Pomidorki koktajlowe - 1cz.
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....
On może tak biednie wyglądać z powodu ciągłych opadów, pewnie pokarm został wypłukany z podłoża, już dzisiaj u mnie znaczna poprawa pogody, jutro zasilę go dolistnie i po kilku dniach powinna być widoczna poprawa.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Elu żarłok, to on straszny jest. Posadziłam go do ziemi kompostowej. Za jakiś czas podsypałam eko-florowitem, podlałam pokrzywą i podsypałam popiołem. Teraz właściwie co dziennie w małych ilościach podlewam go mixem gnojówek i stwierdzam, że na przejedzonego, to on nie wygląda.
pozdrawiam, Anita
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Anita, jeśli będziesz miała sporo nasion, też jestem chętny na malinowego Koralika. W ubiegłym roku mi smakował Malinowy Kapturek, a teraz go nie uprawiam, chociaż uzyskałem i wysłałem nasiona.
Każda Ola Polka ma własną doniczkę teraz, ale siódma roślina ma dopiero liścienie.
Galina's pikowałem dopiero teraz, w 11 doniczkach, i zostawiłem cztery rośliny w wielodoniczce.
Maskotka jako jedyna ma regularne liście, karłowata Ola Polka jest najbardziej krępa, gruba i dosyć niska, wcale nie wybiegnięta.
Każda Ola Polka ma własną doniczkę teraz, ale siódma roślina ma dopiero liścienie.
Galina's pikowałem dopiero teraz, w 11 doniczkach, i zostawiłem cztery rośliny w wielodoniczce.
Maskotka jako jedyna ma regularne liście, karłowata Ola Polka jest najbardziej krępa, gruba i dosyć niska, wcale nie wybiegnięta.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Malinowy Koralik to pewnie nowa odmiana, bo nigdy nie słyszałem o czymś takim, a (czerwony) Koralik jest znany i sprzedawany nawet w Stanach Zjednoczonych. Chyba tylko Ty (Anita) i Ela ją macie.
pozdrawiam, Gunnar
- elik_49
- 1000p
Zdobyłam go w ubiegłym roku od znajomej ogrodniczki, to odmiana francuska tyle tylko wiem, prawdopodobnie F1, nazwy niestety nie znam a w tym roku również ma go Anita. Jak owoc będzie smaczny można wtedy zbierać nasionka i oczywiście dzielić się z osobami chcącymi mieć go w pomidorowej kolekcji.
- GunnarSK
To brzmi bardzo dobrze. Zobaczymi, czy z tego będzie nowa smaczna odmiana.elik_49 pisze:Zdobyłam go w ubiegłym roku od znajomej ogrodniczki, to odmiana francuska tyle tylko wiem, prawdopodobnie F1, nazwy niestety nie znam a w tym roku również ma go Anita. Jak owoc będzie smaczny można wtedy zbierać nasionka i oczywiście dzielić się z osobami chcącymi mieć go w pomidorowej kolekcji.
pozdrawiam, Gunnar
- GunnarSK
Zanim zaczęło poważnie padać, zrobiłem inspekcję działki, i wszystkie koktajlówki są mniej-więcej w porządku. Z Black Zebra Cherry wysiałem swojego czasu 11 nasion, i 6 roślin jest teraz w osobnych doniczkach. Jest jeszcze siódma (doniczka), ale podejrzewam, że tam rośnie chwast. Natomiast nie udało mi się zidentyfikować Vilmę, Kozula 13 i Idyll, i kilka odmian i kzyżówek z Ameryki, a to nie są koktajlówki.
pozdrawiam, Gunnar
Mam identyczne grona jak na Twoich zdjęciach 1i 2 na pomidorach z Lidla ,z których zebrałem nasiona. I nie jest to mieszaniec F1 ,bo wszystkie krzaki i owoce są identyczne.
Pozdrawiam
PS Gleba, jak widzę, jest klasy I lub III i niepotrzebnie było sypane wapno pod krzaki.
Pozdrawiam
PS Gleba, jak widzę, jest klasy I lub III i niepotrzebnie było sypane wapno pod krzaki.
- elik_49
- 1000p
po czym poznajesz klasę gleby
Koktajlowy z 1 fotki u mnie również fajnie rośnie, powiem nawet, że nigdy jeszcze nie miał tak regularnie zawiązanych gron ...pokazowy taki jak w markecie, mam go trzeci sezon oczywiście pierwsze nasiona wydłubane z pomidorka zaraz po zakupie, uśmiechnęłabym się po nasionka tego poniżej .
Olinka zbieraj nasionka.
Koktajlowy z 1 fotki u mnie również fajnie rośnie, powiem nawet, że nigdy jeszcze nie miał tak regularnie zawiązanych gron ...pokazowy taki jak w markecie, mam go trzeci sezon oczywiście pierwsze nasiona wydłubane z pomidorka zaraz po zakupie, uśmiechnęłabym się po nasionka tego poniżej .
Olinka zbieraj nasionka.
-
- 50p
- Od: 28 lut 2011, o 20:09
elik_49 chodzi Ci o nasionka ze zdj. nr 3 czy 2 bo na 1 i 2 ten sam krzak na opakowaniu pisało typ cherry a zdj. nr 3 to Tiger like ?
- elik_49
- 1000p
Oczywiście myślałam o Tiger like, mało precyzyjnie to określiłam.
A to moje , jedne z wielu koktailowych.Pokazuję je , bo są niesamowite... po 17, 18 owoców w jednym gronie. Te drugie , to wydziobane z owoców kupionych przez Mag-iczną w Tesco , bodajże. Też ustalona odmiana , bo wszystkie krzaki takie same.Na własny użytek nazywamy je rylkowane .Bardzo dobre w smaku. Cherolla mam pierwszy raz , więc nie wiem , jakie są w smaku.Rosną w gruncie i zaczynają już dojrzewać, więc pewnie je niedługo spróbuję.
Tiger Like też mam , ale nie wiedziałam,że one są koktailowe i na początku poobrywałam wilki...
Tiger Like też mam , ale nie wiedziałam,że one są koktailowe i na początku poobrywałam wilki...
Pozdrawiam,Małgorzata