Kobea i jej uprawa - cz.1
Re: Kobea i jej uprawa.
Dziś rano szukałem no i znalazłem pierwsze pączki!
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje kobełki chyba się w końcu przyjęły na nowym stanowisku i zaczynają wspinaczkę po pergoli. Niektórym nadal muszę pomagać, ale widzę postępy. Pączków w dalszym ciagu nawet nie szukam, dam się zaskoczyć, jak już będą widoczne z daleka.
- martaksc
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 lut 2011, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie pączków chyba nie będzie w tym roku, ale za to jak na pierwszy raz jestem zachwycona
DEBIUT 2011
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Może jeszcze będą, nie trać nadziei. U mnie siana na balkonie w zeszłym roku zakwitła dopiero w drugiej połowie sierpnia.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pierwsze kwiaty i pierwsze wnioski z jej uprawy.
Wysiewane w tym samym terminie - końcem stycznia
Fioletowa
Wzrost w donicy bardzo słaby, brak pączków
Wzrost w gruncie nie do opanowania , czepia się wszytskiego i odczepić nie chce , obsypana pączkami
Kwiaty bardzo duże , piękne
Zapach maja tak mało ładny że paść można ale trzeba nos w kwiatka włożyć , do okoła rośłiny nic już nie czuć...może to tylko po deszczu nie wiem ? muszę poczekać na kolejnego by sprawdzić.A jak to jest u Was z tym zapachem ?
A tak opanowała kratkę
początek czerwca
teraz
Biała
Wzrost w donicy bardzo słaby
Wzrost w gruncie słaby
Kwiaty jeszcze nie zakwitła
Zapach -
Wysiewane w tym samym terminie - końcem stycznia
Fioletowa
Wzrost w donicy bardzo słaby, brak pączków
Wzrost w gruncie nie do opanowania , czepia się wszytskiego i odczepić nie chce , obsypana pączkami
Kwiaty bardzo duże , piękne
Zapach maja tak mało ładny że paść można ale trzeba nos w kwiatka włożyć , do okoła rośłiny nic już nie czuć...może to tylko po deszczu nie wiem ? muszę poczekać na kolejnego by sprawdzić.A jak to jest u Was z tym zapachem ?
A tak opanowała kratkę
początek czerwca
teraz
Biała
Wzrost w donicy bardzo słaby
Wzrost w gruncie słaby
Kwiaty jeszcze nie zakwitła
Zapach -
U mnie: kobea fioletowa - wysiana 18 marca (!), kilka roślin rośnie razem w 1 donicy, wzrost niesamowity , pączków bardzo dużo , w różnej fazie rozwoju (pierwsze kwiaty myślę, że otworzą się za jakieś 2 tygodnie).
W wolnej chwili i przy sprzyjającej pogodzie pstryknę fotkę (będzie dla porównania z tą ze strony 72). ;)
W wolnej chwili i przy sprzyjającej pogodzie pstryknę fotkę (będzie dla porównania z tą ze strony 72). ;)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
A ja jestem mega zniechecona do kobei w tym roku - poszły 3 torebki, wzeszła jedna roslinka przy czym wczoraj musiałam zrobić jej "sekcję zwłok" i pokroić na mniejsze kawałki bo zaczęła usychać/gnić akurat tuż nad ziemią ;:5
Część tych kawałków wsadziłam do ziemi część do wody, zobaczymy, czy kobea z pokorą przyjmie swoją nową karmę i się zreinkarnuje
Ech, w tamtym roku o tej porze miałam już metrowe krzaki....
Część tych kawałków wsadziłam do ziemi część do wody, zobaczymy, czy kobea z pokorą przyjmie swoją nową karmę i się zreinkarnuje
Ech, w tamtym roku o tej porze miałam już metrowe krzaki....
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
Ja też chcę się pochwalić,z paczki nasion wzeszła jedna, pięknie rośnie ale pąków nie widać.Rośnie w donicy czy przetrzymam ją przez zime .
Kobea przerosła moje oczekiwania i... kratkę na balkonie!! W przyszłym roku z pewnością ją posadzę, ale chyba już na ogrodzie:) pąki oczywiście też już są
mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=42468" onclick="window.open(this.href);return false;