Idzie wiosna ... kiedy sadzić ?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Aniu nie siej w tym tygodniu - ma być zimno!
Za to za tydzień już do + 10 stopni
Za to za tydzień już do + 10 stopni
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Sadzenie nie powinno być wymuszone i zawsze lepiej z nim zaczekać niż później żałować. Nie ma znaczenia to czy posadzimy coś w dzień rozpoczynający wiosnę czy też później. Najważniejsza jest tu temperatura. Najlepiej gdy owa temperatura nie spada poniżej 10 stopni. Wtedy można powiedzieć, że warunki do sadzenie są optymalne. Jako radę, warto przy sadzeniu wkopać rurkę niedaleko korzenia która będzie dobrze nawadniać drzewko.
bigaczzz - piszesz o temperaturze w dzien czy w nocy?
dzisiaj przypadkiem zerknełem na swoje pigwowce japońskie i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem, że wypuszczają już liście... jeżeli do soboty nie spadną żadne deszcze to biore się za przesadzanie i sadzenie drzew... niby zima ma nie wracac, no ale jezeli po tak wysokich temperaturach w lutym wroci w marcu to duzo roslin moze miec klopoty...
dzisiaj przypadkiem zerknełem na swoje pigwowce japońskie i ku mojemu zaskoczeniu zauważyłem, że wypuszczają już liście... jeżeli do soboty nie spadną żadne deszcze to biore się za przesadzanie i sadzenie drzew... niby zima ma nie wracac, no ale jezeli po tak wysokich temperaturach w lutym wroci w marcu to duzo roslin moze miec klopoty...
Tomek
W nocy nie powinna spadać poniżej zera, a to się jeszcze zdarza, choć w ciągu dnia mamy 10 stopni. Tak to jest problem. Większość drzew wypuściła już pąki i jeśli przyszedłby jakiś większy i dłuższy przymrozek, to straty mogą być wielkie. Ale tak już niestety jest z tą pogodą. Nigdy nie da się jej dobrze przewidzieć, szczególnie tej długoterminowej...
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2007, o 18:40
- Kontakt:
Kaska33: moze kwiaty, ogrodem zajmuje sie od roku, wciagnelo mnie, ale specem nie jestem zrobie zdjecia i w sobote umieszcze na forum, ale dla mnie wygladaja na liscie, sa zielone
Bigaczzz: no nie da sie, szczegolnie ostatnimi laty, ale uwazam, ze jak teraz przesadze (dąb czerwony, metasekwoje, daglezje, brzozy i frisie) to zrobie im mniej krzywdy, niż miałbym to robić po pęknięciu pąków, co przy tej pogodzie, raczej niedlugo się stanie
ps. jest jakieś przysłowie, że pogoda na św. Piotra (to chyba dzisiaj) zwiastuje taka samą pogodę na najbliższe 40 dni, ale to są ludowe mądrości, oceni niech każdy sam sobie...
Bigaczzz: no nie da sie, szczegolnie ostatnimi laty, ale uwazam, ze jak teraz przesadze (dąb czerwony, metasekwoje, daglezje, brzozy i frisie) to zrobie im mniej krzywdy, niż miałbym to robić po pęknięciu pąków, co przy tej pogodzie, raczej niedlugo się stanie
ps. jest jakieś przysłowie, że pogoda na św. Piotra (to chyba dzisiaj) zwiastuje taka samą pogodę na najbliższe 40 dni, ale to są ludowe mądrości, oceni niech każdy sam sobie...
Tomek
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 gru 2007, o 18:40
- Kontakt: