Goździk brodaty(Dianthus barbatus)
Re: Goździk brodaty i ogrodowy
Kamienne i brodate to chyba te same. Ja siałam w kwietniu rok temu.
Kwitną w następnym roku po sianiu.
Kwitną w następnym roku po sianiu.
- Graszka
- 1000p
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja goździki brodate sieję zawsze w kwietniu one pięknie rozrosną się do zimy. Myślę , że teraz też jest dobry czas.
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
Goździki warto mieć, oj tak; nie dość, że dają po oczach to jeszcze po nosie
Jak tylko przejdzie deszcz to zacznę pikować siewki brodatych na przyszły rok
Czy goździki ogrodowe raz zasadzone nie znikną? Będę miała je za rok, ale niekwitnące, a za dwa lata znowu kwitnące i tak dalej? Czy jeśli teraz kwitną, to już się same nie wysieję i mogę się z nimi pożegnać na zawsze?
Santio różnie to bywa, jeżeli nasiona będą miały odpowiednie warunki to rośliny same będą się rozsiewać, ale wiadomo jednym mnożą się bezustannie a innym nie... ja osobiście wolę zbierać nasiona i sam siać, mam pewność że na pewno nie znikną jednak są to krótkowieczne byliny i po kilku latach się wyradzają, więc warto mieć w zapasie nowe flance
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
@ Santia ? a to zależy które goździki... Jednoroczne mogą się same rozsiać, a mogą zniknąć ? to zależy od wielu czynników, w tym gleby. Dwuletnie ? jeśli tylko uda im się samemu wysiać ? powinny zacząć rosnąć jeszcze w tym samym roku, a zakwitnąć w następnym. Czyli ? jeśli wszystko pójdzie dobrze ? miałabyś kwiaty co roku. Bylinowe kwitną co roku.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dianthus caryophyllus (Goździk ogrodowy). Jest to oddzielny gatunek goździka. Posiada kwiaty pełne lub półpełne, a nawet pojedyncze (co widać poniżej) wysokość około 50cm, łodygi koloru sinozielonego (niebieskawe). Kwitną od połowy VI do końca IX. Ja mam tę roślinę drugi rok także dopiero w przyszłym roku dowiem się czy faktycznie jest to roślina wieloletnia (jak jest napisane na opakowaniu) czy dwuletnia (takie opinie znalazłam na stronach www).
W linku poniżej, do mojego albumu, pierwsze zdjęcie przedstawia jednorocznego goździka chińskiego Chianti.
W linku poniżej, do mojego albumu, pierwsze zdjęcie przedstawia jednorocznego goździka chińskiego Chianti.
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja właśnie jestem po pierwszym zbiorze nasion brodatych,reszta dojrzewa ,jak znajdę wolne miejsce to zaraz wysiewam.Chcę ich mieć mnóstwo.Kiedy s babcia je miała,a ja dopiero mam je 2 rok,ale rozrastają się!
Kwiaty to resztki Raju.
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
Plumi prosze pokaz mi jak maja wygladac te kwiatki aby moc juz nasionka zbierac, kiedy sa dojrzale a kiedy nie... bo tez chcialabym zebrac swoje ale kompletnie nie wiem kiedy to zrobic
- Plumi
- Od: 20 cze 2011, o 14:53
Musisz poczekać,aż kwiatostany zaczną zasychać,wtedy otwierają się torebki nasienne.Wystarczy przechylić i potrząsnąć.Trzeba codziennie sprawdzać,czy nie ma kolejnych dojrzałych nasion,bo wystarczy trochę wiatru i same wylecą.
Kwiaty to resztki Raju.