Krokosmia, montbrecja, cynobrówka (Crocosmia)
- paola1a
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Krokosmia - zdjęcia, uprawa
A moje które Jut zimowały w gruncie już wychodzą Pojawiły się pierwsze cienkie szczypiorki
Paulina
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Igor,ja też zapomniałam,właśnie wczoraj sadziłam do donicy,
ponieważ w ogrodzie nie znalazłam wolnego miejsca tak na szybko.
ponieważ w ogrodzie nie znalazłam wolnego miejsca tak na szybko.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- paola1a
- Od: 10 paź 2010, o 22:25
A moja wygląda na dzień dzisiejszy tak
Na szczęście ani zima ani majowe przymrozki jej nie zaszkodziły
Na szczęście ani zima ani majowe przymrozki jej nie zaszkodziły
Paulina
U mojej babci zawsze ładnie zimowały w gruncie, więc jesienią również ich nie wykopywałam. Niestety teraz nie wychodzi, widocznie u mnie nie chce zimować w gruncie, mimo, że podobne warunki.
Pytanie do znawców tematu Czy to normalne, że na 35 cebulek zasadzonych 5 kwietnia i 35 cebulek zasadzonych dwa tygodnie później kiełkuje na razie tylko około 10? Może za głęboko je sadziłam? Może złe stanowisko im wybrałam? Heeeeeeeelp
regulamin
- teli
- 200p
- Od: 17 paź 2008, o 10:32
Jeszcze jest wcześnie , na krokosmie ...one zakwitną jesienią , moje jeszcze nie wyłażą , po zimie
esony1...nie majaczysz i nie potrzebnie wykopywałaś , ja mam je od paru lat na stałym miejscu , przykryte korą i corocznie pięknie kwitną
esony1...nie majaczysz i nie potrzebnie wykopywałaś , ja mam je od paru lat na stałym miejscu , przykryte korą i corocznie pięknie kwitną
Carpe Diem...
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Czy to moje cebulki u Ciebie nie wschodzą? Jeżeli tak to jest to niemożliwe. Przynajmniej u mnie wschodzą wszystkie. Być może za wcześnie posadzone. Ja swoje sadzę po 15 kwietnia. Jest jeszcze taka możliwość, że miały za sucho.Yoostysia pisze:Pytanie do znawców tematu Czy to normalne, że na 35 cebulek zasadzonych 5 kwietnia i 35 cebulek zasadzonych dwa tygodnie później kiełkuje na razie tylko około 10? Może za głęboko je sadziłam? Może złe stanowisko im wybrałam? Heeeeeeeelp
Inna sprawa z tymi kupionymi w marketach, w pierwszym roku rzeczywiście bardzo słabo wschodzą i nawet nie kwitną. Ja miałam tak w zeszłym roku. W tym roku kupiłam też parę cebulek w innym kolorze aby sobie rozchodować i posadziłam je jakiś tydzień przed Wielkanocą, obok posadziłam swoje. Jest wielka różnica. Zaraz pójdę zrobić zdjęcie, to sami się przekonacie.
Śliczne grządeczki
Moje też pomału wszystkie wychodzą, niektóre są prawie identyczne z Twoimi Krysiu! Jak tylko przestanie w końcu padać, zrobię parę fotek i pokażę
Moje też pomału wszystkie wychodzą, niektóre są prawie identyczne z Twoimi Krysiu! Jak tylko przestanie w końcu padać, zrobię parę fotek i pokażę
regulamin
- Krycha
Yoostysia cieszę się, że już wyłażą, ale jak pisałam mają czas, dopiero w sierpniu zaczynają kwitnąć.
- Krycha
Pozdrawiam wszystkich. Krokosmia u mnie tez ładnie rośnie. Przy takim mokrym roku nie zaszkodziłoby ją opryskać czymś na rdzę, sama z siebie raczej nie choruje, ale jeśli w ogrodzie rosną jakieś wilczomleczowate może się od nich czymś zarazić. Ja opryskując mieczyki (miedzian, albo dithane, albo kaptan + karate , czasami jeszcze do tego nakrętkę florovitu na opryskiwacz) opryskuję resztkami oprysku krokosmie.
-
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 16:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki za informację Krysiu. Ja się na tym nie znam więc dobrze jak ktoś podpowie. Właśnie mam jeden z wymienionych środków więc na pewno opryskam , żeby później nie było
A moje sadzone pod koniec kwietnia nie wzeszły, część zgniła a część dopiero wypuszcza kiełek... eh chyba będę musiał kupić nowe, widocznie zimowanie w piwnicy im u mnie nie odpowiada
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Krysiu Ja się zastrzelę Moje mają maximum 15 (piętnaście) cm
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r