Tuje (żywotniki) bledną,brązowieją,żółkną,usychają cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Tuje szmaragd (3 letnie) i cyprysik nutkajski - uschły

Post »

Tak z tym mogę się zgodzić patrząc po swoich jałowcach. W miejscach nie podlewanych często nie ma grzyba, a tam gdzie dość często podlewam lub woda spływa po spadzie działki jest choroba.

Ja swoje jałowce opryskałem raz rok temu i choroba jakby stanęła.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Do tego co napisał MirekL dodałabym powszechne stosowanie agrowłókniny przeciw chwastom.Nie wszędzie można ją stosować, nie na wszystkie rodzaje gleby się nadaje.Tam gdzie jest stale wysoka wilgotność powoduje dodatkowo jej zatrzymywanie przez co sprzyja rozwojowi fytoftorozy.
Awatar użytkownika
cebes
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lip 2011, o 15:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Doglebowo Previcur Energy pod resztę jeszcze żywych roślin, zaś w oprysku Fungicyd o działaniu układowym wraz z siarczanem magnezu.

Pozdrawiam
sylweo
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 wrz 2008, o 15:58

Post »

Bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe spostrzeżenia i porady. Jak tylko przestanie padać (dziś leje u mnie cały dzień) wyrwę 1 uschniętą tuję i załączę zdjęcia korzeni.

Pozdrawiam.
sylweo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Wyjąłem 1 tuję i oto jak wygląda jej system korzeniowy. Bardzo proszę o spostrzeżenia i sugestie, z góry dziękuję... Obrazek Obrazek
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Grube korzenie jeszcze całe... drobne zgniły.

Łatwo pytać... trudniej bez pomacania, powąchania z samej fotki :)
Wywaliłem wczoraj 2 szt 'Selene', stare krzaczory, tak z 80 cm średnicy. Od wiosny stały i nie mogły się zdecydować.
I co- drobne korzenie powstałe na pędach w warstwie ściółki owszem, żywe. Reszta martwa. Nie utopione, bo u mnie szczery piach i VIz. Opieńka? Nie bałdzo :wink: , szyja korzeniowa ok. A jednak coś te korzenie załatwiło, grzybek niewątpliwie, ba, jaki?
I dobrze, jest miejsce na nowe nasadzenia. Previcurem profilaktycznie poleję...

Dlatego nie jestem entuzjastą szpalerów ze 'Smaragda'. Pomijając że już cała Polska to trawniki otoczone tujami :roll: , kichając na hasło "ogród naturalny" i wychodząc z założenia, że o gustach się nie dyskutuje :lol: widzę jeden problem.
Mianowicie... żywopłot swobodny, założony z różnych gatunków, ba, iglaków zmieszanych z liściakami zawsze jest ciekawszy. I jak coś padnie, to bez żalu wywalamy, sadzimy co innego i jest fajnie. Przepadek 10 letniego 'Smaragda' w szpalerze jest nie do naprawy... piękny uśmiech... bez jedynek. :wink:
sylweo
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Mirku, czyli korzenie utopione + grzyb? Potraktowałem profilaktycznie ocalałe tuje Previcurem zarówno do korzenia jak i w postaci oprysku.
Po tych kilkudniowych opadach te właśnie 5 tui stało dosłownie w wodzie, zapewne to je załatwiło :(
Przymierzam się do zrobienia odwodnienia ogrodu i muszę to zrobić jak najszybciej. Zastanawiam się tylko co na miejsce wykopanych tui wsadzić... czy również szmaragdy? Po odwodnieniu gruntu powinny mieć się tam dobrze.
Pozdrawiam!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Prawdopodobnie. Na pochyłe drzewo to i koza...
Wszelakie choroby i szkodniki atakują rośliny osłabione.
Po odwodnieniu sadź co tam chcesz...
glowaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 wrz 2011, o 16:09

Re: Tuje żywotniki brązowieją

Post »

Witam, też mam problem z moimi tujami - brabant - pomożecie?
co im dolega i jak to wyleczyć?
Obrazek
Obrazek
wadrian7
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 paź 2011, o 18:48

Post »

Witam,

3 tygodnie temu zasadziłem sporą ilość tuj szmaragd. Krzewy były wcześniej hodowane w doniczkach 3 l, jedna przy drugiej na powierzchni kilku metrów kwadratowych. W momencie sadzenia zauważyłem że tuje są suche od strony korzeni. Wysuszone części usunąłem ręcznie. Tuje są podlewane 2-3 razy w tygodniu, jednak proces schnięcia nie ustępuje. Proszę o poradę czy tak znoszą przyjmowanie się do gruntu ? Czy może jest to jakaś choroba grzybowa - lato było dosyć deszczowe ? Niżej załączam zdjęcia. Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Re: tuje szmaragd - schną po posadzeniu

Post »

Choroby nie widac.Fizjologia :wink: Siedzi w doniczce,wie ze nie utrzyma tego w zimie wiec sie pozbywa.Trochę potrwa aż do czasy gdy sie dobrze wgryzie w glebe to odzyje.Niestety łysawe pozostanie.Aby temu zaradzic mozna posadzic żywotniki głębiej nawet 5 cm chociaż sam sadziłem i 20 i żyją :wink: .Nie sa cięte wiec moze byc problem z uzyskaniem ładnej zywej zielonej ściany ;:3
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ale te tuje są posadzone bez doniczek...
Napewo, nie bez znaczenia jest susza, jaka teraz panuje - to nie najlepszy okres na wsadzanie żywotników (czy w ogóle krzewów i drzew). Ale skoro już siedzą w ziemi to musisz dostarczyć im wilgoci, ale staraj się nie lać wody na gałązki. Nie piszesz nic o podłożu jakie przygotowaleś... może tu tkwi też jakiś problem...
Czy przed sadzeniem namoczyłeś bryłe korzeniowa tujek, w wodzie ?
Awatar użytkownika
Napoleon
500p
500p
Od: 23 lis 2010, o 14:04

Post »

Ale za długo siedziały w tych doniczkach :wink:
"Naj­pierw Cię ig­no­rują. Po­tem śmieją się z Ciebie. Później z Tobą wal­czą. Później wyg­ry­wasz." Mahatma Ghandi
moniab_1
50p
50p
Od: 15 cze 2009, o 19:21

Post »

Witam, moje thuje szmaragd mają bardzo dużo uschniętych gałązek w środku. Część z nich opada ale większość zostaje. Czy oczyszczać je z tych zaschniętych części czy pozostawić tak jak jest ?

dziękuję
x_a-n
---
Od: 15 mar 2010, o 20:27

Post »

Kiedyś opadną same ale jak ci to przeszkadza to możesz oczyścić . Najlepiej to nie zaglądaj do środka i problem z głowy .
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”