Moje sukulenty - tomboj0
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Moje sukulenty
Nie odnosisz wrażenia, że G. ferrari/ G. glaucum subsp. ferrari zwyczajnie przypala Ci się?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
nyskadu pisze:Ale urocze gymule, uwielbiam je
darekcn42 pisze:Gymnole pierwsza klasa! Zdjęcia też chwalę, bo złe nie są.
nolina pisze:Niee no Ty to masz kopalnie z gymnoczy jak
![]()
Piekne![]()
![]()
![]()
Dziękuję z miłe recenzje. Co prawda kopalnia na razie zamknięta z przyczyn obiektywnych, ale specjalnie dle Was laurka (pomysł podsunął kiedyś Darek) - http://img193.imageshack.us/img193/9442/mozaikay.jpghen_s pisze:Piękne te Twoje gymnokalicja.![]()
To oczywiście nie są moje wymysły tylko propozycje przepisane z książki. Podziały na gatunki często bywają arbitralne i zasadniczo wszystkie mogą być akceptowane z tej prostej przyczyny, że nie ma definicji gatunku przyjętej przez wszystkich i być nie może ponieważ...(kiedyś już o tym było w tym wątku).hen_s pisze:Już to kiedyś pisałem - nie do końca się zgadzam z Twoimi podpisami pod roślinami. Ot, chociażby G. ferrari to dla mnie żadne G. glaucum a G. moserianum to nie G. ochoterenae. Wydaje mi się, że za bardzo zapatrzyłeś/zaczytałeś się w opracowaniach naukowców co to do jednego "worka" wrzucają co popadnie a do kaktusa jest podobne.![]()
Podaję te nazwy z dwóch powodów (nikogo nie namawiam aby to stosował): 1. Według tej książki porządkuję kaktusy, 2. Dla kogoś, kto interesuje się tym rodzajem może być ciekawe zapoznanie się z propozycjami G. Charlesa.
W wypadku tego gatunku istnieje podobna sytuacja jak w wypadku G. ochoterenai/ochoterenae.hen_s pisze:Błąd w nazwie. Gymnocalycium alboareolatum P 382A.Gymnocalycium albiaerolatum P382A
Gatunek ten opisuje Rausch w 1985r jako G. alboaerolatum. W 1992 roku Huxley zmienia tą nazwę na G. albiareolatum, przyczną zmiany jest dopasowanie nazwy do zasad zawartych w "International Code of Botanical Nomenclature". Oczywiście, jak zwykle, nie wszyscy się z tym zagadzają. Na etkietce zakupionej rośliny również było "albiareolatum". No i tę nazwę podaje moja biblia.
Nie wydaje mi się, to tylko nieszkodliwe przebarwienia od słońca. Oparzenia słoneczne wyglądają trochę inaczej:blabla pisze:Nie odnosisz wrażenia, że G. ferrari/ G. glaucum subsp. ferrari zwyczajnie przypala Ci się?

Dzisiaj na koniec chciałbym prosić Wszystkich aby trzymali kciuki za dzielnego notokaktusa. Wygląd po wyciągnięciu z zimowiska i dzisiaj (nie pomagałem mu):

Uploaded with ImageShack.us
pozdrawiam
tomek
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Trzymam kciuki za noto, a laurka pierwsza klasa 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Da radę, nie będzie nawet śladu 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Posługujemy się innymi książkami, innymi autorytetami. "Gymnocalycium A Collectore Guide" - Pilbeam 1995 jest dla mnie tym co wydaje się być najbardziej odpowiednie i mnie odpowiadające w klasyfikacji gymnokalicjum. Nawet w codziennej obserwacji wydaje mi się, że jest tak jak tam pisze.propozycje przepisane z książki

