Ogródek Pszczółki cz. 6
- Bufo-bufo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Pszczółki cz. 6
Jeju, jeju, ile tu ciekawostek..
Amarant (szarłat - ten zwykły) bardzo mocno się rozsiewa..
Amarant (szarłat - ten zwykły) bardzo mocno się rozsiewa..
- Ignis05
- Od: 16 gru 2009, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesiu, , ja też . Moje kroskomie też mają pączki i nawet podobnie wyglądają
U nas lało od wczorajszego wieczora i przez całą nockę.
Podstawiłam wiaderko i nalało się do niego jakieś na wysokość 7cm wody.
Ten zbiornik pod rynnę to świetny pomysł.
Teraz tylko trzeba poczekać na dobry deszcz.
Oby nie za długo.
U nas lało od wczorajszego wieczora i przez całą nockę.
Podstawiłam wiaderko i nalało się do niego jakieś na wysokość 7cm wody.
Ten zbiornik pod rynnę to świetny pomysł.
Teraz tylko trzeba poczekać na dobry deszcz.
Oby nie za długo.
- Gabriela
- Od: 18 gru 2007, o 17:22
Wiesiu, nie jestem obcykana w jeżówkach i nawet przez myśl mi nie przeszło że to ta sama...
Ale dobrze wiedzieć... wiesz, sąsiadka ma taka samą jak Ty... zapytam ją pod jaką nazwą ją kupiła.
Ale dobrze wiedzieć... wiesz, sąsiadka ma taka samą jak Ty... zapytam ją pod jaką nazwą ją kupiła.
- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krysiu Karo witaj serdecznie. Zazdroszczę tej letniej pogody u nas dalej jesiennie i nie zapowiadaja poprawy
aż do sierpnia. Kolumna jest faktycznie z plastiku ale wybrałam taką bardziej estetyczną bo to przy wejściu do domu.
Latem pokryją ją róże ale zima bedzie ją dobrze widać jak tylko się otwiera bramę.
Miłego wieczoru dla Ciebie również
Grażynko, te amaratusy wygladają na takie zapodziejne choć ponoć bardzo się same wysiewają.
Zobaczę czy ten zbiornik na deszczówkę bedzie się sprawdzał i jeśli pozwoli mi zaoszczędzić troche grosza to dokupię
dalsze, na następne rynny. Tylko miejsca brak na ich ustawianie
Bufo-bufo zobaczymy czy ten amarant też się rozsieje. W kubkach na parapecie świetnie wzeszedł, więc pewnie
i w ogrodzie będzie go pełno
Krysiu Ignis, no widzisz teraz jesteśmy na tym samym etapie, ale niedługo już mnie przegonicie, bo u mnie zawilce
japońskie mają jeszcze daleko do pąków, a w forumkowych ogródkach widziałam juz kwiaty
Deszczów chyba nie będzie brakować aż do końca lipca, tylko na ogół dużo chmur i mało wody ale może się cosik
uzbiera
Gabi, pytaj sąsiadkę, to może bedziemy znały prawidłowa nazwę tego cudaka
Jestem teraz pod pełnym urokiem Perowskich łobodolistnych. Niedaleko od nas posadzili takie kępy na ulicy które świetnie
wręcz wyglądają. Nie można przejść obok obojętnie, kolor jest taki cudny i widać je z daleka. Muszę się dorobić takiej
kępy. Jak na razie to moje mają jeden rok i kładą się bardzo ale za kilka lat też będą takie piekne. Jedną kupiłam a jedną
wychodowałam z badylka, ale będę musiała ukorzenić więcej by szybciej stworzyły taki widok na jakim mi zależy.
A co powiecie na takie łany lawendy przed wejściem do jednego z domów? Z lewej jest jasna lawenda, a z prawej ciemna
ale widać że samochód to już dawno tędy nie zjeżdzał
aż do sierpnia. Kolumna jest faktycznie z plastiku ale wybrałam taką bardziej estetyczną bo to przy wejściu do domu.
Latem pokryją ją róże ale zima bedzie ją dobrze widać jak tylko się otwiera bramę.
Miłego wieczoru dla Ciebie również
Grażynko, te amaratusy wygladają na takie zapodziejne choć ponoć bardzo się same wysiewają.
Zobaczę czy ten zbiornik na deszczówkę bedzie się sprawdzał i jeśli pozwoli mi zaoszczędzić troche grosza to dokupię
dalsze, na następne rynny. Tylko miejsca brak na ich ustawianie
Bufo-bufo zobaczymy czy ten amarant też się rozsieje. W kubkach na parapecie świetnie wzeszedł, więc pewnie
i w ogrodzie będzie go pełno
Krysiu Ignis, no widzisz teraz jesteśmy na tym samym etapie, ale niedługo już mnie przegonicie, bo u mnie zawilce
japońskie mają jeszcze daleko do pąków, a w forumkowych ogródkach widziałam juz kwiaty
Deszczów chyba nie będzie brakować aż do końca lipca, tylko na ogół dużo chmur i mało wody ale może się cosik
uzbiera
Gabi, pytaj sąsiadkę, to może bedziemy znały prawidłowa nazwę tego cudaka
Jestem teraz pod pełnym urokiem Perowskich łobodolistnych. Niedaleko od nas posadzili takie kępy na ulicy które świetnie
wręcz wyglądają. Nie można przejść obok obojętnie, kolor jest taki cudny i widać je z daleka. Muszę się dorobić takiej
kępy. Jak na razie to moje mają jeden rok i kładą się bardzo ale za kilka lat też będą takie piekne. Jedną kupiłam a jedną
wychodowałam z badylka, ale będę musiała ukorzenić więcej by szybciej stworzyły taki widok na jakim mi zależy.
