9 piętrze

Clematis Kiri Te Kanawa, z grupy wielkokwiatowych wcześnie kwitnących. Szukałem jakiegoś niebieskiego i jak go zobaczyłem i wziąłem w rękę już nie wypuściłem

Pozdrawiam.

- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Firletko Twoje powojniki puszczone na naturalnych podporach wyglądają ślicznie , moje Monte Cassino razem z Sylvia Denny są u mnie od 2000 roku i przez długi czas rosły przy obciętym pniu starej wiśni i wyglądały pięknie.
Niestety wichura przewróciła pień drzewa i doczekały się nowych pergoli,ale trzeba było przesadzić już paroletnie okazy, ubiegłym roku aklimatyzowały się na nowym miejscu, a w tym dały pokaz.
Firletko wszystkie powojniki jakie mam, w mojej ciężkiej glebie, potrzebowały 2-3 lata, dopiero wtedy zaczynały bujnie rosnąć.
Podpórki kupiłam w sklepie ogrodniczym, za całkiem przyzwoitą cenę, ale pozostałe też korzystają z różnych podpór, od żyłek , bambusów po siatkę na płocie
Wiesiu mam takie trzy pergole , sprawdzają się szczególnie do róż i powojników.
Monte Cassino też bardzo lubię, po rozwinięciu ma taki intensywny kolor i aksamitne kwiaty

Wiesiu z wymarzaniem wcześniej nie było problemu, ale ta zima była wyjątkowa, większość powojników i róż mocno przemarzło.
Wszystkie jednak ruszyły i nadgoniły zimowe straty.
'Rouge Cardinal' też mnie zachwyca, możesz pokazać jak wygląda u Ciebie.
Ostatnio kupiłam dwa powojniki z grupy viticella Hans Horn i Kermesina, zaskoczyły mnie szybkością rozrastania się i ilością kwiatów, czy może ma ktoś zdjęcia starszych egzemplarzy?
Dodad Multi Blue i Comtesse wyglądają zjawiskowo, jak długo u Ciebie rosną?
Romik śliczny ten Kiri Te Kanawa , lubię powojniki z pełnymi kwiatami , miałam Vyvian Pennell,
co prawda pełne kiaty miała tylko w pierwszym kwitnieniu i zniszczył mi go uwiąd , bardzo go lubiłam

Ten rok jak na razie służy powojnikom, zobaczymy co będzie dalej.
Niestety wichura przewróciła pień drzewa i doczekały się nowych pergoli,ale trzeba było przesadzić już paroletnie okazy, ubiegłym roku aklimatyzowały się na nowym miejscu, a w tym dały pokaz.
Firletko wszystkie powojniki jakie mam, w mojej ciężkiej glebie, potrzebowały 2-3 lata, dopiero wtedy zaczynały bujnie rosnąć.
Podpórki kupiłam w sklepie ogrodniczym, za całkiem przyzwoitą cenę, ale pozostałe też korzystają z różnych podpór, od żyłek , bambusów po siatkę na płocie

Wiesiu mam takie trzy pergole , sprawdzają się szczególnie do róż i powojników.
Monte Cassino też bardzo lubię, po rozwinięciu ma taki intensywny kolor i aksamitne kwiaty

Wiesiu z wymarzaniem wcześniej nie było problemu, ale ta zima była wyjątkowa, większość powojników i róż mocno przemarzło.
Wszystkie jednak ruszyły i nadgoniły zimowe straty.
'Rouge Cardinal' też mnie zachwyca, możesz pokazać jak wygląda u Ciebie.
Ostatnio kupiłam dwa powojniki z grupy viticella Hans Horn i Kermesina, zaskoczyły mnie szybkością rozrastania się i ilością kwiatów, czy może ma ktoś zdjęcia starszych egzemplarzy?
Dodad Multi Blue i Comtesse wyglądają zjawiskowo, jak długo u Ciebie rosną?
Romik śliczny ten Kiri Te Kanawa , lubię powojniki z pełnymi kwiatami , miałam Vyvian Pennell,
co prawda pełne kiaty miała tylko w pierwszym kwitnieniu i zniszczył mi go uwiąd , bardzo go lubiłam

Ten rok jak na razie służy powojnikom, zobaczymy co będzie dalej.
Pozdrawiam Jola
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Witajcie zachorowałam na " Josephine " , fakt ciężko ją dostać ale będę szukać . Kto ma kwitnącą i się pochwali ??? 

-
- 100p
- Od: 12 kwie 2010, o 13:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoją kupiłam kilka dni temu w OBI była promocja nawet z 75 zł na 39zł i tak dużo, ale czego się nie robi...ale nie ma już kwiatka:( jak tylko zakwitnie to wrzucę fotkę..
Jolu jestem bardzo ciekaw tego clematisa. Do tej pory pełne kwiaty clematisów jakoś do mnie nie"przemawiały"
,(oprócz Multi Blue oczywiście), ale ten ma takie ładne rozjaśniające pylniki, ma trochę nieregularne kwiaty, taki jest "potargany"
i jest niebieski, a to mnie do reszty przekonało, bo ja mam ostatnio bzika na punkcie kwiatów w odcieniach niebieskiego
. Ta odmiana jest też polecana do pojemników, więc zobaczymy co z niego będzie.Mowa o Kiri Te Kanawa oczywiście.
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Harley Hybryd to ten najjaśniejszy?edi13 pisze:http://images43.fotosik.pl/961/1c512335ea595cf5med.jpg[/img][/url]
mix Multi Blue, Harley Hybryd, Sir Trevor Lawrence