Czosnek zimowy cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Czosnek zimowy

Post »

:wit Swój czosnek wyczyściłam,obrałam z lusek,pobcinalam łodygi i polożyałam w altance do suszenia. Łety i łuski wsadziłam do wiadra i zalałam wodą...nastawiałam na gnojówke. Jak myslicei ,dobry pomysł? :roll:
Asia
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cebulę i czosnek zostawiam z "łodygami" do ostatecznego uschnięcia. Główka potrafi jeszcze sporo urosnąć, absorbując z łodygi".
Łuski czosnku schodzą po wyschnięciu razem z zaschniętą ziemią.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Dokładnie dzień na słońcu i łuska z brudem schodzi jak talala :wink:
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

a ja się dziś zastanawiałam jak to zaschnięte błocko usunąć z czosnku ;:224
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

Czosnek wykopany. Harnaś prezentuje się dosyć solidnie. Główki sporych rozmiarów. W sobotę zrobię jakieś zdjęcia.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Przez dwa dni suszę czosnek przy południowym oknie. Z dwóch ząbków wyrosły mi prawi 2.5 główki. Był to czosnek z fioletową łuską.
Awatar użytkownika
piotrq
100p
100p
Od: 18 sie 2010, o 13:24

Post »

A jak przechowujecie zimowy czosnek? Z tego co słyszałem przechowuje się trochę trudniej niż letni.
I tak na marginesie, powoli wykopujemy nasze główki i trzeba myśleć o kolejnym wsadzaniu - po czym najlepiej, bo chyba "czosnek po czosnku" to niezbyt dobry wariant?
X-A-9
---

Post »

Nie, po czosnku i innych cebulowych absolutnie nie wsadzać, bo jest wrażliwy na choroby grzybowe, mój jesienią pójdzie po paprykach i pomidorach dlatego że jadę w kółeczko każda grządka co rok przesuwana o 1 :) przechowuję normalnie w piwnicy w bloku jest tam ok 13* i daje radę...
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57

Post »

To ta piwnica musi być dość sucha, ponieważ czosnek nie znosi wilgoci podczas przechowywania.
Pamiętajcie o ogrodach...
Dorcinda
500p
500p
Od: 4 maja 2009, o 14:51

Post »

W ubiegłym roku zapłotłam czosnek w warkocze i powiesiłam w kuchni przy oknie (na karniszach zamiast firanek), mieszkam w bloku okno od północnego wschodu, często było zimą uchylane i przechował sie pięknie. Ostatnie zjedliśmy jakieś 2 tygodnie temu. Od maja niektóre główki wypuszczały zielone kiełki, a tylko kilka (z ponad 200) główek przyschło, tak że trzeba było je wyrzucić. Odmiany nie znam, sadziłam go z ząbków z własnej produkcji. Lepiej przechowywały się mniejsze te z fioletową łuską i bardziej wiotką łodygą, te z białą łuską i grubą sztywną łodygą prędzej zjedliśmy, bo ząbki zaczęły robić się wiórowate.
Dorota
X-A-9
---

Post »

Zenonie w blokach piwnice są suche :) przynajmniej nie znam takiej w której było by wilgotno i chłodno w przeciwieństwie do starego budownictwa czy kamienic...
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

WaldekM pisze:Witam!
W wielu postach pisze aby wyrywać pędy "kwiatowe" czosnku zimowego - zwiększa to główki czosnku. Ja zostawiam kilka pędów. Tak naprawdę (u mojej nieznanej odmiany) pędy te nie mają kwiatów tylko małe cebulki.
Ja też stosuję sadzenie główek napowietrznych, z tym, że nasionka przechowuję w lodówce na dolnej półce. Sieję je wiosną, i przy okazji sadzę parę ząbków czosnku zimowego, aby mieć cebulki
napowietrzne na przyszły rok.

Obrazek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

U mnie przy dwóch główkach czosnku zimowego też pojawiły się nasionka, czy te "sztuki" z nasionkami też już wykopać, czy poczekać i czy już od teraz trzymać w lodówce aż do wiosny, a może ktoś próbował wysiewać je jesienią, skoro w lodówce im dobrze o może w ziemi też będzie??
pozdrawiam Ewa
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Obrazek

Obrazek

Dzisiaj większa partia czosnku została wykopana. W glebie pozostały rośliny z pędami kwiatostanowymi. Cebulki powietrzne śmiało można posadzić jesienią.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

ewikk77 pisze:U mnie przy dwóch główkach czosnku zimowego też pojawiły się nasionka, czy te "sztuki" z nasionkami też już wykopać, czy poczekać i czy już od teraz trzymać w lodówce aż do wiosny, a może ktoś próbował wysiewać je jesienią, skoro w lodówce im dobrze o może w ziemi też będzie??
Za wcześnie też nie ma sensu wykopywać, sprawdź jak te nasionka wyglądają, niech troszeczkę dojrzeją. Potem niech poleżą do jesieni razem z czosnkiem (cała roślinka) i przeschną. Ja sieję wiosną, bo dopiero wiosną mam zaorane pole. Poza tym sadzę dużo czosnku letniego, a te czosneczki to 1 rządek przy letnim. Czosnek potrzebuje dobrej ziemi.

W zeszłym roku wsadziłam 20 ząbków tego czosnku jesienią, właśnie dla tych główek, ładnie mi urósł, ale jeszcze niech posiedzi w ziemi niech się te napowietrzne cebulki dobrze wykształcą.

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”