W mojej książce jest ciekawa tabelka z liczbą gatunków wyróżnionych przez różne autorytety. Skromny wybór:
DeCandolle (1828) - 2 gat. (ciekawe jakie? Pewnie Gymnokalicjum brązowe i zielone)
Berger (1929) - 24
Nowsze propozycje:
Till (2008) - 103
Hunt (2006) - 49
Pilbeam (1995) - 80
Charles (2009) - 56
No i bądź tu mądry!
pozdrawiam
tomek
DeCandolle (1828) - 2 gat. (ciekawe jakie? Pewnie Gymnokalicjum brązowe i zielone)
Berger (1929) - 24
Nowsze propozycje:
Till (2008) - 103
Hunt (2006) - 49
Pilbeam (1995) - 80
Charles (2009) - 56
No i bądź tu mądry!
pozdrawiam
tomek
Resztka kwiatów sprzed okresu deszczowego:
G. occultum/G. bodenbenderianum. Pilbeam uważa ten gatunek za oddzielny. Jednak wspomina również, że jest to gatunek uznawany za "tymczasowy". Jeśli ktoś jeszcze nie wie to książkę Pilbeama można pobrać z http://www.cactuspro.com/biblio/, tamże parę innych ciekawych pdf'ów.

G. ritterianum P294

Ferocactus (?) z supermarketu

Nie samymi kaktusami człowiek żyje - cztery agawy, pierwsza A. lophanta v. quadricolor i trzy agawy z ogrodniczego:

pozdrawiam
tomek
G. occultum/G. bodenbenderianum. Pilbeam uważa ten gatunek za oddzielny. Jednak wspomina również, że jest to gatunek uznawany za "tymczasowy". Jeśli ktoś jeszcze nie wie to książkę Pilbeama można pobrać z http://www.cactuspro.com/biblio/, tamże parę innych ciekawych pdf'ów.

G. ritterianum P294

Ferocactus (?) z supermarketu

Nie samymi kaktusami człowiek żyje - cztery agawy, pierwsza A. lophanta v. quadricolor i trzy agawy z ogrodniczego:

pozdrawiam
tomek
- bool
- Od: 26 lip 2010, o 22:49
- Kontakt:
laurka bomba, w sam raz na tapetę pulpitową 

- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
Przepięknie! Notocactus da sobie radę, nie musisz się obawiać
.

Pozdrawiam, Darek.
Dzięki!
Wystarczyło parę godzin słońca i gymnokalicja wznowiły kwitnienie:
G. terweemeanum/nazwa nieokreślona

G. stellatum JS155/G.quehlianum

G. robustum VS139

G. glaucum

Hawortia z marketu dała czadu i wypuściła kwiatostan o długości 110cm, zdjęcie nie wyszło najlepiej.

pozdrawiam
tomek
Wystarczyło parę godzin słońca i gymnokalicja wznowiły kwitnienie:
G. terweemeanum/nazwa nieokreślona

G. stellatum JS155/G.quehlianum

G. robustum VS139

G. glaucum

Hawortia z marketu dała czadu i wypuściła kwiatostan o długości 110cm, zdjęcie nie wyszło najlepiej.

pozdrawiam
tomek
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:

Hawothia rzeczywiście zaszalała

- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
Śliczne kwiatki
No i słoneczka zazdroszczę
, u mnie szaro, zimno i dlatego nic nie chce kwitnąć :x

No i słoneczka zazdroszczę

Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Dzięki za trzymanie kciuków, dziuplowaty notokaktus pięknie zakwitł:

Dla urozmaicenia parę gymnoli:
Gymnocalycium hossei

G. sanluisense MT07-068, Charles o nim nie wspomina, opisywany dopiero od 1998r.

G. kroenleinii

G. pflanzii

Nadal kwitną mammilarie

pozdrawiam
tomek

Dla urozmaicenia parę gymnoli:
Gymnocalycium hossei

G. sanluisense MT07-068, Charles o nim nie wspomina, opisywany dopiero od 1998r.

G. kroenleinii

G. pflanzii

Nadal kwitną mammilarie

pozdrawiam
tomek