Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"cz.1
Re: Pomidorowo ogórkowy szał "podfoliowy"
Ale piękne to Twoje serduszko Kasiu i jakie zdrowiutkie
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
forumowicz!
Radziłabym Ci nie proponować oprysków wodą święconą.Ona służy do innych celów.To wcale nie jest śmieszne.
Radziłabym Ci nie proponować oprysków wodą święconą.Ona służy do innych celów.To wcale nie jest śmieszne.
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wampirku, zaraza to to na pewno nie jest, bo ona nie atakuje ogorkow. Z kolei maczniaka rzekomego nigdy nie widzialam na pomidorach.
Pozdrawiam! Gienia.
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
no właśnie, coś mi sie nie podoba, bo generalnie u mnie na polu nie ma jeszcze żadnych objawów, a tutaj pod folią taki stan... inny fakt jest taki, że mi je dość podmoczyło po ostatnich opadach i woda podeszła pod tunel.... Miedzianem profilaktycznie pryskałem je 3 razy w sumie... i to jest dziwne. Na innych, znaczy pomidorach, arbuzach nic się nie dzieje a tutaj masz...
Żarty sobie robisz z tą ekologicznością. Jeszcze ktoś uwierzy. H2O przetrzymywana kilka dni w temperaturze pokojowej, do której kilkaset osób dziennie wkłada "czystą" rękę. Żywa woda.forumowicz pisze:Wobec podejrzeń, że uprawiam tu kryptoreklamę środków chemicznej ochrony roślin od dziś będę polecał do ochrony warzyw opryski z .... wody święconej. Jest to środek jak najbardziej ekologiczny i teoretycznie powinien być skuteczny.
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wampir wydaje mi sie że one po prostu sa podmoczone za bardzo i dlatego tak sie stało. Ja na Twoim miejscu podlewałabym mniej obficie jak zazwyczaj i powinny dojsc do siebie. A jak nie to trzeba by było sie bardziej zagłębić w temat chorób ogórków z czego ja juz tak bardzo sie nie znam ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Jakiś chlorowodorek prokamokarbu albo inny cymoksanil - to zdaniem niektórych chemia, i słusznie. Ale taki np. Enterococcus faecalis - saprofit człowieka ,którego może nosić na skórze rąk- toć to czysta ekologia. Bakteria współżyjąca z człowiekiem jak jego własna żona.11krzych pisze:Żarty sobie robisz z tą ekologicznością.
Pozdrawiam i miłego dnia życzę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 wrz 2010, o 08:48
Re: Uprawa pomidorów pod osłonami.
Witajcie, czy ktoś z was uprawia pomidory w tunelu foliowym z wyłożoną na ziemi włóknina na chwasty? Czy tak można? włóknina jest czarna i boję się że to mocno podniesie temperaturę w tunelu. Liczę na wasze doświadczenie. Pozdrawiam
U mnie rosną na czarnej agrowłókninę od ładnych paru lat i naprawę im to służy.
Nie zauważyłem żeby temperatura się podniosła (ale tu zaznaczę że preferuje krótkie tunele tzn 20m)
W tunelu jest mniej wilgoci , a gleba moim subiektywnym zdaniem ma lepsze stosunki wodne . Pomimo upałów i braku jakiegokolwiek cieniowania , pomidory nigdy nie więdły.
tutaj tez małe zastrzeżenie , pomidory sadzę w połowie kwietnia więc w najwyższe upały ziemia jest już zacieniona trochę od pomidorów , nie umiem powiedzieć jak się to zachowuje przy nasadzeniach na zbiór jesienny , ale Ekopom tak sadzi więc tez musi być ok
Nie zauważyłem żeby temperatura się podniosła (ale tu zaznaczę że preferuje krótkie tunele tzn 20m)
W tunelu jest mniej wilgoci , a gleba moim subiektywnym zdaniem ma lepsze stosunki wodne . Pomimo upałów i braku jakiegokolwiek cieniowania , pomidory nigdy nie więdły.
tutaj tez małe zastrzeżenie , pomidory sadzę w połowie kwietnia więc w najwyższe upały ziemia jest już zacieniona trochę od pomidorów , nie umiem powiedzieć jak się to zachowuje przy nasadzeniach na zbiór jesienny , ale Ekopom tak sadzi więc tez musi być ok
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 wrz 2010, o 08:48
Dzięki za informacje ja mam tunel 7x 30 i w tym roku miałam bez włókniny. Mocno się namęczyłam z chwastami. W przyszłym roku w takim razie dam włókninę będę miała łatwiej. A pomidorki mam cudne...
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Mam w swoim foliaczku pierwszy rok czarną agrowłókninę, i muszę powiedzieć, ze jest rewelacyjna, dużo mniej roboty. Włóknina wyeliminowała chwasty prawie do zera. Polecam wszystkim.
U mnie w namiocie nie mam czarnej agrowłókniny, a chwasty wyeliminowałam prawie do zera . Tak intensywnie nad nimi pracowałam, że od półtora miesiąca nie rosną w ogóle i się nudzę , autentycznie.jarson64 pisze:Mam w swoim foliaczku pierwszy rok czarną agrowłókninę, i muszę powiedzieć, ze jest rewelacyjna, dużo mniej roboty. Włóknina wyeliminowała chwasty prawie do zera. Polecam wszystkim.