Dzbanecznik (Nepenthes)- pielęgnacja i problemy w uprawie
Re: Dzbanecznik - Nepenthes
powietrze nie jest suche. dla pewności zraszam mojego dzbanka 5/6 razy na dzień.
uraz mechaniczny raczej wykluczę sama go transportowałam nic tam mu się nie działo strasznego miał dobre warunki ..
ale ta temperatura. no możliwe ;p
miejmy nadzieje że nie choruje na nic
uraz mechaniczny raczej wykluczę sama go transportowałam nic tam mu się nie działo strasznego miał dobre warunki ..
ale ta temperatura. no możliwe ;p
miejmy nadzieje że nie choruje na nic
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie nie mówiłem to twoim transporcie. Chodzi mi o tych co transportują towar do sklepów. Rośliny jadą pościskane na paletach i możliwe, że przez to.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
aaa rozumiem ;P jeszcze jak oglądałam ją w sklepie wydawała mi się na zdrową roślinkę. dopiero w domu zauważyłam pęknięty dzbanuszek. hmm może musi się zaaklimatyzowaać dlatego dzbaneczki pękają?
- Delete
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 maja 2009, o 09:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie napisałem wcześniej? No to też może być powód, ale raczej w połączeniu z uszkodzeniem. Często po zmianie miejsca najzwyczajniej usychają.
Obserwuj go i tak jak pisałem wcześniej. ;)
Obserwuj go i tak jak pisałem wcześniej. ;)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Kaktusy... / Doniczkowce
-
- 100p
- Od: 8 lut 2011, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rosiczka (Drosera)
1.Kupiłem dzbanecznika (piszę o tym tu bo nie chcę zakładać nowego wątku). W internecie wyczytałem że muszą stać na wschodnim lub zachodnim parapecie. (Mi by bardziej odpowiadał zachodni). Bo muszą mieć rozproszone światło. A czy jak już stoi na wschodnim lub zachodnim parapecie to musi być jakaś osłonka żeby rozproszyć to światło
2. Na jednej stronie piszą, że jest trudny w hodowli, a na drugiej, że prosty ale nie najłatwiejszy. I chciałbym się dowiedzieć czy wam sprawia problemy w hodowli.
3. Napiszcie mi jeszcze parę wskazówek przy ich hodowli (te podstawowe przeczytałem w internecie).
2. Na jednej stronie piszą, że jest trudny w hodowli, a na drugiej, że prosty ale nie najłatwiejszy. I chciałbym się dowiedzieć czy wam sprawia problemy w hodowli.
3. Napiszcie mi jeszcze parę wskazówek przy ich hodowli (te podstawowe przeczytałem w internecie).
Z pytaniami dotyczących rosiczek zapraszam a mój temat:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p2050000" onclick="window.open(this.href);return false;
POZDRAWIAM SZYMON
Nie dawaj żadnych osłonek, zachodnie lub wschodnie powinno być ok. Mi ventrata i sanguinea rosną nawet na południowym oknie. Rady...dużo światła (w zimę może przestać dzbankować (chyba, że będziesz doświetlał) i ostrożnie z podlewaniem, bo dzbanki da się przelać (muszą mieć cały czas wilgotne podłoże, ale nie mokre). Najlepiej posadzić je w dobrze przepuszczalnym podłożu (mech sphagnum żywy bądź martwy jakieś dodatki typu keramzyt,perlit,czy mieszanka z torfem jest wiele opcji ;) ). Nie przenoś dzbanecznika z miejsca ma miejsce, one nie lubią zmian, unikaj też przeciągów lub zimnego powietrza zimą.
pzdr
pzdr
"Cóż piękniejszego nad niebo, które otacza wszystko co piękne?"
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
- 100p
A co z tą wilgotnością powietrza? Czy wystarczy że spryskam kilka razy dziennie. Czy muszę zadbać o inne źródło wilgotności powietrza?
POZDRAWIAM SZYMON
POZDRAWIAM SZYMON
Zależy jeszcze jakiego masz dzbanecznika :p . Ale jeśli jest to jakaś popularna krzyżówka lub N. sanguinea to da radę w pokojowej wilgotności. W dzbankowaniu ważniejsze jest światło. Jeśli jednak chcesz, możesz postawić doniczkę z podstawką na większej podstawce z keramzytem do połowy zalanym wodą, na pewno nie zaszkodzi.
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
-
- 100p
A można dodać do torfu gruboziarnisty piasek zamiast perlitu?
POZDRAWIAM SZYMON
POZDRAWIAM SZYMON
Perlit to perlit, piasek go nie zastąpi. Nawet ten gruboziarnisty. Piasek nie poprawia tak dobrze struktury gleby jak perlit, chociaż można go stosować razem z perlitem.
"To, że nie mogę zmienić wszystkiego, nie oznacza, że nie powinienem próbować zmienić czegokolwiek".
- BlackPearl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lip 2011, o 10:26
Sporo światła (wschodni lub zachodni parapet bedzie ok.), podłoże to kwaśny torf bez dodatków, możesz też dodać mchu torfowca trochę, powinien mieć cały czas wilgotno ale nie przesadnie mokro, na parapecie, nie zimuje się.
pozdrawiam
pozdrawiam
Rośliny owadożerne
Rośliny owadożerne
- BlackPearl
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lip 2011, o 10:26
Re: Dzbanecznik "hookeriana"
aha czyli jak nie zimować to trzymać w jakiej temp. ??(powyżej 20 stopni ??)