A co powiecie na takie łany lawendy przed wejściem do jednego z domów? Z lewej jest jasna lawenda, a z prawej ciemna
ale widać że samochód to już dawno tędy nie zjeżdzał
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Kontakt:
Ale dałaś nam Wiesiu po oczach ta perovskią i lawendą , coś cudownego , ach dech zaparło od uroku tych roślin . Perovskia niestety mi wymarzła, a była jak ta na zdjęciu.
Pozdrawiam ciepło, i wieczornie.
Pozdrawiam ciepło, i wieczornie.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- abeille
- 1000p
Beatko, też mam nadzieję dochować się tak pieknej perowskiej jak te na zdjęciach. U nas nie ma szansy ze wymarznie
choć co roku trzeba ja krótko przycinać to ładnie sie rozkrzacza. Szkoda że Twoja wymarzła bo warta jest zachodu
I jeszcze trochę tutajszej egzotyki która też nie jest niestety na polskie klimaty.
Kwitną już lilaki indyjskie Lagerstroemia indica bo to lato jest wyjatkowo ciepłe a one potrzebuja duzo słońca i ciepła.
Dojrzewają też figi, choc nie sa takie słodkie jak w ciepłych krajach. Im potrzeba dużo słońca by dojrzeć
Kiedyś miałam chrapkę na Clerodendrum bungei ale odpuściłam bo ponoć wymarzają. A tu masz u sąsiada rosnie i
kwitnie w ogrodzie
Milutkiego popołudnia
choć co roku trzeba ja krótko przycinać to ładnie sie rozkrzacza. Szkoda że Twoja wymarzła bo warta jest zachodu
I jeszcze trochę tutajszej egzotyki która też nie jest niestety na polskie klimaty.
Kwitną już lilaki indyjskie Lagerstroemia indica bo to lato jest wyjatkowo ciepłe a one potrzebuja duzo słońca i ciepła.
Dojrzewają też figi, choc nie sa takie słodkie jak w ciepłych krajach. Im potrzeba dużo słońca by dojrzeć
Kiedyś miałam chrapkę na Clerodendrum bungei ale odpuściłam bo ponoć wymarzają. A tu masz u sąsiada rosnie i
kwitnie w ogrodzie
Milutkiego popołudnia
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
Zaskoczona jestem, jak ładnie komponuje się perowskia z lawendą. Spodziewałabym się, że jako podobne będą w zestawieniu nieciekawe. Ale w takich dużych grupach i oddzielone robią świetny efekt!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Żeby moja perovskia choć w połowie kiedyś była taką kępą..
Na razie niezbyt mi rośnie
Na razie niezbyt mi rośnie
- Alania
- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Szkoda, że Perovskia przemarza - piękne, duże kępy widziałam w ogrodniczym. Jaką macie radę na jej przechowanie? Donica do piwnicy, czy co?
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Monia, moja rośnie w gruncie, miała tylko kopczyk, jak róże.
- abeille
- 1000p
Agatko, też mi się takie zestawienia podobają. Szczególnie jak kepy są dorodne...
Aniu , mam nadzieję że z czasem dorobisz się dorodnej kępy
Moniu, spróbuj tak jak radzi Ania, kopczyk powinien wystarczyć bo je się i tak przycina co wiosnę na 10 cm.
Jeszcze kilka ciepłolubnych co w naszym klimacie mogą rosnąć w ogrodach
Psianka jaśminowata w białej i w fioletowej odmianie jest zawsze ładna, ale ona woli lazurowe wybrzeże, zresztą tak jak ja
U nas z pasiflory robią często żywopłoty, bo bardzo dobrze obrasta i na dodatek kwitnie
i na koniec albicja, jedno z moich ulubionych drzew
Aniu , mam nadzieję że z czasem dorobisz się dorodnej kępy
Moniu, spróbuj tak jak radzi Ania, kopczyk powinien wystarczyć bo je się i tak przycina co wiosnę na 10 cm.
Jeszcze kilka ciepłolubnych co w naszym klimacie mogą rosnąć w ogrodach
Psianka jaśminowata w białej i w fioletowej odmianie jest zawsze ładna, ale ona woli lazurowe wybrzeże, zresztą tak jak ja
U nas z pasiflory robią często żywopłoty, bo bardzo dobrze obrasta i na dodatek kwitnie
i na koniec albicja, jedno z moich ulubionych drzew
Wątki Pszczółki
Wątki Pszczółki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Ależ perowskie.....
Kiedy moja taka będzie ?
Ale i tak dobrze, że przezimowała.
Kiedy moja taka będzie ?
Ale i tak dobrze, że przezimowała.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45