Truskawki amatorska uprawa - cz.1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: truskawki amatorska uprawa i .

Post »

No właśnie też dochodzę do takich wniosków. ;:223
Dzięki 'majs;. :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

NITKAKiedyś padła mi maszynka w trakcie rozkładania słomy i kilka redlin zostało się tylko na czarnej folii bez podściółki, w upalne dni czerwieniały z godziny na godzinę, a smakowały jak truskawki z ciepłego i nieosłodzonego kompotu, owoce były dużo mniejsze niż na słomce.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

U mnie był to drugi rok owocowania tych krzaków. Owoce piękne, bardzo duże, bardzo obfity plon, jemy je już ponad dwa tygodnie i ciągle są nowe ( teraz już mniejsze ), tylko ten kwasek.. Pierwsze były słodziutkie, rozpływały się w ustach dosłownie, a następne już niestety..
Ale w przyszłym roku na pewno nie będę podlewała gnojówką w trakcie owocowania i zrobię im wyściółkę z siana lub słomy. :P
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

NITKASiano się nie nadaje, po słomie spływa woda i jest prawie zawsze sucha, a w sianie niestety utrzymuje się wilgoć i truskaweczki mogą gnić. Zasilaj krzaczki zanim zaczyna kwitnąc.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

O dzięki majs, za sugestie względem siana. :wit
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Dzisiaj posadziłam nowe flance truskawek, mam juz spore wyrośnięte nowe sadzonki ze "starych" więc dałam im sznase w nowym miejscu :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Gosia ale wiesz że sadzonki powinny być pozyskiwane z jednorocznych krzaków? One nie są jeszcze porażone przez choroby grzybowe, jest to najzdrowszy materiał na sadzonki .U mnie dopiero niektóre zaczęły po deszczach puszczać wąsy.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

za namową majsa, po fatalnym starcie w tym roku z truskawkami, mam właśnie "naprodukowanych" ok. 60 nowych sadzonek z truskawek jednorocznych, ale ma je w doniczkach zakopanych w ziemi, bo w przyszłym roku wędrują na nową działkę
co do ściółkowania słomą - super sprawa póki się z nieba nie rozlało i ślimaki nie wylazły - zrobiły sobie metę pod słomą i wypady mi urządzały na truskawki, niestety wolę truskawki ociapane piachem niż walczyć o nie z mięczakami - słoma poszła na kompostownik....
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leniawka
Jak rosną sadzonki? Nie zapomniałaś ich zasilić, właśnie jest na to odpowiednia pora.
Jaka słomę ożyłaś pod truskawki?
Truskawki lezące na gołej ziemi w mokre lato będą szybciej gnić.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

majs :wit
sadzonki są super, wreszcie przestało lać i pewnie też na nie przyjdzie pora jak się tylko obrobię z pomidorami i ogórkami - masakra ....
mam zamiar wkopać doniczki w ziemię, a czym sugerujesz zasilić?, mam nawóz jesienny do warzyw - może być?
słoma od sąsiada, ma gospodarstwo, szczerze mówiąc nie spytałam z czego ta słoma, a o jaką na przyszłość pytać?
truskawki już się kończą, więc mi nie żal było słomę zbierać, ślimaków choć mniej ;:14
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
Giecikowa
200p
200p
Od: 13 lut 2011, o 09:35

Post »

U mnie pojawiło się sporo odrostów. Powinnam je obrywać regularnie, czy dopiero jesienią?
Pozdrawiam Dorota:)
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

leniawka
Możesz je teraz zasilc tym nawozem do warzyw, wiosna jak będziesz chciała podsypać chemie to powinnaś kopic nawóz do truskawek. Na ślimaki możesz rozłożyć gdzieś w rogu działki słomę rzepakowa,może też być zielony rzepaczek, ślimaki zrobią sobie tam metę i nie będą chciały robić wypadów w truskawki.
Ciecikowa
A na co maja być przeznaczone te odrosty?
Jeżeli na sadzonki to dopiero jesienią.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Majs a dleczego dopiero jesienią? u mnie już maja takie wąsy że zapuszczaja się w trawe i tam stacjonują. Puszczaja korzenie i maja w nosie, że to dopiero lipiec ;)

elik...hm, ja mam takie przesadzone w tym roku na wiosne. Rosły na dziko na łące i drodze, więc zadbałam o nie i przygarnełam do ogrodu bo po nich by nic nie zostało. I jest tyle wąsów, ze aż szkoda je wrzucać.... :?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”