Francja znana i nieznana - EDU
- grazynarosa22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Francja znana i nieznana - EDU
Dziewczyny....ale Wam zazdroszczę tej Francji,kapitalne te kamienne miasteczka,uliczki,domy....tam chciałabym mieszkac
- gosia22
- Od: 31 sty 2009, o 09:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Loki słyszałam o sklepie Petrus, teraz żałuję ze nie znalazłam kilku minut żeby w paść. kiedys przypadkiem wpadlam na polski sklep przy metrze Goncourt, nie wiem jak się nazywa ale kupiłam tam ogórki kiszone firmy Rolnik.
Nawet nie wiedziałam ze mamy nowa koleżankę w Chevreuse, a Fleur nie daje znaku szkoda bo ma piękne kwiaty.
Wiesiu Następnym razem jak będę się wybierać do stolicy to dam znać i zrobimy sobie polski podwieczorek.
Grażynko nie masz czego zazdrościć, jak mówi mądre przysłowie "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma "
A wiecie ze przejeżdżali kolo nas kolarze z Tour de France ??? ale mieliśmy ubaw, najpierw przejechały samochody z których rzucano różne gadżety. Dzieci miały cukierki i czapki z daszkiem a ja płyn do prania
Kolarze przejechali tak szybko ze aparatu nie zdążyłam otworzyć.
Nawet nie wiedziałam ze mamy nowa koleżankę w Chevreuse, a Fleur nie daje znaku szkoda bo ma piękne kwiaty.
Wiesiu Następnym razem jak będę się wybierać do stolicy to dam znać i zrobimy sobie polski podwieczorek.
Grażynko nie masz czego zazdrościć, jak mówi mądre przysłowie "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma "
A wiecie ze przejeżdżali kolo nas kolarze z Tour de France ??? ale mieliśmy ubaw, najpierw przejechały samochody z których rzucano różne gadżety. Dzieci miały cukierki i czapki z daszkiem a ja płyn do prania
Kolarze przejechali tak szybko ze aparatu nie zdążyłam otworzyć.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Mnie ta banda naszprycowanych amatorów substancji dopingowych też pewnie niedługo będzie uszczęśliwiać, hałasując niemożebnie ? bo akurat tak się składa, że trasa ostatniego etapu Tour de France przebiega pod moim blokiem. ;-)
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
Gosiu, przez nasze miasteczko też przejeżdżali! Niestety, tego dnia strasznie lało i na ulicach nie było zbyt wielu obserwatorów. Widziałam jednak fotoreportaże z innych miasteczek, gdzie pogoda dopisała i wielu Bretończyków witało kolarzy w swych strojach regionalnych. Mimo paskudnej aury i nam udało się zobaczyć przejazd z tarasu naszej sąsiadki, ale tutaj nie mieliśmy szans na zdobycie czapeczki, czy choćby cukierka .
Widzę, że pobyt w Paryżu był równie radosny. Zrobiliśście dzieciom ogromną frajdę zwiedzając stolicę z pokładu statku.
Widzę, że pobyt w Paryżu był równie radosny. Zrobiliśście dzieciom ogromną frajdę zwiedzając stolicę z pokładu statku.
Cały czas czytałam ten wątek i myślałam może kiedyś pojadę i zobaczę. I masz Ci los nawet się nie spodziewałam, a tu dowiaduję się że lecę do Paryża Oj od nowa muszę przelecieć wątek
i spisać sobie najważniejsze sugestie.
i spisać sobie najważniejsze sugestie.
- gosia22
Justi , genialnie ze marzenie ci się spełni ! Koniecznie napisz po powrocie, jak ci się podobało w Paryżu !
- gosia22
Witam wszystkich gorąco po wakacjach. jak sie czujecie po wakacjach, powrót do pracy nie był trudny?
Ja tego roku spędziłam wakacje w dwoch roznych miejscach. W lipcu byłam w regionie Pays la Loire a dokładnie w Anjou, w sierpniu w departamencie Lot i Dordogne.
Lot, co za przecudny region. U mnie jest wietrznie i wilgotno. Tam sucho i ciepło, normalnie jesteśmy na południowym zachodzie. krajobrazy jak wa widokówce, pełno zamków , ogrodów, zieleni wokół. Jedzenie przepyszne , specjalnością jest foie gras, truffe- grzybnigdy nie jadłam bo jak dla mnie za drogi, i potrawy z kaczki. Az ślinka leci.
a oto kilka fotek
jardin ? la française Manoir d'Eyrignac
Sarlat , miasteczko bardzo turystyczne , ale pełne uroku !!
Saint Cirq la Popie i okolice . zakochałam się w tym miejscu na ubój ! Moje dzieci także , obiecałam sobie ze za rok lub dwa tam wrócę.
Figeac, mile zaskoczenie. Bez wielkiej chęci tam jechałam, ale nie żałuję miasto śliczne pełne uroku.
replika Kamienia z Rosetty, pisany w trzech językach
cahors i słynny most Valentré
Rocamadour , wielkie rozczarowanie. Myslam ze kupie tutaj słynny kozi ser a okazało się ze jest to miasto przepełnione tylko butikami z bezinteresownymi rzeczami. Musze jednak wspomnieć ze jest to miasto pielgrzymów. Cale szczęście ze miasto jest pięknie położone.
Collonges la Rouge w regionie Limousin, w departamencie Corr?ze. Miasteczko to jest znane ze względu na czerwony kamień z którego jest zbudowane.
Suszony Tytoń. Od XVI w tytoń jest produkowany w regionie Lot.
Ja tego roku spędziłam wakacje w dwoch roznych miejscach. W lipcu byłam w regionie Pays la Loire a dokładnie w Anjou, w sierpniu w departamencie Lot i Dordogne.
Lot, co za przecudny region. U mnie jest wietrznie i wilgotno. Tam sucho i ciepło, normalnie jesteśmy na południowym zachodzie. krajobrazy jak wa widokówce, pełno zamków , ogrodów, zieleni wokół. Jedzenie przepyszne , specjalnością jest foie gras, truffe- grzybnigdy nie jadłam bo jak dla mnie za drogi, i potrawy z kaczki. Az ślinka leci.
a oto kilka fotek
jardin ? la française Manoir d'Eyrignac
Sarlat , miasteczko bardzo turystyczne , ale pełne uroku !!
Saint Cirq la Popie i okolice . zakochałam się w tym miejscu na ubój ! Moje dzieci także , obiecałam sobie ze za rok lub dwa tam wrócę.
Figeac, mile zaskoczenie. Bez wielkiej chęci tam jechałam, ale nie żałuję miasto śliczne pełne uroku.
replika Kamienia z Rosetty, pisany w trzech językach
cahors i słynny most Valentré
Rocamadour , wielkie rozczarowanie. Myslam ze kupie tutaj słynny kozi ser a okazało się ze jest to miasto przepełnione tylko butikami z bezinteresownymi rzeczami. Musze jednak wspomnieć ze jest to miasto pielgrzymów. Cale szczęście ze miasto jest pięknie położone.
Collonges la Rouge w regionie Limousin, w departamencie Corr?ze. Miasteczko to jest znane ze względu na czerwony kamień z którego jest zbudowane.
Suszony Tytoń. Od XVI w tytoń jest produkowany w regionie Lot.
Gosiu dziękujemy Ci ślicznie za foto-relację , te klombiki podbiły moje serce. Widoki jak z bajki i nie dziwię się że chcesz tam wrócić
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Gosiu po wakacjach,będziesz miała piękne wspomnienia,miejsca rzeczywiście piękne.Pozdrawiam
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Kontakt:
Urzekające są te stare , kamienne miasteczka , pełne zaułków i wąskich uliczek Widzę ,że miałaś ciekawe i udane wakacje .
Co do sera (którego nie udało Ci się kupić ) - lubisz kozi ser z Banon ?
Co do sera (którego nie udało Ci się kupić ) - lubisz kozi ser z Banon ?
