Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
- czarny
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Przędziorki jak są, to są wszędzie, tzn. na tym co im smakuje. Zabije je prawie każda chemia (Talstar, Karate, Diazol etc.). Jedyny warunek to 3x regularnie opryskać w odstępie ok. 10 dni. Poza tym generalnie wilgotnego powietrza nie lubią, ale spłykanie wodą raczej nic nie da.
Śpieszyć się nie śpieszy, jeśli ten torf suchy. W markecie budowlanym zawsze można kupić materiał do substratu. Ja np. kupuje w markecie na C 25kg żwiru kwarcowego i 25kg piasku kwarcowego grubości 1mm. Starcza na długo, a koszt łączny dwóch takich worów to ok. 20 pln. Przy okazji nadmienie, że ja daje do substratu dla mediolobiwek 3 porcje przepłukanego piachu, 3 porcje przepłukanego żwiru i 1 tylko porcję przesianej ziemi próchniczej (za wyjątkiem opuncji i innych chwastów, te dostają więcej żarcia).
Śpieszyć się nie śpieszy, jeśli ten torf suchy. W markecie budowlanym zawsze można kupić materiał do substratu. Ja np. kupuje w markecie na C 25kg żwiru kwarcowego i 25kg piasku kwarcowego grubości 1mm. Starcza na długo, a koszt łączny dwóch takich worów to ok. 20 pln. Przy okazji nadmienie, że ja daje do substratu dla mediolobiwek 3 porcje przepłukanego piachu, 3 porcje przepłukanego żwiru i 1 tylko porcję przesianej ziemi próchniczej (za wyjątkiem opuncji i innych chwastów, te dostają więcej żarcia).
Bardzo proszę o opinie,co jest tym kaktusom i czy da się je odratować?Podobno przez parę lat stały w dość ciemnym pomieszczeniu,a potem zostały wyniesione w największe upały na dwór.Pewnie to oparzenia...Ale jak to rokuje tym roślinom?
Ta po lewej stronie jest w złym stanie!
A czy ja mogę ją jakoś uratować?
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja bym je przesadził do właściwego dla kaktusów substratu.
Pozdrawiam, Darek.
Darku,oczywiście,że przesadzę,wszystkie;dostałam je dzisiaj "w spadku".Tylko trochę się martwię,czy one w ogóle przeżyją
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Gruson (ta po lewej) na pewno przeżyje, kolumnowiec po prawej pewnie także.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam problem z pleśnią w wysiewie. Mam Previcur 840 Sl, mogę nim spryskać wysiew? Na opakowaniu pisze że jest do stosowania tylko przez podsiąkanie, ale chyba ktoś nim pryskał bo gdzieś czytałem. Jakiego stężenia użyć?
Wiem że najlepiej było by przepikować siewki ale dzisiaj nie mam czasu, jutro nie wypada pikować więc muszą poczekać do poniedziałku z pikowaniem a do tego czasu chciałbym zahamować rozwój pleśni
Wiem że najlepiej było by przepikować siewki ale dzisiaj nie mam czasu, jutro nie wypada pikować więc muszą poczekać do poniedziałku z pikowaniem a do tego czasu chciałbym zahamować rozwój pleśni
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja bym się nie szczypał tylko pryskał. Oczywiście wieczorem, gdy przestane świecić słońce i się nieco ochłodzi.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- bartii9512
- 500p
- Od: 30 mar 2010, o 18:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Więc tak zrobię Tomku. Jakiego stężenia użyć?
Moje kaktusy | Pozdrawiam, Bartosz.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja to robię "na oko" - jakieś 2ml na 1l. Najlepiej użyć stężenia zgodnie z instrukcją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Jako, ze zabrakło mi pomysłów więc zwracam się do was - co może dziać się z lobiwią (L. ferox), która nie rośnie już od początku roku. Sprawdzałem korzenie - wszystko z nimi w porządku, jest dużo młodych i tych z włośnikami. Pasożytów brak. Podłoże żwirowe z domieszką ziemi uniwersalnej z drenażem na spodzie. Inna L. ferox normalnie rośnie tylko ta jedna, (wiekowa) nie chce. Wczoraj przesadziłem ją do większej donicy 12.5x12.5cm, może gdy jeszcze bardziej rozbuduje bryłę korzeniową to wreszcie ruszy z rozwojem...nie wiem...
Stara fota ale nic się nie zmieniła od tamtej pory:
Stara fota ale nic się nie zmieniła od tamtej pory:
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Stare rośny dłużej się aklimatyzują. Daj jej trochę czasu. Możesz też dać bardziej żyzne podłoże (to może być dla starej roślinki niebezpieczne z uwagi na możliwość podgniwania korzeni) albo jednorazowego kopa nawozem z większą ilością azotu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Ja mam podobnie z paroma Mediolobiwkami, które są chyba Czech (choć od Polaka kupowane). Może nie stoją całkiem w miejscu, ale przyrastaja ledwo co i nie chcą kwitnąć. Korzenie, jak u medio piękne rzepki i dużo nowych włośników. No i moje siewki je bardzo szybko dopędzają. W moim przypadku zapewne chodzi o zmianę warunków na bardziej surowe. Tylko ciekawe ile taki stan potrwa. Generalnie - lepiej wysiewać.