Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
No właśnie też dochodzę do takich wniosków.
Dzięki 'majs;.
Dzięki 'majs;.
pozdrawiam, Anita
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
NITKAKiedyś padła mi maszynka w trakcie rozkładania słomy i kilka redlin zostało się tylko na czarnej folii bez podściółki, w upalne dni czerwieniały z godziny na godzinę, a smakowały jak truskawki z ciepłego i nieosłodzonego kompotu, owoce były dużo mniejsze niż na słomce.
brak polskich znaków
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
U mnie był to drugi rok owocowania tych krzaków. Owoce piękne, bardzo duże, bardzo obfity plon, jemy je już ponad dwa tygodnie i ciągle są nowe ( teraz już mniejsze ), tylko ten kwasek.. Pierwsze były słodziutkie, rozpływały się w ustach dosłownie, a następne już niestety..
Ale w przyszłym roku na pewno nie będę podlewała gnojówką w trakcie owocowania i zrobię im wyściółkę z siana lub słomy. :P
Ale w przyszłym roku na pewno nie będę podlewała gnojówką w trakcie owocowania i zrobię im wyściółkę z siana lub słomy. :P
pozdrawiam, Anita
- majs
NITKASiano się nie nadaje, po słomie spływa woda i jest prawie zawsze sucha, a w sianie niestety utrzymuje się wilgoć i truskaweczki mogą gnić. Zasilaj krzaczki zanim zaczyna kwitnąc.
brak polskich znaków
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Dzisiaj posadziłam nowe flance truskawek, mam juz spore wyrośnięte nowe sadzonki ze "starych" więc dałam im sznase w nowym miejscu
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Gosia ale wiesz że sadzonki powinny być pozyskiwane z jednorocznych krzaków? One nie są jeszcze porażone przez choroby grzybowe, jest to najzdrowszy materiał na sadzonki .U mnie dopiero niektóre zaczęły po deszczach puszczać wąsy.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
za namową majsa, po fatalnym starcie w tym roku z truskawkami, mam właśnie "naprodukowanych" ok. 60 nowych sadzonek z truskawek jednorocznych, ale ma je w doniczkach zakopanych w ziemi, bo w przyszłym roku wędrują na nową działkę
co do ściółkowania słomą - super sprawa póki się z nieba nie rozlało i ślimaki nie wylazły - zrobiły sobie metę pod słomą i wypady mi urządzały na truskawki, niestety wolę truskawki ociapane piachem niż walczyć o nie z mięczakami - słoma poszła na kompostownik....
co do ściółkowania słomą - super sprawa póki się z nieba nie rozlało i ślimaki nie wylazły - zrobiły sobie metę pod słomą i wypady mi urządzały na truskawki, niestety wolę truskawki ociapane piachem niż walczyć o nie z mięczakami - słoma poszła na kompostownik....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawka
Jak rosną sadzonki? Nie zapomniałaś ich zasilić, właśnie jest na to odpowiednia pora.
Jaka słomę ożyłaś pod truskawki?
Truskawki lezące na gołej ziemi w mokre lato będą szybciej gnić.
Pozdrawiam.
Jak rosną sadzonki? Nie zapomniałaś ich zasilić, właśnie jest na to odpowiednia pora.
Jaka słomę ożyłaś pod truskawki?
Truskawki lezące na gołej ziemi w mokre lato będą szybciej gnić.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
majs
sadzonki są super, wreszcie przestało lać i pewnie też na nie przyjdzie pora jak się tylko obrobię z pomidorami i ogórkami - masakra ....
mam zamiar wkopać doniczki w ziemię, a czym sugerujesz zasilić?, mam nawóz jesienny do warzyw - może być?
słoma od sąsiada, ma gospodarstwo, szczerze mówiąc nie spytałam z czego ta słoma, a o jaką na przyszłość pytać?
truskawki już się kończą, więc mi nie żal było słomę zbierać, ślimaków choć mniej
sadzonki są super, wreszcie przestało lać i pewnie też na nie przyjdzie pora jak się tylko obrobię z pomidorami i ogórkami - masakra ....
mam zamiar wkopać doniczki w ziemię, a czym sugerujesz zasilić?, mam nawóz jesienny do warzyw - może być?
słoma od sąsiada, ma gospodarstwo, szczerze mówiąc nie spytałam z czego ta słoma, a o jaką na przyszłość pytać?
truskawki już się kończą, więc mi nie żal było słomę zbierać, ślimaków choć mniej
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
U mnie pojawiło się sporo odrostów. Powinnam je obrywać regularnie, czy dopiero jesienią?
Pozdrawiam Dorota
- majs
leniawka
Możesz je teraz zasilc tym nawozem do warzyw, wiosna jak będziesz chciała podsypać chemie to powinnaś kopic nawóz do truskawek. Na ślimaki możesz rozłożyć gdzieś w rogu działki słomę rzepakowa,może też być zielony rzepaczek, ślimaki zrobią sobie tam metę i nie będą chciały robić wypadów w truskawki.
Ciecikowa
A na co maja być przeznaczone te odrosty?
Jeżeli na sadzonki to dopiero jesienią.
Możesz je teraz zasilc tym nawozem do warzyw, wiosna jak będziesz chciała podsypać chemie to powinnaś kopic nawóz do truskawek. Na ślimaki możesz rozłożyć gdzieś w rogu działki słomę rzepakowa,może też być zielony rzepaczek, ślimaki zrobią sobie tam metę i nie będą chciały robić wypadów w truskawki.
Ciecikowa
A na co maja być przeznaczone te odrosty?
Jeżeli na sadzonki to dopiero jesienią.
brak polskich znaków
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Majs a dleczego dopiero jesienią? u mnie już maja takie wąsy że zapuszczaja się w trawe i tam stacjonują. Puszczaja korzenie i maja w nosie, że to dopiero lipiec ;)
elik...hm, ja mam takie przesadzone w tym roku na wiosne. Rosły na dziko na łące i drodze, więc zadbałam o nie i przygarnełam do ogrodu bo po nich by nic nie zostało. I jest tyle wąsów, ze aż szkoda je wrzucać....
elik...hm, ja mam takie przesadzone w tym roku na wiosne. Rosły na dziko na łące i drodze, więc zadbałam o nie i przygarnełam do ogrodu bo po nich by nic nie zostało. I jest tyle wąsów, ze aż szkoda je wrzucać....
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia