Uprawa melonów cz.1
Re: Uprawa melonów
pędzelkiem
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
loeb ja próbowałam sama, ale zauważyłam, że pszczoły chętnie wykonują za mnie tą pracę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wysiałam 15 kwietnia i do 15 maja trzymałam w domu po czym wsadziłam do foliówki . Nie pomagałam w zapylaniu . W tej chwili tak jest gęsto ,że chyba będę już ucinać pędy bo zajęły juz część przejścia i wchodzą na pomidory a posadziłam w sumie 2 arbuzy i 5 melonów.
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przy nieco gęstszym sadzeniu , warto pierwsze przycięcie zrobić na 2-3 liście , wtedy oczywiście będzie mniej pędów bocznych i mniejsze zagęszczenie . A pędy potrzebują jednak trochę miejsca , min. 1,2 m - a jeszcze lepiej 1,5 m , żeby i dojście było . Arbuzy oczywiście jeszcze więcej , tym bardziej ,że nieraz zawiązują dość daleko na pędzie .
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Re:
Właśnie, właśnie co z tymi melonami, dobre były? Ja mam w tym roku Malagę, jeden owoc już taki większy, no i nie wiem jak to z tą dojrzłością tej odmiany. Skórka chyba powinna zmienić kolor na taką żółtawo-pomarańczową jak na Twoich owocach? Może jakieś wskazówki z Twoich doświadczeń z tą odmianą?
- graveDMan
- 100p
- Od: 18 lut 2011, o 17:10
Co roku uprawiam melony, odmiana Malaga F1 to według mnie jedna z najlepszych odmian. Polecam także odmianę Oranje Ananas - bardzo słodzusia odmiana.
Dojrzałe owoce ładwo odrywają się od ogonków.
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
graveDMan pisze:Co roku uprawiam melony, odmiana Malaga F1 to według mnie jedna z najlepszych odmian. Polecam także odmianę Oranje Ananas - bardzo słodzusia odmiana.
Poza łatwym oderwaniem szypułki kolor skórki powinien być taki pomarańczowawy (taki obrazek był na opakowaniu z nasionkami)?
Bardzo ładne i chyba już spore, ja mam tylko jednego ,wielkości pięści, a mam 4 rośliny-ale i tak jestem zadowolona, bo jeden mini arbuzik zrobił się czarny a drugi stoi w miejscu, na pewno mają mokro, może to jest przyczyna ah te deszcze
Pozdrawiam Iwona
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Chudziak, piękne melony U mnie rosną i rosną a koloru nie zmieniają ale daję im czas do końca lipca przynajmniej.
U mnie czepił się mączniak rzekomy po obfitych deszczach. Dotychczas był spokój przy opryskach skrzypem a teraz poszedł Acrobat lub Bravo- zależało od stopnia infekcji. Melony okryłam woreczkami foliowymi przed opryskiem.
U mnie czepił się mączniak rzekomy po obfitych deszczach. Dotychczas był spokój przy opryskach skrzypem a teraz poszedł Acrobat lub Bravo- zależało od stopnia infekcji. Melony okryłam woreczkami foliowymi przed opryskiem.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
[quote="chudziak"]Takiej wielkości i o takim zróżnicowaniu w wyglądzie mam melony ( wszystkie wyhodowane z nasion od frant'a )
chudziak, czy mógłbyś zebrać nasiona z tego pierwszego, w ciemne łatki?
chudziak, czy mógłbyś zebrać nasiona z tego pierwszego, w ciemne łatki?
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mogłabym ale nie wiem czy zachowaja właściwości genetyczne . No i nie wiem jak rozpoznać kiedy będzie dojrzałyloeb pisze:chudziak, czy mógłbyś zebrać nasiona z tego pierwszego, w ciemne łatki?
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Ups. Trzymaj na krzaku aż sam odpadnie;) poza tym ponoć ma pachnieć, wydawać odgłos przy pukanie, trzeszczeć przy ściskaniu i chlupotać przy kołysaniu.. Przynajmniej tyle pamiętam.. A, i chyba zmieni kolor na żółtawy.