Mój pierwszy storczyk, phalaenopsis
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Miaaa, witaj wśród storczykowo zakręconych
Bardzo ładny falenopsis, u mnie też wszystko się zaczęło od różowego jeśli chodzi o jego pielęgnację, na tym Forum znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat, wiele wątków poświęconych jest falenopsisom
Możesz też poczytać tu:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Życzę powodzenia w uprawie i długiego kwitnienia :P
Bardzo ładny falenopsis, u mnie też wszystko się zaczęło od różowego jeśli chodzi o jego pielęgnację, na tym Forum znajdziesz mnóstwo informacji na ten temat, wiele wątków poświęconych jest falenopsisom
Możesz też poczytać tu:
http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html
Życzę powodzenia w uprawie i długiego kwitnienia :P
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- gucia
- Przyjaciel Forum
- Od: 27 wrz 2007, o 18:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Piękny!
Ja też zaczynałam właśnie od takiego koloru falka.
Kwitł mi pięknie od sierpnia do grudnia, niezapomniane wrażenia.
Ja też zaczynałam właśnie od takiego koloru falka.
Kwitł mi pięknie od sierpnia do grudnia, niezapomniane wrażenia.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Moje wątki
- Narine
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 paź 2007, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękny różowiutek Obfotografowany z każdej strony ;) Ja też swoje wciąż nawiedzam z aparatem...
Pozdrawiam
Ogrodowe impresje
Ogrodowe impresje
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2008, o 11:57
Witam Witam Wszystkich:)
Witam Was Kochani:* Jestem tu jako nowiutka Mam też pare pytań dotyczących storczyków Oraz daję pare zdjęc:)Od 4 miesiecy się zajmuję storczykami i jeszcze nigdzie nie wyszukałam wiadomosci dotyczącej Phalaenopsisa a dokładnie... chodzi mi o to jak przekwitnie obcinam mu pęd niewiecie po ilu dniach...miesiącach a może roczkach wypuści nowiutki pęd???Czekam na odpowiedz Pozdrawiam Natalia :P
POTEM DODAM WIĘCEJ BO COS MI NET WOLNO CHODZI:([/img]
Poprawiony został kolor czcionki.
Czerwony !! wykluczony do stosowania, w tematach.
Proszę używać normalnej kolorystyki dla treści postu.
mod.JOVANKA-03/2/08
POTEM DODAM WIĘCEJ BO COS MI NET WOLNO CHODZI:([/img]
Poprawiony został kolor czcionki.
Czerwony !! wykluczony do stosowania, w tematach.
Proszę używać normalnej kolorystyki dla treści postu.
mod.JOVANKA-03/2/08
Nataleczko, przeczytałam gdzieś nie pamiętam gdzie), że pędów po przekwitnięciu nie obcina się. Ponoć falenopsis sam zadecyduje, czy uschnie mu pęd, czy też "coś" na nim się pojawi. Ja też po przekwitnięciu moim falenopsisom obcięłam pędy i teraz codziennie je oglądam i wyobrażam sobie, że więcej już nigdy nie będą kwitły. Pozdrawiam.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2008, o 11:57
Hej
Hej. hmmm ja Ci powiem ze mam koleżankę która nie obcieła peda tylko czekała az sam uschnie to usychł jej i teraz juz 2 lata jej nie kwitnie boje sie że to tez mnie spotka że jak obciełam tęn pęd jak pisało między 2-3 węźle i tak zrobiłam
Re: Hej
Obcięcie pędu nie pobawia rośliny możliwości zakwitnięcia. Uniemożliwia jedynie wydłużenie pędu i zawiązywanie pąków na tym wydłużonym odcinku.Nataleczka pisze:Hej. hmmm ja Ci powiem ze mam koleżankę która nie obcieła peda tylko czekała az sam uschnie to usychł jej i teraz już 2 lata jej nie kwitnie boje się że to tez mnie spotka że jak obciełam tęn pęd jak pisało między 2-3 węźle i tak zrobiłam
Po cięciu, Phalaenopsis może wypuścić nowy pęd z pozostawionego "oczka" lub wytworzyć całkiem nowy od podstawy.
Uschnięcie pędu też nie może być przyczyną braku ponownego kwitnienia - tu przyczyn należy szukać w błędach pielęgnacji....
Pozdrawiam,
Mysza
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein
'Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi.' Albert Einstein