Kawon ( arbuz ) - część 1
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon(arbuz)
Nie bardzo wiem co z tym zrobić, bo liście nie żółkną, nie ma żadnych na nich plam, zdrowy ładny liść zwija się i schnie, robi się taki jak pergamin. Nie wiem czy przy okazji oprysku pomidora i ogórka który mam w planie jutro do wykonania nie prysnąć też jego. Nie mam EM-ów, nigdy tego nie stosowałam i chyba to raczej do stosowania zapobiegawczego niż interwencyjnego.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
-
- 100p
- Od: 30 mar 2008, o 19:42
Zaczynam martwić się tymi opisami o usychających arbuzach. Zaszalałem w tym roku i mam 15 krzaczków i też pojedyncze gałązki mi uschły na 3 krzakach. Czy ktoś ma pomysł co to może być? Jak nie to zrobię prewencyjny oprysk na choroby grzybowe, może pomoże. Arbuzy mają wody w sam raz, nie przelewam ich. Podlewam raz w tygodniu gnojówką roślinną z kompostownika, teoretycznie nic im nie powinno zaszkodzić.
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Powodem usychania liści na pędach może być fuzaryjne więdnięcie. Z tego co wiem to tej choroby nie da sie pokonać.
Powodem usychania liści na pędach może być fuzaryjne więdnięcie. Z tego co wiem to tej choroby nie da sie pokonać.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Hm, u mnie jeden po tych deszczach właśnie jakby więdnie.. Czyli co będzie to będzie? A może te więdnące pędy powycinać chociaż?
A jakie stanowisko powinny mieć arbuzy? Pierwszy raz w tym roku je zasiałam i są strasznie marne, może to dlatego, że mają bardzo nasłonecznione stanowisko (prawie od wschodu do zachodu świeci na nie słońce)? Arbuzy lubią słońce, czy raczej powinnam je w cieniu posiać?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Z góry dziękuję za odpowiedź
-
- 500p
- Od: 7 cze 2011, o 09:56
Oto mój największy już się odzywa . Niestety nie będzie chyba większy raczej wydaje mi się ze dojrzewa . Przy nim usychające liście . Dziwne jest to że usychają tylko na dwóch krzakach a dwa następne są zdrowe te przesadzane . Zapylałam ręcznie . Skutek tego taki że będzie ich piętnaście . Już sporadycznie zdarza się pąk żeński , myślę że zdecydowały nie rodzić więcej .
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Wiem, że w tym roku nic nie będzie, z bardzo prostego powodu, bo nie wysiałem. Za to mam nasiona, i mam nadzieję, że za rok wyrosną mi. Janosik i Blacktail Mountain.
pozdrawiam, Gunnar
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Blacktail Mountain ładnie rośnie, choć jest nieco powolny, za to wypatrzyłam na nim samopylnego kwiatka:) Mam nadzieję, że urośnie i że naprawdę tak długo stoi jak mówią. Mam 3 szybsze od niego z polskich nasion, niestety zgubiłam notatkę co jest co.. Z czego jedna właśnie chyba odpadła na fusarium:/
Śliczne macie arbuzy, mój podrósł ale jakby zatrzymał się w miejscu. Inne się nie biorą do rośnięcia.
Więc raczej nici z nich będą w tym roku
Więc raczej nici z nich będą w tym roku
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
U mnie rosną ładnie pomimo tych zasychających liści, dzisiaj już pojawiły się zażółcenia na niektórych liściach, wczoraj je opryskałam przy okazji oprysku pomidorów i ogórków, a teraz niech się dzieje co chce, i jednego maluszka nadgniłego oberwałam, wydaje mi się że to nadmiar wilgoci jest sprawcą całego tego zamieszania, moje rosną w gruncie i to w miejscu źle wybranym przeze mnie, gdzie jest obniżenie terenu z większym narażeniem do zastoju wody po obfitych deszczach.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Jak podlewacie kawony gnojówką? Lejecie tylko wokół krzaczka czy na całej powierzchni porośniętej przez arbuzy?
Tomek
-
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
jja podlewam tylko wokół krzaczka.
Teraz ja mam pytanie. Kiedy obcina się pędy arbuza?? niektóre mają po pół metra za owocem i nie wiem czy je obciąć, a owoce mają średnice 10-15 cm
Teraz ja mam pytanie. Kiedy obcina się pędy arbuza?? niektóre mają po pół metra za owocem i nie wiem czy je obciąć, a owoce mają średnice 10-15 cm
Piotr
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
U mnie arbuzy są bardzo ospałe, u was już owoce a u mnie nie ma jeszcze nawet kwiatków żeńskich. Może by je jakoś pogonić, żeby szybciej rosły? Dostają pokrzywówkę i nic...