Najgorsze róże w Twoim ogrodzie
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Najgorsze róże w Twoim ogrodzie
U mnie - Ingrid Bergman, niestety...zanim zakwitła, już potraciła dolne liście. Wiedziałam, że łapie plamistość, ale żeby aż tak?
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- kasia_rom
- Od: 5 paź 2008, o 12:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A u mnie jedyna różą jaką wyrzuciłam była Rumba.
Nie mogłam znieść pożółkłych liści i żółto-pomarańczowych-czerwonych kwiatków, brzydkich w czasie przekwitania
A przedtem tak na nią polowałam
Nie mogłam znieść pożółkłych liści i żółto-pomarańczowych-czerwonych kwiatków, brzydkich w czasie przekwitania
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Mój 3 letni A.Darby jest okazem zdrowia i przyrostów jak również Majzner F.Natomiast sadzone z wielką pieczołowitością Hokus Pokus i Ru-totalna klapa.Jedna nie przezyła zimy,druga jest luliputem.Zauważyłam ,że róże,którym nie fundowałam książkowego podłoża tylko sadziłam" byle jak i byle gdzie",rosną u mnie jak szalone, aż żal przesadzać je na inną rabatę a te wychuchane ,są po prostu niewydarzonymi "kurduplami ".Może to jest jak z tym kotem zagłaskanym na śmierć?
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Double Delight rośnie jak szalona. Pierwsze kwitnienie załatwiły deszcze, ale ma mnóstwo nowych pąków. Osłabia mnie Westerland, bo w tym roku sięgnął zaledwie 50 cm Jeszcze nie kwitnie
- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Zuzia - Hokus Pokus jest różą szklarniową florystyczną - w naszych warunkach jest bardzo trudno by przeżyła zimę - musisz ją bardzo dobrze okryć - kopczyk plus włóknina.
- zuzia55
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Tak też zrobiłam,ale mam inne podejrzenia,gdyż na wiosnę były oznaki życia a potem padła.Póżniej znalazłam pod nią olbrzymi korytarz kreta.Teraz będę sadziła róże w drobnej siatce.
- _ninetta_
- 1000p
- Od: 19 maja 2010, o 01:19
Sweet Haze - moje największe rozczarowanie. Miała być zdrowa i bardzo obficie kwitnąca. Po pierwsze wcale obficie nie kwitnie, po drugie jej kwiaty się bardzo szybko obsypują, śmiecąc przy tym niemiłosiernie. Po trzecie - kochają ją mszyce.
Nie zachwycają też Amazing, Cape Horn, Shalom.
Nie zachwycają też Amazing, Cape Horn, Shalom.
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem nową uczestniczką. Przeczytałam wiele Państwa wątków, podziwiałam prześliczne ogrody i ich nasadzenia. Najgorszą moją różą, a nie mam ich wiele ze względu na metry jest polecana na północne ściany Zéphirine Drouhin. Rozkrzewia się pięknie, kwiaty pachną zachwycająco, ale te uporczywe mszyce.Doradzono mi kiedyś, abym na róże zrobiła oprysk z rozcieńczonej gnojówki z pokrzywy z dodatkiem liści pomidora. Pomimo wietrznej pogody smród był niemiłosierny a mszyce dalej siadają i nie mogę się ich pozbyć. Zrobiłam tak, aby jak najmniej było chemii. Dodatkowo teraz do róży zlatują mi się wszystkie możliwe owady. Czy to jest normalne? Czy nic się nie stanie róży? Proszę o podpowiedź czy coś zrobiłam źle
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- Reniak
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
dobrze wiedzieć bo sie do nie niej przymierzałam już drugi raz ,za pierwszym razem przez pomyłkę dostałam Romanze,i to była świetna pomyłka.A teraz wiem że zrezygnuję z rumby całkowicie.kasia_rom pisze:A u mnie jedyna różą jaką wyrzuciłam była Rumba.
- Orszulka
- 200p
- Od: 25 lip 2010, o 22:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najgorsza róża w ogrodzie?
'Samba' cos okropnego! Wywalona!
Natomiast świetnie trzyma się u mnie róża florystyczna 'Hocus Pocus'. Przezimowała tylko pod kopczykiem i kwitła w pierwszym roku po posadzeniu dwukrotnie wieloma kwiatami pięknie wybarwionymi.Nie mam jej nic do zarzucenia.
Na wylocie jest też 'Alain',ale dostał druga szansę po przesadzeniu.
Oddałam w "dobre ręce" moją 'Super Dorothy'. Przemarzała w zimę co roku i znudziło mi się rokroczne ranienie rąk wyciąganiem jej kolczastych 3-metrowych gałęzi z pergoli. Ale jak kwitła to było marzenie i nawet mączniak mi na niej nie przeszkadzał.
'Samba' cos okropnego! Wywalona!
Natomiast świetnie trzyma się u mnie róża florystyczna 'Hocus Pocus'. Przezimowała tylko pod kopczykiem i kwitła w pierwszym roku po posadzeniu dwukrotnie wieloma kwiatami pięknie wybarwionymi.Nie mam jej nic do zarzucenia.
Na wylocie jest też 'Alain',ale dostał druga szansę po przesadzeniu.
Oddałam w "dobre ręce" moją 'Super Dorothy'. Przemarzała w zimę co roku i znudziło mi się rokroczne ranienie rąk wyciąganiem jej kolczastych 3-metrowych gałęzi z pergoli. Ale jak kwitła to było marzenie i nawet mączniak mi na niej nie przeszkadzał.
Ja też ją miałam i na szczęście przemarzła...kasia_rom pisze:A u mnie jedyna różą jaką wyrzuciłam była Rumba.
Bożena
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Nie wiem, dlaczego nie lubicie Rumby/Samby. Mam je obie, rosną obok siebie i są jedne z lepszych. Ciągle kwitną, kwiaty utrzymują się w zasadzie do następnego kwitnienia. Muszę je sama ciachać, bo są twardzielki i nie opadają. Do tego wcale nie mają żadnych żółtych listków. Jeśli już coś tam je podłapie, to wcale nie więcej od innych. Piruet przy nich to katastrofa. Prawie bez liści
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
W tym sezonie najgorszą różą u mnie jest Chopin. Mam dwa krzewy. Obydwa, jak na swoje lata, są mało rozrośnięte. Długo zbierały się po zimie. W takie deszczowe lato, jak w tym roku, kwiaty właściwie szpecą mi rabatę zamiast zdobić. Już w pąku zyskują nieciekawe przebarwienia od deszczu, które są bardzo widoczne przy bieli kwiatów. Róża sama się nie oczyszcza więc wiszą tak smętne, brudne mumie na pędach. To piękna róża ale nie należy do niezawodnych. Swoje niezwykłe piękno prezentuje tylko w sprzyjających warunkach.