- fela
- Od: 23 lut 2009, o 17:51
A to mnie Gosiu zaskoczyłaś. Rocamadour nie podobało Ci się? Fakt, że jest tam zwykle dużo turystów. Trudno się dziwić, bo po Mont Saint Michel, to drugie najliczniej odwiedzane miejsce we Francji. Mimo tłumu turystów i licznych sklepików z głupotami, nie sposób odmówić im magii. Myślę, że po prostu nie lubisz poruszać się w ciżbie turystycznej masy. Dla mnie to też nieprzyjemne i jedynym rozwiązaniem jest odwiedzanie takich miejsc poza sezonem. W Saint Cirq la Popie mogłabym mieszkać, choć temperatury latem są dla mnie zbyt wysokie. No, ale gdzie znależć idealny klimat w kraju koguta.. ?
- gosia22
Witajcie , ciesze się ze fotorelacja z moich wakacji spodobała sie wam . Z nostalgia myślę o tym regionie, który naprawdę jest fantastyczny.
Justi a co z wakacjami w Paryżu ?? Przed czy po ? Napisz co i jak Grażynko wakacje nie tylko ja milo wspominam, bo nawet moim dzieciom bardzo się tam podobało . Ewelinko sera z Banon nie jadłam on chyba pochodzi z Alp, ja się zajadałam cabécou i Rocamadour.
Fela, w Rocamadour jakby to określić, z daleka czy z boku jest to śliczne miasto. ale w środku to już inna historia. Sklep na sklepie, duperele sprzedawane ze szkoda gadać, cały czar i wdzięk się ulotnił. W St. Cirq tez są butiki czy atelier artystów ale są one wkomponowane w tło, w Rocamadour czułam się jak w wesołym miasteczku brrrr.
Nie wspominałam ze byłam w Gouffre de Padriac, cudna grota z podziemna rzeka. Zjazd winda na 100m pod ziemia, następnie zapychająca dech w piersiach przejażdżka lodka w podziemnej rzece. Widok powalający na kolana, niestety robienie zdjec jest zabronione zostają wiec tylko wspomnienia
Innym pięknym miejscem jest jaskinia Lascaux z prehistorycznymi malowidłami na ścianach. Musze dodać ze grota jest kopią , oryginalna znajduje się tuz obok. Fotek robić oczywiście nie można było
Justi a co z wakacjami w Paryżu ?? Przed czy po ? Napisz co i jak Grażynko wakacje nie tylko ja milo wspominam, bo nawet moim dzieciom bardzo się tam podobało . Ewelinko sera z Banon nie jadłam on chyba pochodzi z Alp, ja się zajadałam cabécou i Rocamadour.
Fela, w Rocamadour jakby to określić, z daleka czy z boku jest to śliczne miasto. ale w środku to już inna historia. Sklep na sklepie, duperele sprzedawane ze szkoda gadać, cały czar i wdzięk się ulotnił. W St. Cirq tez są butiki czy atelier artystów ale są one wkomponowane w tło, w Rocamadour czułam się jak w wesołym miasteczku brrrr.
Nie wspominałam ze byłam w Gouffre de Padriac, cudna grota z podziemna rzeka. Zjazd winda na 100m pod ziemia, następnie zapychająca dech w piersiach przejażdżka lodka w podziemnej rzece. Widok powalający na kolana, niestety robienie zdjec jest zabronione zostają wiec tylko wspomnienia
Innym pięknym miejscem jest jaskinia Lascaux z prehistorycznymi malowidłami na ścianach. Musze dodać ze grota jest kopią , oryginalna znajduje się tuz obok. Fotek robić oczywiście nie można było
-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
Bardzo Wam dziękuję za pokazanie tak pięknych zakątków Francji. Nigdy tam nie byłam i najprawdopodobniej nie będę ale dzięki Wam przeżyłam wspaniałe chwile oglądając te miejsca w których Wy bywacie. Ach zobaczyć to na własne oczy, marzenie.